Іграшки для дитини від 9 до 12 місяців: поради батькам

Наталія Ударцева, 23 січня 2019
Щоб правильно вибрати іграшку для малюка, зверніть увагу на те, що найбільше його приваблює. До кінця першого року життя він уже засвоїв багато навичок, недоступних раніше, які й визначають тепер коло його інтересів. Дуже важливо, вибираючи іграшку для дитини, знати про ці переваги й намагатися зробити так, щоб покупка їм відповідала.
Іграшки для дитини від 9 до 12 місяців

На які іграшки беремо курс?

Слід сказати, що більшість іграшок, які користувалися успіхом у попередні місяці життя малюка, залишаються актуальними й тепер, ближче до року. Просто ігри з ними стають більш осмисленими, а маніпуляції ускладнюються.

У цьому віці більшість дітей робить перші спроби ходити, й великим попитом користуються іграшки, що стимулюють інтерес до цього навику — всілякі каталки, м'ячики, штовхачі та інші предмети, які можна пересувати й рухатися за ними слідом.

Зауважте, до цієї категорії іграшок не відносяться класичні ходунки-трусики й стрибуни, призначені для «навчання стояння й ходіння». Не можна забувати, що сидіти, стояти й ходити дитина починає тоді, коли сама вважає за потрібне. Ми, дорослі, всього лише пропонуємо їй допоміжні засоби, а скористатися ними чи ні ― цей вибір залишається за малюком.

Гарні в цьому віці іграшки, що розвивають дрібну моторику, однак при їх використанні необхідно приділити особливу увагу безпеці дитини — дрібні предмети занадто часто опиняються в дитячих вухах і носиках.

Відмінною покупкою для дитини буде іграшка, що розширює її знання про причинно-наслідкові зв'язки. Це, як правило, іграшки, влаштовані за принципом «смикни за мотузочку — дверцята відчиняться». Наприклад, треба натиснути кнопочку, щоб музика заграла. Або потрібно покотити машинку по підлозі, щоб вона видала звук мотору, який працює. Такі речі дуже потішають дітвору, й малюк із задоволенням смакує «нагороду», знову й знову повторюючи знайому дію. Він уже вловив зв'язок між причиною й наслідком, і дуже цим пишається.

Дитина цього віку також знає призначення багатьох предметів, і їй подобається використовувати їх «як слід»: набирати ложечкою їжу й підносити до рота, витирати серветкою обличчя й лити воду з лійки. Хорошим вибором будуть іграшки, що закріплюють ці вміння, копії простих предметів — іграшковий посуд, пластиковий молоточок, лялькове ліжечко  тощо.

Іграшки-каталки

Як і кілька місяців тому, машинки й каталки залишаються дуже затребуваними, й не лише серед хлопчиків. До них додаються каталки, за які можна триматися під час ходіння — ходунки-штовхачі. Такі ходунки виробляють численні компанії, що спеціалізуються на товарах для дітей. Як правило, ця іграшка забезпечена ігровою панеллю. Найчастіше панель буває електронною, з музикою й підсвічуванням, але існують і інші варіанти. Наприклад, деякі ходунки, в тому числі й дерев'яні, забезпечені вбудованим у панель сортером, інші — виконані у вигляді візочка, в якому можна перевозити іграшковий вантаж, або візочка для ляльки.

Усі ці варіанти прийнятні для карапуза 9 — 12 місяців. Головна вимога до такої іграшки — безпека й стійкість.

Іграшки для дитини від 9 до 12 місяців: каталка

Як і раніше, користуються успіхом іграшкові машинки, але тепер малюкові цікаві не лише маленькі моделі, які зручно лягають у ручку, але й транспорт побільше, що складається з декількох великих деталей, які можна розбирати і навіть намагатися поєднати знову. Часто такі іграшки бувають виготовлені з дерева.

Пірамідки

Тепер карапуз може не лише розібрати пірамідку, але інколи й цілком успішно її збирає, нехай навіть кільця йдуть не по порядку. Прийшов час ускладнити завдання: тепер ви можете придбати пірамідку з вузьким стрижнем та маленькими отворами або будь-який інший ускладнений варіант, наприклад — пірамідку-сортер із насадками різної форми.

Іграшки для дитини від 9 до 12 місяців: пірамідка-сортер

Вкладки Монтессорі

Цей різновид іграшок теж стає доступним дитині до кінця першого року. Як і сортер, вкладки слід вибирати великі, простої форми. Не слід поспішати, ускладнюючи малюкові завдання. Що більш лаконічним буде зміст цієї іграшки ― то краще.

Бізі-борд

До кінця першого року життя малюка ця річ приходить на зміну розвиваючим килимкам і залишається затребуваною протягом найближчої пари років. Бізі-борд можна змайструвати самостійно, а можна й придбати готовий. Він поєднує одразу кілька видів розвиваючих іграшок ― сортери, лабіринти, шнурівки й усілякі засоби для розвитку дрібної моторики.

Така іграшка може бути представлена ​​у вигляді дошки або куба (бізі-куб).

Звичайно ж, якщо ви не майструєте бізі-борд самостійно й не плануєте оновлювати його по мірі того, як дорослішатиме дитина, для цього віку краще вибрати найпростіший варіант, а через рік купити більш складний. Однак моделі, призначені для старших дітей, теж будуть цікаві малюкам.

Іграшки «Причина-наслідок»

Знайомство з причинно-наслідковими зв'язками, що почалося кілька місяців тому, в цьому віці триває. Як і раніше, для закріплення цих знань підійдуть усі іграшки, які ілюструють причину й наслідок. «Зроби ось так, і побачиш, що вийде, ― неначе говорять ці іграшки. ― Натисни цю кнопочку, й отримаєш сюрприз!»

 Різниця полягає в тому, що, якщо до цього вони були максимально простими й примітивними, то тепер це більш складні й цікаві конструкції. На зміну брязкальцям і пищалкам з однією кнопкою прийшли цікаві механізми, де результат дії може бути дуже захоплюючим. Серед таких іграшок ― усілякі лабіринти з кульками, заводні іграшки, музичні сортери. Все ще дуже затребувані й іграшки, де за допомогою певної дії відкриваються дверцята й віконечка, за якими ховаються кумедні звірятка.

Сортер

Різноманітність сортерів у цьому віці теж значно розширюється. Тепер ця іграшка служить не лише для складування цікавих дрібниць, але може бути використана за прямим призначенням. Якщо ви ще не придбали сортер для малюка, відмінним варіантом буде модель, яка зображує тварину або машинку, можна — в поєднанні з каталкою. Фігури-вкладиші повинні бути простої форми й досить великого розміру, щоб дитині було зручно їх використовувати. Краще, якщо це будуть кілька геометричних фігур — коло квадрат, трикутник і т.д.

Іграшки для дитини від 9 до 12 місяців: сортер

Кубики

Кубики ― універсальна іграшка для дітей будь-якого віку. Якщо для піврічного малюка найкращими були великі розвиваючі кубики, переважно зроблені з м'якого матеріалу з безліччю шнурівок-кнопочок-липучок-брязкалець, то тепер це в першу чергу будівельний матеріал. Кубики малюк не лише вивчає й куштує на зуб, але й будує з них свої перші вежі. Ближче до року вже можна обзаводитися й будівельними наборами, що містять, окрім кубиків, конуси, паралелепіпеди, циліндри та інші об'ємні фігури.

Перші конструктори

У цьому віці малюк любить не лише розбирати предмети, що складаються з декількох частин, а й навпаки ― збирати кілька деталей в одне ціле. Настала пора перших конструкторів. Пам'ятайте, деталі такої іграшки повинні бути великими, без гострих країв. Хорошим варіантом буде набір, що складається з м'яких, ґумових блоків. Такі конструктори виробляють компанії «Біплант», «Десяте королівство», VV-Toys (ВВ-Тойз).

Іграшки для дитини від 9 до 12 місяців: конструктор

М'яч

М'ячики всіх розмірів як і раніше користуються високим попитом. До маленьких масажних і величезних фітболів тепер додаються строкаті м'ячі середнього розміру, які зручно катати по землі, зображуючи футболіста.

Іграшки для води й піску

На кінець першого року у кожного малюка, як правило, вже є свій набір водно-пісочного добра. До звичних і найпростіших іграшок для води й піску (лійки, пищалки, відерця, лопатки й формочки) ближче до року можна додати більш складні моделі ― наприклад, млини й кораблики, які рухаються за рахунок потоку води, що ллється на лопаті.

Іграшки для дитини від 9 до 12 місяців: для піска й води

Добре зарекомендували себе іграшкові крани й водоспади, призначені для гри у ванній.

«Ноїв ковчег» - іграшка-легенда

Ця іграшка відома й популярна в усьому світі. Ось уже багато років вона очолює всілякі іграшкові ТОП-списки, й багато батьків вважають за свій обов'язок придбати її для своєї дитини. Наскільки ж виправдані ці пристрасті за «Ковчегом»?

Великим плюсом іграшки є те, що вона поєднує в собі кілька категорій ігор для малюків. Вона є одночасно сортером, музичною іграшкою й каталкою, яку можна возити на мотузочці по кімнаті. Крім того, тут присутня також гра в причину й наслідок, про яку ми вже говорили. Вставляючи фігурку тварини в відведений їй отвір, малюк чує звук, що видає ця тварина. Таким чином складається логічний ланцюжок: ти правильно вирішив задачу, поставив корову на місце, і ось тобі винагорода ― радісне мукання.

Другою великою перевагою є добротність іграшки ― «Ковчег» важко зламати. Його передають «у спадок», від братів до сестер і назад, і він роками зберігає презентабельний вигляд.

Гратися з ковчегом малюкам стає цікаво з 8-9 місяців, і цей інтерес зберігається приблизно до двох років.

Іграшки для дитини від 9 до 12 місяців: Ноїв ковчег

Топ-8 найневдаліших подарунків для малюка від 9 до 12 місяців

Якщо ви бажаєте зробити подарунок дитині, а не його батькам, або ж просто не готові викинути гроші на вітер, слід утриматися від таких покупок:

  • Велосипед та інші види дитячого транспорту, включаючи й толокар. Незважаючи на високу ціну, це не найкращий подарунок для малюка, це все одно що дарувати одяг ― в найкращому разі зрадіє мама, якщо велосипед буде оснащений батьківською ручкою. Дитина ж занадто мала, щоб самостійно користуватися подарунком або хоча б оцінити широту жесту.
  • Ходунки, стрибуни, дитячі шезлонги, крісла-качалки, віжки та манежі ― придбання таких речей краще довірити самим батькам.
  • Як і раніше в немилості залишаються м'які іграшки, особливо великого розміру.
  • Пластилін, фломастери та інші канцтовари. Для цього віку, як і для молодших дітей, придатні лише безпечні пальчикові фарби й солоне тісто.
  • Ігри, що містять дрібні деталі.
  • Пазли.
  • Книги, в яких багато тексту й мало картинок.
  • Електронні іграшки, з яких батарейки можна вийняти без викрутки.

Вік від 9 до 12 місяців ― це той період, коли можна вводити перші сюжетні ігри з малюком. Іграшки служать не лише для того, щоб їх розглядати і переставляти з місця на місце, вони виконують в очах дитини певну роль. Ведмедик їсть з ложки, машина їде і дзижчить (саме час почати освоювати звуконаслідування), собачка гавкає, а «дощик» з лійки капає: кап-кап.

Для цього вам знадобляться іграшки, що зображують людей, тварин, машини й предмети побуту. Фантазуйте, вчіть карапуза новим іграм, поєднуйте іграшки, винаходьте ― й успіхів вашій дружній команді в нових досягненнях!

Відео по темі
Коментарі