Розвиток дитини: 12-й місяць, 1-й тиждень

Наталія Ударцева, 27 грудня 2018
Розвиток дитини: 12-й місяць, 1-й тиждень

Я тебе розумію!

Якщо місяць тому малюк пізнавав знайомі фрази з улюблених забавлянок та ігор, радісно реагуючи на них, то тепер його розуміння мови зробило помітний крок уперед. Вашій дитині стали зрозумілі значення окремих слів і речень, що використовуються в повсякденному житті.

На прохання дорослого він виконує знайомі дії з іграшками і предметами («Пожалій лялечку», «Дай ведмедику їсти» тощо). Він реагує на слово «ні» припиненням небажаних дій.

Малюк знаходить названий предмет серед кількох інших та приносить його («Знайди м'ячик», «Принеси собачку»). Він навіть може принести два м'ячика один за іншим, якщо його попросять («Дай ще м'ячик»).

Такі ігри, що розвивають розуміння мови, дуже корисні в цьому віці, незважаючи на свою простоту. Адже замість знайомих іграшок ви можете використовувати в них предмети одягу та інші речі, назви яких малюк вивчатиме у ході гри.

Прекрасно сприяє розвитку активного мовлення промовляння в питальній формі всіх дій, які виконуються дитиною. Наприклад, перед їжею, слід запитати: «Що Женя робитиме?» І тут же відповісти: «Обідатиме!» Через деякий час малюк, почувши питання, сам стане відповідати: «Бі!» (Обідати!)

Уникайте в спілкуванні з малюком сюсюкаючих і спотворених варіантів слів, таких як «моня» (молоко) або «бібіка» (машина). Звикнувши до таких слів, дитина продовжуватиме використовувати їх і в більш старшому віці замість звичайного мовлення.

Саме час приділити увагу і читанню дитячих книг. Найкращим варіантом будуть картонні книжечки з дитячими віршами й яскравими ілюстраціями. Ви можете не просто читати малюкові, а перетворити читання в маленьку виставу. Читаючи віршик про літак, покажіть його політ, розкинувши руки. Вірш про зайчика або ведмедика доповніть демонстрацією плюшевої іграшки. Такі прийоми допоможуть дитині краще засвоїти нову інформацію.

Цікаві дитячі книжечки - перехідна сходинка від іграшки до книги (Мерилін Сігал).

Намагайтеся вибирати книги із зображеннями знайомих дитині предметів і сідати так, щоб малюк міг одночасно розглядати картинки й бачити ваше обличчя. Тобто буде краще лягти на підлозі поруч з малям, ніж читати, тримаючи його на колінах.

Спортивні досягнення

Більшість діточок у цьому віці вже ходять самостійно. Однак якщо це поки не відбулося, не варто переживати. Перші кроки, зроблені дитиною, якій трохи за рік, цілком відповідають нормам. Нерідко трапляється й так, що малюк досить упевнено крокує, ледь тримаючись за мамину руку, але варто його відпустити ― і він, одразу ж розгубившись, втрачає рівновагу.

Якщо малюк виявляє бажання ходити, але боїться робити це самостійно, можна допомогти йому, купивши дитячий іграшковий візок або ходунки-штовхач, за які він міг би триматися під час руху. Якщо візок занадто легкий і раз у раз перевертається, можна покласти у нього вантаж (наприклад, пластикову пляшку з водою). Відчуття міцної опори надасть малюкові впевненості у своїх силах, і він нарешті наважиться зробити перші самостійні кроки.

Якщо ж малюк зовсім впевнено катає візок, але ніяк не наважується пройтися без нього, можна спробувати дати йому замість візка іншу іграшку ― на цей раз менш стійку, але більш цікаву, нову. Наприклад, яскравий автомобіль або паровозик, який потрібно тягнути за стрічку. Можливо, захоплений іграшкою, малюк забуде про свої побоювання й побіжить, здивувавши маму своєю спритністю.

Відео по темі
Коментарі