Розвиток дитини: 12-й місяць, 4-й тиждень

Наталія Ударцева, 27 грудня 2018
Розвиток дитини: 12-й місяць, 4-й тиждень

Босоніж чи у черевиках?

На кінець першого року життя у більшості малюків вже є хоча б одна пара взуття, однак ходіння босоніж як і раніше залишається в пріоритеті. Незважаючи на те, що носіння взуття сприяє рівновазі малюка, який учиться ходити, більшу частину часу йому необхідно залишатися босим.

Ходіння босоніж запобігає розвитку плоскостопості, робить шкіру стопи щільнішою й міцнішою, а ходу та біг легшими й більш вільними, тобто сприятливо позначається на поставі дитини і координації її рухів (Б. Нікітін).

По-перше, ходіння босоніж допомагає малюкові звикнути до різних типів поверхонь ― килиму, підлогового покриття, піску, трави тощо. Ця звичка стане йому в нагоді у майбутньому, дозволивши уникнути негативної реакції при контакті з різними поверхнями.

По-друге ― сприяє правильній терморегуляції у дитини й загартовує її.

По-третє ― попереджає розвиток плоскостопості.

По-четверте ― забезпечує природний масаж стопи й позитивно впливає на стан здоров'я в цілому.

І знову про дрібну моторику

Освоєння активної мови на 12-му місяці життя малюка ― один з основних напрямків у його розвитку, і навички в області дрібної моторики тут відіграють далеко не останню роль.

Найпростішими вправами, які сприяють розвитку моторики пальчиків, є розривання паперу (до речі, малюки дуже люблять це заняття) і перебирання дрібних предметів (бобів, квасолі камінчиків, великих намистин або ґудзиків).

Відмінно підходить перегортання сторінок книги з  нервучкого матеріалу, засування макаронин в отвори у друшляку або картонній коробці, загвинчування кришок на ємностях з-під соку або кефіру, ігри з мотузочками й шнурівками.

Добре себе зарекомендували масаж долоньок і пальчикова гімнастика.

Товариськість

Прагнення малюка до спілкування на 12–му місяці набуває нового змісту. У більш ранньому віці йому достатньо було тісного спілкування з батьками. Зараз він легко впізнає інших дорослих, яких бачив у гостях раніше, й дуже їм радіє. Він ділиться з ними іграшками й привітно белькоче.

Малюк з кожним днем ​​все більше бажає перебувати у центрі уваги. Він не відходить ані на крок від батьків, які спілкуються з гостями, і страшенно засмучується, якщо під час поїздки на машині увагу приділяють не йому, а пасажиру на передньому сидінні.

Допомогти тут може лише весела пісенька, виконана хором, або хороша іграшка. Вирушаючи у подорож, неодмінно візьміть із собою парочку ― іграшкове кермо (як у водія), пару картонних книжок або музичні іграшки. Дуже бажано, щоб це були спеціально відкладені іграшки, призначені для гри під час поїздок, і тому не встигли набриднути малюкові вдома.

Медичне обстеження

На малюка, якому виповнився рік, чекає чергове комплексне медичне обстеження ― вже третє за його життя.

На цей раз щомісячний візит до дитячої поліклініки не обмежується звичайним оглядом педіатра. Крім нього дитина має відвідати невролога, ортопеда, а якщо в цьому виникне необхідність ― уролога або гінеколога, стоматолога, офтальмолога, отоларинголога або будь-якого іншого фахівця.

Також у 12 місяців рекомендується здати загальний аналіз крові й сечі, проби калу на яйця гельмінтів. До даних процедур слід поставитися максимально серйозно, тим більш що цей період збігається з часом вакцинації (КПК ― кір, паротит, краснуха), і здача аналізів буде зовсім не зайвою.

Відео по темі
Коментарі