Розвиток дитини: 7-й місяць, 1-й тиждень

Наталія Ударцева, 26 червня 2018
Розвиток дитини: 7-й місяць, 1-й тиждень

Повзання і сидіння - можливість нових відкриттів

Уміння сидіти без підтримки і переміщатися поповзом по кімнаті - головні досягнення карапуза в цьому віці, що відкривають перед ним найширші можливості. Отже, ці навички потрібно розвивати і вдосконалювати.

Заохочуйте будь-які спроби крихти повзти, надаючи йому максимальну свободу переміщення. Манежі і крісла-качалки засуньте в дальній кут, вдаючись до них лише в разі крайньої необхідності. Використовуйте яскраві іграшки для того, щоб зацікавити його, викликати бажання поповзти і скоріше дістатися до «призу».

Щоб навчити дитину сидіти, не потрібно обкладати його подушками - для незміцнілого дитячого хребта це вкрай шкідливо. Завдання батьків зараз складається в зміцненні м'язів спинки і підготовці її до нових навантажень, супутнім сидячого положення. Це досягається за допомогою спеціальних ігор та вправ - нічого складного.

Роль батьків лише в одному - так виховувати, щоб сидіння, повзання, стояння і ходіння не перетворювалися в важку і небезпечну працю: загартовувати, розвивати мускулатуру, вживати заходів для профілактики рахіту (Є.О. Комаровський)

Розвиток окремих рухових навичок дитини може (і, швидше за все, так і буде) відбуватися нерівномірно. Найчастіше ті діти, які активно повзають до шести місяців, не дуже добре вміють сидіти. І навпаки: хлопці, що сидять цілком впевнено, не виявляють особливого бажання повзати. А навіщо? Адже і так відмінно все видно! І до іграшок можна дотягнутися, якщо нахилитися гарненько.

Деякі малюки навіть освоюють особливу техніку пересування сидячи. Вони просто ковзають по підлозі на підгузку, здійснюючи під час сидіння якісь складні маніпуляції ногами. Як вони це роблять, для більшості батьків залишається секретом, але це і не важливо. Важливо розуміти, що, хоча будь-яка з подібних ситуацій - норма в цьому віці, перед батьками стоїть завдання зацікавити дитину повзання.

Уміння повзати для грудного малюка неймовірно важливо. Це - найкращий спосіб підготувати м'язи спини до освоєння дитиною ходьби.

Освоївши самостійне сидіння, малюки часто роблять випади вперед з положення сидячи, щоб дістатися до іграшки. Потягнувшись вперед, вони падають на животик і виявляються в безпосередній близькості від своєї мети. При цьому важливо стежити, щоб предмети, якими дитина грає сидячи, чи не були твердими. Падіння на таку іграшку грудьми може бути небезпечно.

Продовжуємо розвивати рух пальчиків

Уміння малюка захоплювати предмети двома пальчиками (пінцетне захоплення) на сьомому місяці вдосконалюється. Таке захоплення - основна вправа, що сприяє розвитку дрібної моторики немовляти. Воно дуже важливо для успішного освоєння навичок розмовної мови. Гра з жменею бобів, насипаних в миску, як і раніше залишається корисною в цьому віці. Набір можна урізноманітнити жолудями і каштанами.

Слідкуйте, щоб під час ігор з дрібними предметами дитина не пробував «навчальний матеріал» на смак; на те, щоб проковтнути або вдихнути невеликий предмет, досить частки секунди.

Покажіть, як можна брати вміст і перекладати його з місця на місце. Запропонуйте перекласти боби з миски в маленьку чашечку, беручи їх пальчиками.

Хорошим тренуванням стане для малюка і перебирання обрізків різнобарвною пряжі і стрічок, пов'язаних в пучок. Можна нанизати на мотузку великі намистини, кільця і ​​інші безпечні предмети - вийде відмінна розвиваюча іграшка.

Не залишайте дитину грати з дрібними предметами і стрічками без нагляду!

Розвивати дрібну моторику допомагає і сама природа. Якщо за вікном літо, захопіть з собою на прогулянку невеликий килимок. Посадіть малюка на травичку і покажіть йому, як зривати травинки. Він напевно зацікавиться і з задоволенням повторить ваш досвід. Спочатку у нього вийде лише затискати в кулачок пучки трави, але поступово він навчиться акуратно брати двома пальчиками окремі травинки.

Відео по темі
Коментарі