Темперамент дитини: наполегливість

Катерина Єльшова, 18 травня 2018
Така риса темпераменту, як наполегливість, показує, як дитина впорається з різними перешкодами, як реагує на невдачі й чи продовжує домагатися свого.
Темперамент дитини: наполегливість

Дітки першого типу мають низький рівень наполегливості. Вони помітно засмучуються, коли щось трапляється не так, як задумано, зустрічаються труднощі або перешкоди. Вони швидко здаються перед проблемами й не люблять чекати. Для них підходять наступні стратегії виховання:

  1. Допоможіть їм навчитися чекати. Якщо ви не можете виконати прохання дитини миттєво, розкажіть їй про це та поясніть, чим зайняті в цей момент. Наприклад: «Я зараз розігрію обід й ти відразу поїси» чи «Я допоможу тобі за хвилину, лише нагодую твою сестричку».
  2. Допомагайте дитині подолати смуток через невдачу. Коли їй щось не вдається, підкресліть складність завдання та похваліть її зусилля. «Вирішити цю головоломку непросто. Уявляю, як ти засмутився! Потрібно багато терпіння, щоб, розклавши блоки, зібрати малюнок». Не вирішуйте завдання замість дитини, а допоможіть їй продумати можливі рішення.
  3. Жартуйте, аби знизити напруженість. Веселий жарт полегшить обстановку. Для прикладу, жартома насваріть «неслухняний» кубик: «Ти дивись який! Ану швиденько лізь на вежу, ми просто так не здамось!»

Дітки, які належать до другого типу, не полишають спроб попри перешкоди. Вони не так сильно засмучуються через невдачі й можуть почекати, якщо їхні бажання та потреби відразу не реалізуються. Для них краще використовувати такі напрями у вихованні:

  1. Грайтеся разом з малюком. Він може довго гратись наодинці, самостійно справляючись з тим, що не вдається. Та проводити час й приділяти достатньо уваги потрібно навіть зовсім невимогливим дітям.
  2. Дайте зрозуміти, що ви завжди готові прийти на допомогу. Іноді дітей надто хвалять за самостійність, й тоді їм буває складно попросити про допомогу. Скажіть дитині, що вона завше може звернутися до вас за допомогою, коли йому це буде потрібно.

Вигадуйте цікаві та досить складні «виклики». Дітки з такою рисою темпераменту легко пробують зробити щось знову і знову, поки їм це не вдасться. Тому регулярні «виклики» тільки покращують їхні навички.

Коментарі