Розвиток дитини: 5-й місяць, 1-й тиждень

Наталія Ударцева, 30 січня 2018
Розвиток дитини у п'ятий місяць, перший тиждень

Однією лівою!

Головне досягнення цього місяця – малюк опановує здатність брати предмети однією рукою. Він з однаковою вправністю хапає іграшки, що висять перед ним, як правою, так і лівою рукою, але на цьому етапі це ще нічого не доводить. Чи буде він шульгою, ви зможете зрозуміти ще не скоро.

А от вміння малюка брати іграшки, складаючи пальчики на зразок рукавички, багато чого варте. Якщо місяць тому його хапання більше нагадували обійми, під час яких діяли обидві руки одночасно, то відтепер у розвитку дрібної моторики спостерігається помітний прогрес. Він не лише хапає предмет однією ручкою, а й може, оглянувши, перекласти його до іншої руки – неймовірне досягнення для маленького першовідкривача.

Підтримуйте прагнення маляти ловити предмети, які «втікають»: торкніться іграшкою спочатку однієї його ручки, потім другої. Відведіть і піднесіть ближче, підійміть вище й знову опустіть. Дозвольте дитині взяти іграшку, сконцентрувавши на ній всю свою увагу. Така вправа відмінно сприяє розвитку координації рухів.

Дуже сподобається малюкові гра з яскравою шкарпеткою, надягнутою на ніжку, до якої пришитий бубонець, мордочка іграшкового звіра або інша чудна дрібничка. Ще б пак, адже ловити таку здобич – одне задоволення!

Перші питання про підгодовування

На п'ятому місяці малюк видається настільки дорослим в порівнянні з тим часом, коли ви побачили його вперше, що мимоволі спадає на думку: «А може час вводити перший прикорм? Моє маля з такою цікавістю стежить за тим, як їдять дорослі... Можливо, потрібно дати йому щось поживніше за мамине молоко?».

Якщо ваша дитина добре набирає вагу, спокійно спить ночами й не волає від голоду, відганяйте ці думки подалі від себе!

Якщо малюкові очевидно не вистачає молока, він виявляє ознаки занепокоєння вночі, погано набирає вагу, то… теж женіть ці думки. Тому що в цьому віці ще рано вводити в раціон малюка тверду їжу. Якщо надії на відновлення грудного годування немає, то альтернативою йому може служити додавання до раціону дитячих сумішей. Але це буде догодовування, а не підгодовування, а це вже зовсім інша історія…

А ось пропонувати дитині пити необхідно в будь-якому віці. Винятком є лише період новонародженості, себто перші 4 тижні життя. Це час становлення грудного вигодовування, й замінювати молоко водою, коли його вироблення ще не налагодилось, – не найкраща ідея.

В будь-якому випадку, здорову дитину не потрібно змушувати пити воду чи іншу рідину. Завдання батьків – пропонувати, а пити чи не пити – дитина вирішує самостійно. Особливо важливо пропонувати тим, хто не в змозі попрохати самостійно.

Малюкам, дорослішим за 28 днів, необхідно час від часу пропонувати трохи води з ложечки, особливо спекотними літніми днями.

Коментарі