Розвиток дитини: 10-й місяць, 4-й тиждень

Наталія Ударцева, 16 жовтня 2018
Розвиток дитини: 10-й місяць, 4-й тиждень

"Туди і назад"

У цей період однією з улюблених ігор малюка стає ця проста гра, що має мільйон різних варіацій. Її зміст полягає в нескінченному повторенні якихось простих дій. Наприклад, малюк витягає авторучку, що стирчить з татової кишені, й віддає батькові, щоб той сховав її назад. Ручка повертається на місце, і дії повторюються заново.

Не меншим успіхом користується гра «Туди й назад», що припускає багаторазове зняття окулярів з бабусі або опускання іграшки в коробку, щоб одразу її витрусити і знову покласти всередину.

Ви можете навіть спостерігати, як у цю гру грають двоє малюків без участі дорослого, по черзі передаючи іграшку одне одному.

Сам собі помічник

Навички самообслуговування малюка продовжують розвиватися. Він сумлінно намагається пити з чашки й користуватися ложечкою під час обіду. Щоб закріпити ці вміння, корисно буде запропонувати йому напоїти й нагодувати ляльку чи ведмедика. Виконуючи ці дії разом з вами, малюк запам'ятовує їх, і згодом йому буде простіше повторити їх, коли годуватимуть не ведмедика, а його самого.

Дуже корисні в цьому віці й інші ігри, в яких потрібно робити щось «ненасправді». Наприклад, малюк може «готувати обід» разом з мамою, якщо вона вручить йому маленьку каструльку й ложку. Він із задоволенням буде наслідувати мамині дії, захоплено б'ючи ложкою по каструлі, неначе перемішуючи у ній їжу.

 Згодом ця розвага перетвориться на гру з заміщенням предметів і уявними діями, таку популярну серед дошкільнят. Це один з важливих етапів розвитку дитини.

Ще трохи про їжу

Малюкові в цьому віці подобається торкатися пальчиком різних предметів і вмочати його в їжу, щоб потім облизати. Ви можете використовувати цю особливість у своїх інтересах: запропонуйте малюкові вмочати пальчик в нове блюдо, яким збираєтеся поповнити дитяче меню. Це допоможе прискорити процес «знайомства» з новинкою, і вже на наступний раз карапуз буде із задоволенням смакувати його з ложечки.

Горщик і свобода особистості

Ближче до десятого місяця багато хто з батьків починає висаджувати малюка на горщик, поступово привчаючи користуватися цим новим для нього предметом. У такому віці навички охайності у крихти вже досить добре сформовані, щоб спокійно поставитися до процедури висаджування.

Пам'ятайте: привчання дитини до горщика, як і до будь-чого іншого, повинно відбуватися без примусу, на добровільних принципах. В іншому випадку ви ризикуєте прищепити малюкові неприязнь до нового предмету, і процес доведеться відкласти на невизначений час.

Однак так буває далеко не завжди. Найчастіше одного прагнення до чистоти виявляється недостатньо, й саму присутність горщика малюк сприймає як обмеження його особистої свободи. Він не бажає сидіти на горщику й повідомляє про це світу оглушливим криком.

Якщо так відбувається, то найкращим виходом буде прибрати горщик подалі на пару місяців, а потім спробувати знову. Дитина молодша півтора-двох років фізіологічно не здатна контролювати свої потреби. Якщо десятимісячний карапуз охоче сідає на горщик ―  це ще не означає, що він навчився ним користуватися. Малюк може спокійно гратися, сидячи на горщику, і так само спокійно робити справи у штанці, тільки-но вставши з нього. Не варто акцентувати на цьому увагу й тривожитися даремно ―  прийде час, і він дозріє для того, щоб досконало освоїти горщик і інші премудрості «дорослого» життя.

Відео по темі
Коментарі