Темперамент дитини: комунікабельність

Наталія Ударцева, 5 квітня 2018
Рівень комунікабельності вказує на те, як діти поводяться в процесі соціальної взаємодії та спілкуванні.
Комунікабельність дитини

Деякі дітки обережно ставляться до незнайомців. Їм потрібен час та підтримка близьких, щоб в комфортному режимі почати спілкуватись з новими людьми. Найчастіше вони вважають за краще спілкуватися та гратись із вузькою компанією знайомих дітей чи дорослих.

Для таких малюків слушними будуть наступні стратегії розвитку:

  1. Забезпечте дитині комфорт й безпеку під час знайомства з новими людьми. Візьміть її до рук або посадіть собі на коліна, коли вперше спілкуєтеся із незнайомими дітьми або дорослими. Розпочніть діалог, говоріть спокійно, впевнено. Продемонструйте жестами та мімікою, що ця ситуація безпечна, й ваш малюк може почати спілкуватись.
  2. Знайомте дитину з товариськими дітьми. При цьому її друзі не повинні бути занадто активними. Найліпше знайомити дитину з одним новим другом за раз. Тоді вона з часом легко зможе влитись навіть до великої ватаги дітей.

Дітки іншого типу з легкістю знайомляться з новими людьми. Вони посміхаються, розмовляють, легко дивляться в очі, демонструють свою відкритість та спокій. Це дозволяє їм заводити теплі, близькі стосунки з іншими дітьми.

Їм пасуватимуть наступні стратегії розвитку:

  1. Виділяйте більше можливостей для соціальної взаємодії. Відвідуйте парки, дитячі майданчики, заходи, беріть дитину з собою до крамниць та інших громадських місць. Це гарна нагода для вашого малюка поспілкуватися з великою кількістю людей.
  2. Будьте готові долучитись до спілкування, якщо це необхідно. Навіть дуже контактна дитина іноді потребує допомоги – наприклад, у конфліктних ситуаціях або якщо її не розуміють. Іноді комунікабельні діти виявляють занадто великий ентузіазм, який не всі підтримують. Навчіть свою дитину висловлювати почуття та за необхідності стримувати надмірні прагнення до спілкування з іншими дітьми.
Коментарі