Розвиток дитини: 12-й місяць, 3-й тиждень

Наталія Ударцева, 27 грудня 2018
Розвиток дитини: 12-й місяць, 3-й тиждень

Бридливий карапуз ― чому?

Хоча більшості малюків цього віку цікаві й приємні нові тактильні відчуття, деякі з них не виносять дотику до незвичних поверхонь. Наприклад, малюк може із задоволенням гратися з піском, але варто піщинкам прилипнути до його ніжок, як від гарного настрою не залишиться й сліду. Дитина може влаштувати скандал з приводу піску під ногами на пляжі або виявляти огиду, забруднивши пальчики у липкому пюре під час їжі.

Причина цього криється у підвищеній дотиковій чутливості, характерній для деяких дітей. Вам доведеться «тренувати» малюка й привчати його до незвичних відчуттів поступово. Насипте трохи піску або пшона на підлогу, запропонувавши малюку потоптатися по «оновленій» поверхні. Капніть трохи желе або йогурту на кінчик його пальчика, даруючи новий досвід тактильних відчуттів і попереджаючи можливе роздратування в подібних ситуаціях.

Чистимо зубки

Незважаючи на поради стоматологів починати чищення зубів з моменту їх появи, на практиці це досить складно виконати. Можна, звичайно, знайомити малюка з процесом, очищаючи перший зуб спеціальною щіткою, надягненою на палець. Але більшість батьків обмежуються у догляді за порожниною рота дитини тим, що уникають давати малюкові солодкі напої й перегодовувати його перед сном, щоб частинки їжі на залишалися в роті на ніч.

Однак ближче до року чистка зубів вже цілком можлива ― у вигляді цікавої гри зі спеціальною дитячою щіткою з обмежувачем.

Найголовніше: коли ми вчимо дитину чистити зуби, ми привчаємо її до процесу. Тут мова не йде про зубні пасти, про порошки ― це все буде потім, після року. Зараз, на початковому етапі мова йде про сам процес (Є.О. Комаровський).

Не перетворюйте чистку зубів на тяжку процедуру. Нехай це буде весела гра, заснована на наслідуванні. Покажіть малюкові, як ви чистите свої зуби дорослої щіткою і запропонуйте йому повторити.

Кубик на кубик

На 12-му місяці малюк не тільки розуміє й виконує прохання дорослого щодо іграшок («Дай м'ячик», «Принеси кубик»), але і добре розрізняє схожі за формою іграшки. Наприклад, він уже легко відрізнить кубик від цеглинки й безпомилково вибере потрібне.

Ця здатність може бути успішно використана у розвиваючих іграх. Допоможіть дитині побудувати вежу, підказуючи: «Знайди цеглинку. Візьми кубик. Поклади його на цеглинку».

Кубики ― одна з улюблених ігор немовлят і дітей раннього віку. Її можна назвати універсальною. Тому, якщо у вашого майже однорічного малюка її немає, саме час придбати.

Коли малюк досить добре освоїться у грі, до кубику й цеглинки можна буде додати дощечку, конус тощо. Можна також піти іншим шляхом і називати кольори кубиків і цеглинок, якщо вони різнокольорові ― це допоможе дитині запам'ятати назви кольорів.

Відео по темі
Коментарі