Розвиток дитини: 7-й місяць, 2-й тиждень

Наталія Ударцева, 26 червня 2018
Розвиток дитини: 7-й місяць, 2-й тиждень

Несподівана сором'язливість

Більшість малюків після шести місяців раптом починають проявляти боязкість в присутності навіть знайомих людей. Виняток становлять лише мама з татом. Батьки дивуються: чому малюк, такий усміхнений раніше, раптом став непривітний до оточуючих?

Насправді це цілком закономірно. Так проявляється здатність дитини запам'ятовувати і впізнавати обличчя, а також використовувати в міру можливостей цю ​​інформацію.

Найближчими людьми на землі для малюка залишаються батьки. Решта, навіть добре знайомі, несуть в його розумінні якусь приховану загрозу. Він побоюється, що ці люди можуть забрати його від мами і тата, і дає оточуючим це зрозуміти найдоступнішим для нього способом - за допомогою плачу.

Повернути втрачену довіру допоможе лише спокійна, доброзичлива мова дорослого і терпіння. Дуже швидко малюк знову перейметься до гостя симпатією і буде грати з ним, як і раніше.

Повторюємо і вчимося

У розвитку мови маляти все більшу роль відіграє наслідування. У цьому віці в гуління можна вловити нотки, характерні для мови, якою розмовляють батьки.

Увага: якщо у семимісячного малюка замість прояву белькотіння спостерігається згасання навички гуления, про це слід терміново повідомити педіатра.

Кроха намагається імітувати не тільки звуки, але і міміку батьків, їх дії. Це може стати відмінною темою для нових розвиваючих вправ, заснованих на наслідуванні.

Наприклад, можна підійти до дзеркала з малюком на руках і виконати кілька рухів, пропонуючи повторити, - помахати рукою, кивнути головою, посміхнутися і т.д.

За допомогою наслідування можна навчити малюка масі речей: ставити кубик на кубик, перевертати картонні сторінки дитячих книжок, гриміти по кришок каструль, як по ударній установці; розмахувати паличкою з прив'язаною до неї стрічкою і смикати за шнурок дзвоника, щоб почути дзвін.

Слухаємо уважно

У цьому віці кожен карапуз вже знає своє ім'я і радісно реагує, почувши його. Спробуйте стати так, щоб малюк вас не бачив, і двічі скажіть чуже ім'я з інтервалом в 2 секунди. Після - назвіть ім'я дитини. Ви неодмінно помітите різницю в тому, як він реагує в кожному окремому випадку.

Незважаючи на що виникає недовіра до сторонніх, інтерес дитини до оточуючих все зростає. Починаючи розуміти деякі слова і фрази, маля старанно прислухається до дорослої мови, навіть якщо до нього ніхто не звертається.

Він дратується і гнівається, коли мама, захопившись бесідою з подругою, довго не приділяє йому увагу. Це не прояв примхливості, а свідоцтво гострої потреби в спілкуванні. Тому, навіть якщо ви зайняті розмовою з кимось іншим, постарайтеся час від часу адресувати малюкові пару фраз - це дуже важливо для нього.

Коментарі