Розвиток дитини: 11-й місяць, 1-й тиждень

Наталія Ударцева, 17 листопада 2018
Розвиток дитини: 11-й місяць, 1-й тиждень

Маленький спортсмен

Моторні навички малюка продовжують удосконалюватися. Він уже може не лише самостійно пересуватися будинком, тримаючись за оточуючі предмети, а й підійматися приставним кроком на невисокі драбинки, міцно вхопившись за поручні.

Деякі малюки у цьому віці скоріше нададуть перевагу хорошому повзанню, аніж невпевненому ходінню, і в цьому немає нічого поганого. М'язова система й опорно-руховий апарат малюка зміцнюються в процесі повзання, і ймовірність виникнення проблем з поставою в майбутньому значно знижується.

Насправді малюк, що спритно повзає, пересувається набагато швидше і краще тримає рівновагу, ніж дитина, яка рано встала на ніжки (Мерилін Сігал).

Крім того, у дитини менше шансів потрапити в неприємності, якщо вона повзе по дому, а не йде, нетвердо розгойдуючись на ніжках, що не встигли зміцніти.

При цьому не існує жодного зв'язку між швидкістю освоєння ходіння й розумовим розвитком дитини. Шанси стати відмінником у школі однакові у всіх ― і повзунків, і побігайчиків. Отже, причин для занепокоєння немає, й не варто квапити події.

Ми нечасто замислюємося про це, але всі рухи ― біг, стрибки, лазіння, кидання предметів, балансування ― це навички. І для їх освоєння потрібна практика (Бред і Кейт Маккей).

Справа майстра боїться!

Однією з особливостей поведінки малюка в цьому віці є його прагнення впливати на один предмет, використовуючи інший як інструмент. Наприклад, він зі знанням справи постукає брязкальцем по іграшковому барабану, утворюючи приголомшливо гучний звук. Він може захоплено розкидати з тарілки горошини, набираючи їх ложечкою, яка в цьому випадку виконує роль інструменту.

Придумайте для малюка кілька занять, де можна було б використовувати підручні засоби для досягнення мети. Такий досвід буде йому корисний: на основі цих знань він навчиться застосовувати й інші предмети для досягнення своїх цілей. Ось кілька розважальних варіантів цієї вправи:

  • Під час купання покажіть дитині, як можна зачерпнути воду іграшкової чашкою й вилити її назад.
  • Покажіть, як можна змусити невеликий м'ячик котитися, штовхнувши його іграшковим автомобілем.
  • Запропонуйте малюкові самостійно заховати іграшку під пелюшкою або накрити її картонною коробкою; його дуже потішить таке «доросле» вміння ― ховати предмети.

Наповнити коробочку

Якщо ще місяць тому малюк із величезним задоволенням спустошував всілякі ємності, ― кошики, коробки, сумочки ― то тепер він ставить перед собою завдання наповнити їх. Він намагається запхати більший предмет у менший і щиро дивується своїй невдачі. Він просить дорослого про допомогу, простягаючи йому «незговірливі» предмети.

Пограйте з малюком, поміщаючи маленьку мисочку в більшу, кубик ― у коробку тощо. Покажіть, що велика каструля ніяк не вміститися в маленьку, а якщо зробити навпаки ― все вийде.

Відео по темі
Коментарі