Розвиток дитини: 8-й місяць, 4-й тиждень

Наталія Ударцева, 27 липня 2018
Розвиток дитини: 8-й місяць, 4-й тиждень

Спілкуємося з задоволенням

Малюк вже добре знає, як його звуть. Навіть під час захопливої гри він, почувши своє ім'я, неодмінно відвернеться на хвилину і поверне голову на його звук.

Дитина із задоволенням спілкується з оточенням, проте до незнайомців продовжує проявляти недовіру, і це абсолютно нормально. Це захисна поведінка, яка велить малюкові залишатися поруч з батьками й припиняти будь-яку спробу сторонніх людей забрати його у мами.

Тому, якщо у ваші плани входить в доступному для огляду майбутньому вийти на роботу або зайнятися спортом, залишаючи малюка на няню, зараз саме час почати їх знайомство. Чим старше буде ставати дитина, тим довше триватиме період адаптації до нової людини й маминої відсутності.

Спілкування з іншими дітьми в цей період стає не просто бажаним, а необхідним. Навіть якщо малюк просто спостерігає на майданчику за грою старших хлопців, - це вже великий плюс для його соціального розвитку. А поява одного - такого ж карапуза, з яким можна грати - це подія, важливість якого важко переоцінити.

Вивчаємо світ

Знайомство дитини з навколишнім світом відбувається навіть тоді, коли ми, дорослі, цього не плануємо. Ось мама після годування постукала ложечкою по столу - вийшов чудовий звук. Дозвольте малюкові повторити його.
Називаючи предмети, які ми використовуємо, ми допомагаємо дитині запам'ятати їх назви.

У цьому віці малюки люблять грати в різних положеннях - сидячи, лежачи, а деякі - навіть стоячи. Підтримуйте дитину в цьому прагненні. Приберіть з маленького столика або дивана все, що б'ється, щоб він міг безперешкодно на нього спертися. Розкладіть по поверхні улюблені іграшки малюка.

Корисні в грі будуть не тільки іграшки, але і картинки із зображеннями знайомих предметів і тварин. Показуйте їх як ілюстрації до пісеньок і віршів, які чує малюк. Розповідайте йому, що намальовано на картинці. Відмінна ідея - наклеїти такі картинки на аркуші паперу і зшити, виготовивши саморобну книжечку. Малюк із задоволенням буде «читати» таку книжку, сидячи на колінах у мами.

Майте на увазі: ніякі картинки не замінять спостережень за живою природою і маніпуляцій з реальними предметами.

Однак, найкращим способом показати малюкові щось або когось буде прогулянка-екскурсія, вчинена з цією метою.

Розвиваємо координацію рухів

Ця навичка стане дуже в пригоді дитині, коли прийде час робити перші кроки. Ось кілька вправ, які допомагають розвинути його:

  • Посадіть малюка на низький стільчик і підійміть над його головою яскраву іграшку. Щоб дістати її, дитині доведеться потягнутися вгору, старанно балансуючи.
  • Запропонуйте малюкові погойдатися на фітболі, сидячи та лежачи на животі (звичайно ж, притримуючи під час вправи).
  • Відмінно розвивають координацію рухів гри з м'ячем. Вивчайте дитину брати маленькі м'ячики в ручку і кидати. Особливим успіхом користуються кульки для пінг-понгу - стрибаючи по підлозі, вони видають звук, що зачаровує й дуже подобається дітворі.

Починаючи підготовку малюка до ходьби, не прагніть випередити природу. Водіння за ручку по кімнаті на незміцнілих ніжках не приведе ні до чого хорошого. Ваше завдання - підготуватися до того моменту, коли він сам встане і зробить перші кроки, тримаючись за опору.

Коментарі