Зарубіжний досвід виховання дитини: дитячі садки Німеччини

Наталія Ударцева, 28 січня 2019
Як і в багатьох інших європейських країнах, у Німеччині до дитячого садку потрапити не так вже й легко. Тому тут існує велика кількість альтернативних варіантів ― своєрідних приватних аналогів дитячих садків.
Дитячі садки Німеччини

Незважаючи на закон, згідно з яким для кожного малюка, починаючи з року, передбачене місце в дитячому садку, на практиці все виходить зовсім не так. Місць у садках катастрофічно не вистачає, й часом буває складно влаштувати туди навіть трирічну дитину. При прийомі перевага віддається соціально незахищеним верствам населення: працюючим самотнім мамам, батькам-студентам, малозабезпеченим сім'ям та сім'ям з особливими дітками. Добре забезпеченим мамам-домогосподаркам у цьому питанні доводиться складніше за всіх.

Вартість садків невисока в порівнянні з іншими країнами світу, тим більше що частину витрат бере на себе держава. Крім того, якщо щомісячна оплата дитячого садку батькам все ж не по зубах, вони мають право звернутися до органів місцевої влади за наданням пільг і неодмінно їх отримають.

Типи дитячих садків у Німеччині

Німецькі дитячі садки можуть бути державними й приватними. Втім, державні садки в Німеччині ― це не цілком точний вираз. Правильніше було б назвати їх установами змішаного типу, бо вони знаходяться на забезпеченні місцевих органів самоврядування, і співвласниками здебільшого є громадські організації, профспілки, благодійні фонди або релігійні громади.

За часом перебування дитини у садку їх можна розділити на чотири типи:

  • Дитина проводить в садку першу або другу половину дня.
  • Малюк приходить до садочку вранці й вирушає додому після обіду, близько 14.00 або 15.00.
  • Групи повного перебування, де діти залишаються з ранку до пізнього вечора.
  • Групи з можливістю залишити дитину на ніч.

Чи слід говорити, що третій і четвертий тип дитсадків ― явище настільки рідкісне, що потрапити до них мало шансів? Більшість малюків приходять до садочку на пару годин, а з віком цей період збільшується до половини дня. Втім, у благополучній Німеччині це не становить особливої ​​проблеми для батьків: і мама, й тато мають право на часткову зайнятість ― до 30 годин на тиждень. А держава тим часом здійснює кілька видів виплат на дитину в залежності від віку та соціального стану. Наприклад, матеріальна допомога для самотнього батька чи матері виплачується до 12 (іноді й до 18) років, а виплата на освіту ― до 25 років. Розмір багатьох виплат залежить від середнього доходу сім'ї.

Дитячі садки Німеччини

Як потрапити до дитячого садочку

Садки в Німеччині розподілені по районах. Теоретично кожна дитина може відвідувати будь-який дитячий садок у своєму районі (Bundesland), однак на практиці це не так. Дитячі установи так заповнені, що найбільш завбачливі матусі стають на чергу ще під час вагітності.

Отже, «переддитсадкова гонка» починається в Німеччині в лютому: саме в цей час установи проводять дні відкритих дверей. Батьки діточок, яким у найближчий рік виповниться три, вибирають один або кілька садочків, у які вони подаватимуть заяви. Заяву можна подати в будь-який дитячий садок, але зазвичай перевага віддається тим, які розташовані ближче до дому.

Подавши заявку, залишається чекати результату. Буває, що позитивні відповіді (Zustimmung) приходять одночасно з декількох садків, і в цьому випадку батьки обирають з них один, який сподобався найбільше. В останні дитсадки, згідно з правилами хорошого тону, слід повідомити про те, що ваш малюк не відвідуватиме їх. І тоді його місце передають іншій дитині, що стоїть у черзі наступною.

Якщо до садку ти не потрапив...

Німецькі садки розраховані на дітей від трьох років, але для карапузів, які не досягли цього віку, існують ясла й інші альтернативи дитячому садку.

Ясла (Kinderkrippen) у Німеччині ― явище рідкісне. Вік, з якого сюди приймають малюків, визначається керівництвом. Теоретично, можна віддати малюка й з 1 місяця, але частіше приносять немовлят не молодших 3 ― 6 місяців.

Ігрові групи

Так звану ігрову групу (Spielgruppe) малюк може відвідувати двічі на тиждень і проводити там по півдня. Це чудовий спосіб соціалізації дитини за умови, що один з батьків не працює. У групи приймають дітей від півтора до чотирьох років.

«Денні мами»

Робота «денної мами» (Tagesmutter) аналогічна тій, яку виконують власниці домашніх дитячих садків у США. Сюди приводять малюків, що не досягли трирічного віку й тих, що очікують своєї черги до дитячого садку. Тут з дітлахами граються, годують їх і укладають спати. Кількість дітей у групі ― не більше 5.

На відміну від американських колег, німецьким домашнім вихователям не потрібна спеціальна освіта. Лише з 2006 року в їх обов'язки увійшло отримання свідоцтва про закінчення педагогічних курсів. Tagesmutter може стати будь-яка німецька жінка, що виявила бажання й закінчила курси.

Няні

Вартість послуг няні (Babysitter) в Німеччині залежить від багатьох факторів: освіти й досвіду самої няні, наявності у неї рекомендацій, кількості підопічних, режиму (необхідності годування) дитини і навіть національності няні. Тому вартість послуг варіюється від 5 (варіант «школярка, яка бажає підробити») до 20 євро на годину. Кваліфікована няня може не погодитися навіть на цю суму.

Найбільш зручний варіант ― пошук няні через Бюро у справах молоді (Jugendamt) ― орган місцевого самоврядування. В цьому випадку у батьків є надія знайти пристойний варіант за 3 євро на годину.

Програма Au-Pair

Це французьке слово означає «обопільний», що повністю відображає суть програми. Ця програма працює не лише в Німеччині, але й у інших країнах Європи й США. Молоді люди, які скінчили школу, можуть вирушити за кордон «пізнавати життя», вчитися самостійності, а також вивчати мову й культуру іншого народу. Проживаючи в сім'ях звичайних громадян, які взяли участь у програмі, вони беруть на себе роль старших дітей у цій родині. Виконуючи своє коло обов'язків, визначене старшими, вони отримують повний пансіон. Часто функцією таких «мандрівників» окрім інших обов’язків є нагляд за дітьми в сім'ї.

Звичайно ж, роботу вчорашнього школяра не можна порівняти з досвідом кваліфікованої няні, але з елементарними діями ― відвести дитину на прогулянку, погодувати або погратися з нею ― він упорається. Тим більше, що базове знання німецької мови є обов'язковою умовою для участі в програмі. У ній можуть брати участь молоді люди обох статей від 18 до 27 років, які не перебувають у шлюбі й не мають власних дітей.

Раз на тиждень Au-Pair-няні надається вихідний, а раз на рік ― оплачувана відпустка.

Дитячі садки Німеччини

Дитсадкове життя

Режими дитсадків дуже різняться, як і час перебування в них дітей. Особливості кожного садочку також залежать і від того, хто його фінансує. Якщо це релігійна організація ― діти моляться перед їжею та співають гімни. Якщо це сад батьківської ініціативи (так-так, є й такі!), то за основу в ньому виступатиме Вальдорфська педагогіка, методика Монтессорі, або будь-яка інша програма, й від неї залежить уся організація кожного дня.

Діти, які перебувають у садку протягом усього дня, приймають їжу двічі: сніданок вони приносять з собою, а вдень ​​привозять замовлені обіди, за які батьки вносять додаткову плату.

Тиха година в німецьких садках не передбачена, але, як і в інших країнах, тут малюки за бажанням можуть відпочити на матрацах, що лежать у групах.

У дитсадках Німеччині не прийнято нагнітати обстановку перед першим походом дитини до школи. Більш того ― тут у садках практично не існує підготовки до школи. Діти просто багато граються, спілкуються, займаються творчістю. За рік до закінчення дитсадка вони починають раз на тиждень відвідувати шкільний клас, щоб звикнути до атмосфери, що панує в школі. Але й тут дітвора здебільшого грається й малює.

Коментарі