Розвиток дитини: 10-й місяць, 3-й тиждень

Наталія Ударцева, 16 жовтня 2018
Розвиток дитини: 10-й місяць, 3-й тиждень

Танцювальний дебют

Так-так, саме в повних дев'ять місяців ваш карапуз відкриє в собі новий талант ― танцювальний. У цьому віці малюки по-різному реагують на швидку й повільну музику. Під веселу мелодію вони від душі танцюють, а почувши тиху, спокійну композицію ― зупиняються, прислухаючись.

Поперемінне включення швидкої й повільної музики може стати відмінною грою, яка допоможе розвинути координацію рухів і слухові навички дитини. Хорошим прикладом такої гри є музична вправа Катерини Желєзнової «Тихо, лялечко, сиди».

Ви можете також закріплювати вміння малюка розрізняти настрій у музиці, просто танцюючи, тримаючи його на руках. Таке просте заняття відіграє набагато важливішу роль у розвитку дитини, ніж це може здатися. Під час спільного танцю розвивається почуття ритму і зміцнюється емоційний зв'язок між мамою та дитиною.

Мовленнєвий розвиток

Малюк уже розуміє багато слів і цілі фрази, звернені до нього. Якщо запитати у нього, де тато чи бабуся, він поверне голівку у бік того, про кого йдеться у запитанні.

Йому вже знайоме слово «ні», проте він не сприймає його всерйоз. Тому не варто розраховувати на свідомість карапуза, забороняючи щось ― набагато ефективніше буде ізолювати від нього заборонені речі.

Лепет малюка, як і раніше, беззмістовний, але в ньому все частіше проскакують усвідомлено вимовлені слова. Він намагається називати оточуючих людей ( «Ма!», «Па!», «Ба!») і предмети, коментувати дії мами й висловлювати свої бажання ( «Ам!»).

 Дуже важливо у такі моменти показати малюкові, що ви його почули, й висловити бурхливе захоплення з приводу доречно вимовленого слова. Таким чином ви даєте дитині зрозуміти, що він вжив слово правильно, і що говорити ― це добре і дуже зручно. Ви підтверджуєте, що розумієте свого малюка й раді спілкуванню з ним, а це дуже важливо для становленні його особистості.

Намагайтеся якомога більше говорити з дитиною і грати в прості мовленнєві ігри. Називайте картинки в дитячій книжці й оточуючі предмети, спонукаючи маля повторювати за вами.

Мовленнєві ігри

  • Дуже подобаються дітлахам цього віку ігри з телефоном або його імітацією. Візьміть трубку і скажіть у неї малюкові пару звичайних фраз: «Привіт! Як справи? Добре? Ну, бувай!». Запропонуйте тепер малюкові «поговорити по телефону», і ви побачите, як потішно він буде наслідувати ваші дії. А через тиждень-другий він буде впевнено лепетати щось у слухавку, копіюючи ваші інтонації.
  • Закріпити в пам'яті малюка назви іграшок і предметів допоможе проста гра: покладіть у коробку три іграшки й попросіть малюка дати вам одну з них, чітко назвавши її. Скоро він без труднощів буде подавати саме те, що у нього попросили. Не забудьте гаряче подякувати йому й похвалити за кмітливість.
Відео по темі
Коментарі