Розвиток дитини: 9-й місяць, 2-й тиждень

Наталія Ударцева, 20 вересня 2018
Розвиток дитини: 9-й місяць, 2-й тиждень

Ще раз про безпеку

Восьмимісячні карапузи на диво рухливі, а їх жага пригод може бути небезпечною для них самих. Наприклад, такому малюкові нічого не варто спробувати залізти на полицю в шафі, використавши у ролі стартового майданчика диван. Він може як мавпочка висіти, схопившись за край і допомагаючи собі ногами, доки не звалиться вниз.

Дитина, що стоїть, незабаром перетворюється на дитину, що кружляє кімнатою, тримаючись за будь-які меблі, які опинилися під рукою (Сірс).

Немовлята не знають, що таке важкі предмети, які можуть упасти на голову, якщо потягнути їх на себе. Вони навіть не підозрюють, наскільки небезпечними можуть бути електричні розетки або сходи, до яких малюки ставляться з особливою теплотою. У цей період маленькі непосиди потребують безперервного нагляду, а батькам слід ще раз перевірити, чи всі небезпечні предмети надійно заховані.

Щоб це зробити, досить стати на коліна й примітити про себе все, до чого ви можете дотягнутися в такому положенні. Якщо серед цих речей є те, що ніяк не підходить на роль іграшки для немовляти ― терміново заберіть це якомога далі чи вище.

Гарним рішенням буде розмістити у кожній кімнаті, до якої дитина має доступ, невеликі ящики або кошики з іграшками. Вони привернуть увагу малюка, у рази зменшивши його шанси потрапити у неприємну історію.

Улюблені іграшки

Якщо ще місяць тому малюка найбільше приваблювали іграшки з виступаючими частинами, рухливими деталями й звисаючими стрічками, то тепер на піку популярності опиняються речі, які можна розібрати на кілька частин. Особливо до душі дітлахам набори, де одна деталь вкладається в іншу ― матрьошки, коробочки різної величини, пірамідки зі стаканчиків.

Крихітку заворожує вид ємностей з будь-яким вмістом, будь то мішечок з квасолею, іграшкове відерце з піском або коробка з іграшковими дрібницями.

Така зацікавленість буває надзвичайно корисною в іграх, спрямованих на розвиток дрібної моторики, координації рухів, логічного мислення. Запропонуйте малюкові витягти жолуді з миски й викласти їх на стіл ― це буде захоплююче заняття. Не менш цікаво буде дитині відкривати коробку і знаходити в ній різнокольорові клаптики, кульки для пінг-понгу та інші дитячі цінності.

Пропонуйте йому всілякі баночки й пляшечки, наповнені барвистими дрібничками ― малюк із задоволенням буде спустошувати їх. Пройде зовсім небагато часу, й він зацікавиться вже зворотним процесом ― наповненням усіх цих ємностей.

Щира радість дитини при погляді на предмети, розміщені в коробки, пояснюється особливостями її розвитку в цей період. Малюк уже розуміє, що захований предмет не пропадає безслідно з лиця землі, й це приводить його в захват. Малюк із завмиранням серця заглядає в миску, куди тільки-но на його очах опустили брязкальце, й невимовно радіє, що воно все ще на місці. Йому не терпиться повторити фокус самостійно.

Його вже не обманути, сховавши іграшку під простирадло. Він тепер точно знає, що вона знаходиться там, куди її щойно поклала мама. Восьмимісячний карапуз із задоволенням грає в такі хованки, неодмінно виходячи зі гри переможцем.

Інші різновиди цієї гри теж користуються у крихітки великою популярністю. Він впевнено зриває простирадло з голови у мами й від душі радіє, що йому вдалося її знайти.

Він може й сам ховатися за пелюшкою й верещати від задоволення, коли його «знаходять».

Коментарі