Розвиток дитини: 6-й місяць, 2-й тиждень

Наталія Ударцева, 19 лютого 2018
Розвиток дитини у шестий місяць, другий тиждень

Емоції та вимова йдуть обіруч

На шостому місяці малюк проявляє все більше активності, спілкуючись з людьми довкола. Він вже твердо усвідомив, що вимовляти звуки – це набагато ефективніше, ніж мовчати. Тому щосили вправляється в ораторському мистецтві, використовуючи весь асортимент протяжних звуків та жваве лепетання.

«О-о-о!» – авторитетно заявляє малюк й ви розумієте, що у нього є що повідомити вам – щось дуже важливе. Покажіть йому яскраву веселу іграшку, й він радісно вигукне: «Е!». Одні й ті ж звуки можуть мати безліч значень завдяки різному емоційному забарвленню, якого малюк навчився надавати своїй «вимові».

Не лінуйтесь уважно реагувати на спроби дитини «поговорити» з вами. Відповідайте мімікою на його «тиради», смішіть малюка, кривляйтесь – одним словом, всіма силами зміцнюйте емоційний зв'язок між ним і вами, таким чином впливаючи на його мовні здібності також.

Ось ще декілька способів закріплення навичок мовлення, ефективних в роботі з дитиною цього віку:

  • Не забувайте час від часу оновлювати асортимент літератури для маленького слухача – це чудова можливість поповнити його словниковий запас.
  • Співайте пісень, колискових та вмикайте аудіозаписи.
  • Спілкуйтесь з дитиною під час прогулянок, годування, купання – завжди, коли це можливо, коментуйте свої дії.
  • Використовуйте гру, щоб познайомити малюка з новими словами й поняттями. Наприклад, візьміть до рук та підніміть якомога вище зі словами «Ось, який ти великий!». Про те, що гра припала дитині до смаку, свідчитиме її веселий сміх. Таким чином ви можете ознайомити її з багатьма поняттями, використовуючи іграшки («Ось який волохатий ведмедик! Р-р-р!»). Емоційний підйом, що супроводжує гру, допомагає значно підвищити ефективність таких «уроків».

Підгодовувати чи не підгодовувати, ось в чому питання…

На шостому місяці малюк може виявляти живий інтерес до їжі, якою пригощаються в його присутності дорослі. Звичайно, як і все невідоме, нова їжа дуже приваблива для маленького дегустатора. Та не варто поспішати із введенням прикорму – з цього приводу краще порадитись з педіатром. Якщо дитина перебуває на грудному вигодовуванні й молока у мами достатньо, відкладіть введення прикорму як мінімум до шести місяців.

Якщо материнського молока не вистачає, дитина догодовується або молочною сумішшю, або донорським молоком, або молоком сільськогосподарських тварин (коров'ячим, козячим). Всі ці продукти і є докорм. Все, що дитина першого року життя отримує на додаток до молока й молочних сумішей, – це і є прикорм. (Є.О.Комаровський)

Дуже небажано починати підгодовування раніше шести місяців. Необгрунтоване передчасне знайомство з важкою їжею нерідко тягне за собою алергічні реакції – травна система малюка в цьому віці може бути ще не готовою до подібних змін.

Коментарі