Розвиток дитини: 12-й місяць, 2-й тиждень

Наталія Ударцева, 27 грудня 2018
Розвиток дитини: 12-й місяць, 2-й тиждень

Друзі

Малюк дорослішає, і у нього з'являються не лише улюблені ігри, але й товариші по цим іграм. На майданчику він упізнає дітей, з якими вже грався раніше, бурхливо радіє їм і так само бурхливо протестує, коли його під час гри намагаються забрати з веселої компанії.

Маля з готовністю ділиться з іншою дитиною іграшкою і грає зі старшими дітлахами у знайомі ігри (хованки, ладусі).

У цьому віці спілкування з дітьми є важливою умовою психоемоційного розвитку малюка, тому спільні прогулянки на дитячому майданчику, походи у парк і святкування днів народження повинні йти першими пунктами у вашій культурній програмі.

Знайомимося із навколишнім світом

Однорічні карапузи надзвичайно цікаві. Навіть похід у супермаркет для них є справжньою пригодою. Вони з задоволенням перебирають куплені баночки й коробочки, трясуть і торохтять ними, куштують на смак. Їх приваблюють барвисті пакування й незвичні запахи продуктів. Якщо у ваші плани не входить давати карапузові облизувати покупки, й ви хочете відволікти його увагу від заборонених речей, прихопіть із собою з дому шматочок сиру або печива, щоб зайняти маленького дослідника на якийсь час.

Пізнання світу відбувається не тільки через знайомство з новими об'єктами, але й за допомогою «свіжого погляду» на давно знайомі предмети. Наприклад, малюки люблять нахилитися і упертися ручками в підлогу, щоб розглянути навколишні предмети у перевернутому вигляді, дивлячись на них у просвіт між ніжками. Деяких батьків такі трюки смішать, інших ― дратують, особливо, коли малюк намагається виконати це посеред вулиці. Однак ця вправа ― один із способів знайомства дитини з зовнішнім світом і розвитку просторового сприйняття, а зовсім не витівка чи прикра примха.

Моя сім'я

Нещодавно здатність малюка пізнавати близьких людей викликала у них справжній захват. Зараз він пізнає маму і інших добре знайомих дорослих навіть на фотографіях. Це вміння можна перетворити на цікаву гру: покажіть малюкові по черзі кілька маминих фото, питаючи, де мама. Можна урізноманітнити гру, запропонувавши йому знайти тата, бабусю тощо. Така вправа сприяє розвитку зорових навичок малюка й дарує позитивні емоції. Трохи пізніше, коли він добре вивчить фотографії, ви можете розширити тематику гри, розповідаючи, що робить мама на фото, хто знаходиться поруч ― це допоможе збагатити словниковий запас дитини.

Відео по темі
Коментарі