Розвиток дитини: 7-й місяць, 4-й тиждень

Наталія Ударцева, 26 червня 2018
Розвиток дитини: 7-й місяць, 4-й тиждень

Прикорм ... прикорм? Прикорм!

Це питання номер один для багатьох батьків, чия дитина досяг шестимісячного віку. Дійсно, на сьомому місяці життя введення в раціон малюка деяких «дорослих» продуктів вже можливо.

Однак введення прикорму - дуже велика тема, яка заслуговує детального викладу в окремій статті. Батькам же слід в першу чергу пам'ятати, що будь-які зміни в раціоні малюка неодмінно узгоджуються з лікарем-педіатром.

Експерименти в таких питаннях - справа невдячна і навіть небезпечне.

Якщо рішення про прикорму вже прийнято, то слід дотримуватися кількох нескладних правил, які допоможуть уникнути помилок і проблем в годуванні малюка:

  • Даючи прикорм, не використовуйте пляшечок. Навіть якщо ви даєте дитині рідке овочеве пюре, годуєте його з ложечки, а поїть - по можливості з чашки.
  • Вимірюючи кількість продукту, що не орієнтуйтеся на число з'їдених ложок - всі вони мають різний обсяг. Для точного вимірювання використовуйте аптечні ваги або одноразовий шприц.
  • Кожен новий продукт вводиться лише тоді, коли дитина і всі члени сім'ї здорові (тобто немає загрози зараження малюка). Це стосується також майбутніх подорожей, походів в гості і візитів родичів. У таких випадках краще відкласти введення нового продукту на кілька днів.
  • Якщо малюк відмовився від прикорму, слід запропонувати йому спробувати в наступний раз, але ні в якому разі не примушувати.
  • Продукти вводяться в раціон по одному, але ніяк не в вигляді цілого страви, що складається з декількох нових компонентів. Інтервал між новими продуктами повинен бути не менше 5 днів.

Продовження знайомства зі своїм тілом

Інтерес шестимісячного карапуза до власного тіла має для нього особливе, практичне значення. Активно наслідувати дорослим дитина може, лише ретельно вивчивши свої можливості і «інструменти», які використовуються для цього - ручки, ніжки, обличчя.

Ось чому так багато ігор для дітей цього віку націлені на знайомство з тілом. Це і гри з серії «А де у Вари носик?», І потішки, і просто масаж з використанням віршиків з назвами частин тіла.

Допомагайте малюкові запам'ятовувати назви частин тіла; називайте їх під час одягання і купання, під час ігор, коментуючи дії дитини: «Катя бере кубик ручкою!».

Спілкування з однолітками

На сьомому місяці малюк вже цілком успішно відрізняє предмети від живих людей. Достатньо лише порівняти, як він лепече, розповідаючи щось іграшковому ведмедику, не чекаючи відповіді, і як змінюються його інтонації, коли він вимагає у тата взяти його на руки.

Дозволяйте малюкові спілкуватися з іншими дітьми під час прогулянок, ходите з ним в гості і запрошуйте гостей з дітьми до себе.

Якщо посадити поруч двох піврічних карапузів, ви будете здивовані, як швидко вони знайдуть спільну мову. Малюки тут же почнуть наслідувати один одному, хором сміятися або гуліть.

Спілкування з іншими дітьми - однолітками, старшими братами і сестрами - грає важливу роль в соціалізації дитини.

Коментарі