Як дати раду «Сонькові» чи «нещасному» немовляті

Катерина Єльшова, 27 березня 2018
Під час вагітності у майбутньої мами й тата виникають різні очікування і мрії, пов'язані з їхнім малюком. Хтось уявляє, що малюк після народження буде мирно сопіти в ліжечку й прокидатися, лише щоб поїсти та посміхнутись батькам. А хтось – що малюк буде активним, веселим й життєрадісним. Та не завжди ці очікування збігаються з реальністю. Іноді характер немовляти кардинально відрізняється від темпераментів батьків й спричиняє труднощі у розвитку та вихованні.
Індивідуальність немовлят

На які типи поділяються темпераменти немовлят, ви можете дізнатись тут:

Індивідуальність немовлят проявляється вже в перший місяць. В цій статті ми обговоримо стратегії поведінки з кожним типом темпераменту за класифікацією педіатра Пенелопи Ліч (ця класифікація відноситься до періоду новонародженості).

«Жваві»

Це ті діти, які «не досипають» норму сну, необхідну в їхньому віці. Й не тому, що їм щось заважає, просто вони повністю відпочивають та набираються сили. Але більше сили потребують батьки такого малюка. Адже він «вимагає» уваги впродовж дня й навіть частину ночі. Як мають поводитися батьки:

  1. Не намагатися вкласти дитину спати без її бажання. Почитавши про норми сну немовлят, вам, ймовірно, захочеться, щоб і ваш малюк спав по 16 годин на добу. Й ви спробуєте вкласти, «умовити», заколисати тощо. Але в цьому випадку ви марно втратите час та сили. Ваш малюк обов'язково засне, коли втомиться.
  2. Підлаштувати режим дитини під свої справи. «Жваві» потребують багато уваги, й це може викликати роздратування у молодої мами, адже вона не встигає займатися своїми звичними справами. Найпростіше вирішення проблеми – знаходити можливості «вбудовувати» активність дитини до своїх занять. Наприклад, вкладаючи її до візочка або шезлонга на кухні, поки ви готуєте. Або поєднуючи прогулянку на вулиці з відвідуванням магазину.
  3. Частіше змінювати навколишнє оточення. Цим ви задовольните потреби крихти в пізнанні нового. Змінюйте іграшки над ліжечком та у візочку, гуляйте різними маршрутами, продумуйте розваги для малюка.
  4. Ставтеся до дитини так, ніби вона трохи доросліша за свій вік. «Жваві» сплять менше та засвоюють більше інформації, ніж діти інших типів. Тому вони й дорослішають трохи раніше. Давайте малюкові якомога більше нових «завдань» для розвитку, які трохи випереджають його реальний вік.

 «Нещасні» немовлята

Ці дітки з перших днів життя демонструють песимістичний настрій. У них довше за інших дітей налагоджуються механізми сну, харчування та активності. Вони не подібні до немовлят «мрії», які мило посміхаються та гукають. Як краще за все з ними поводитись:

  1. Не картайтесь. Важко позбутися почуття провини, коли ваша дитина постійно чимось незадоволена. Вам може почати видаватись, що це через ваш недогляд або ж невміння виховувати. Та справа зовсім не у вас. Немовлятам цього типу найскладніше звикнути до нових життєвих умов, поза материнським животом. Й чим швидше ви налагодите з ним контакт, тим швидше він стане задоволеним й радісним.
  2. Продовжуйте дарувати йому любов попри відсутність хоч якоїсь реакції. Малюк все відчуває й «помічає», навіть якщо його реакції зовсім не доброзичливі. Запасіться терпінням й просто продовжуйте його любити, даруючи турботу та увагу.
  3. Поспостерігайте та знайдіть способи його порадувати. Якщо ви уважно спостерігатимете за реакцією свого малюка на події зовні, то зможете відзначити певні закономірності. Можливо, в теплому приміщенні він почувається краще, ніж в прохолодному (хоча немовлятам рекомендоване саме прохолодне повітря). Або ж він менше плаче, коли ви довше тримаєте його біля грудей. Й намагайтеся обходитися без різких змін в режимі та звичних заняттях. «Нещасним» немовлятам вони даються нелегко.

 «Нервові» немовлята

Ці дітки дуже бурхливо реагують на зовнішні подразники: яскраве світло, голосні звуки, дзвінок телефону, стукіт у двері й таке інше. Як же батькам до них підступитись:

  1. Зберігати спокій. Це найголовніша умова того, що ваше «нервове» немовля найближчим часом стане спокійнішим та терпимішим до зовнішніх тригерів. Якщо ви будете нервувати у відповідь на його крики та плач, то цей емоційний стан передасться йому та лише посилить негативні прояви.
  2. Все робити без поспіху. Якщо ви поспішатимете й метушитиметесь, то й ваш малюк дратуватиметься більше. Повільно, без метушні беріть його до рук. Рухайтесь, тримаючи його в руках, також рівно та обережно.
  3. Обмежте фактори, які дратують. Якщо ви спостерігатимете за своєю дитиною, то швидко зрозумієте, що саме викликає його негативну реакцію. Багато представників цього типу не люблять тривалих купань, інші не в захваті від довгих прогулянок. Обмежте ці подразники й ваш малюк менше репетуватиме від невдоволення чи занепокоєння.

 «Соньки»

Цей тип темпераменту спершу видається батькам найзручнішим та найлегшим. Але якщо просто дозволити малюкові спати стільки, скільки заманеться, ви можете втратити важливі етапи розвитку. Такі немовлята з задоволенням лежать в ліжечку й мало цікавляться навколишнім світом. Ваше завдання – зацікавлювати свого «сонька», пропонувати йому нові розвивальні заняття й вправи. Виявляйте більше активності, щоб своєю поведінкою «розбурхати» малюка, заохочувати його до пізнання зовнішнього середовища. Це, мабуть, основна стратегія для успішного розвитку крихти цього типу.

Коментарі