Зарубіжний досвід виховання дитини: США

Наталія Ударцева, 13 грудня 2018
Педагогічні методики й системи виховання в різних державах мають не менше відмінностей, ніж мова й культура цих народів. «А як у вас?» — поспішають молоді батьки поставити головне питання жителям іншої країни, у яких теж підростає малюк. Цікаві факти й важливі корисності про американський підхід до дитячого садка — в нашій новій статті.
Зарубіжний досвід виховання дитини: США

Коротко про дошкільне виховання

У Штатах дошкільна освіта дитини починається вже з перших місяців життя. Тут не передбачена тривала декретна відпустка. Щоб не втратити робоче місце, матуся зобов'язана повернутися на роботу через півтора місяці після пологів, і шеститижневі малюки рушають у спеціальні ясла. Тут доводиться по 4 немовляти на одного вихователя. По мірі того, як карапузи дорослішають, ця цифра збільшується — 6 малюків, 11, 15, і так до 25. Саме стільки дітей, які досягли п'ятирічного віку, відвідують одну підготовчу групу при школі, яка називається «Kindergarten». Така група — це вже не зовсім дитсадок, але ще й не школа. Швидше, своєрідна перехідна форма, на зразок нульового класу, що колись був розповсюджений у Союзі.

 На відміну від інших дошкільних установ, відвідування такої групи для кожної американської дитини є обов'язковим.

«Дитсадкові» проблеми в Америці

Дитячих садків в США існує безліч, але це не означає, що для американців не становить труднощів влаштувати до них дитину.

По-перше, це дорого. Середня вартість відвідування садку складає півтори тисячі доларів на місяць, при цьому різниця в цінах дуже велика — від 4,6 тисячі до 26 тисяч на рік. Ціна також залежить від віку малюка (чим молодша дитина, тим дорожче), кількості годин, які він проводить у садку, режиму харчування. Наприклад, гарячі обіди в дитсадках — це рідкість.

Посуд у дитсадках найчастіше використовується одноразовий. Посада няні, в обов'язки якої в українських садках входять прибирання та миття посуду, відсутня. Прибирання роблять самі вихователі, а діти допомагають підтримувати порядок.

Діти приносять їжу з собою з дому або обідають піцою та картоплею фрі. Найбільш поширений варіант — ленч у пакеті від мами й пара легких перекусів на початку й у кінці дня. Питання харчування неодмінно обговорюється окремо під час вступу дитини до садку.

Деякі дітки приходять до садочку пару раз на тиждень на кілька годин, інші проводять там весь день. Режим відвідування безпосередньо залежить від робочого графіку й платіжоздатності батьків.

У тиху годину американські малюки сплять прямо на матрацах в ігровій кімнаті, не знімаючи одягу та взуття. Це дозволяє в разі необхідності евакуювати їх з будівлі, не витрачаючи часу на збори.

Вартість муніципальних садків нижча, ніж приватних, але їх кількість вкрай обмежена, і туди складно потрапити через великі черги. У цьому полягає друга проблема. Крім того, кількість малюків у групі, на відміну від приватних садків з їх мінігрупами по 5-7 чоловік, досить велика.

Бюджетним варіантом є садки, засновані при релігійних громадах — католицьких церквах, синагогах і т.д. Віддати дитину в такий садок можна лише будучи членом громади.

Існують також двомовні дитсадки, де першою мовою є англійська, а в ролі другої виступає іспанська або китайська, що користуються популярністю в США.

Зарубіжний досвід виховання дитини: США

Сімейні дитячі садки

Така форма дитячих установ у Штатах широко поширена. Щоб заснувати сімейний дитячий садок, слід мати педагогічну освіту й будинок, що відповідає певним санітарним нормам, бо сімейні садки розташовуються прямо вдома у їх власників.

Великим плюсом таких садків є обмежена кількість дітей у групі й можливість готувати домашню їжу. Мінус — у розмитості, а часто й відсутності виховної програми.

На відміну від великих дошкільних установ, сімейні садки рідко практикують застосування будь-якої ліцензованої програми, що дозволяє батькам відслідковувати й контролювати навчання дитини. Часто трапляється так, що вихователь просто вмикає дітлахам мультики й водить їх на прогулянку, не обтяжуючи себе освітньою діяльністю.

Таким чином, американські дитячі садки відрізняються одне від одного абсолютно всім ― режимом роботи, умовами, педагогічним складом, кількістю малюків і мовами, якими тут спілкуються. Тож не дивно, що програм американського дошкільного виховання теж існує безліч. Вони носять назву курикулумів.

Курикулум ― що це?

По суті, курикулуми представляють собою різні моделі організації виховного процесу в дитячих установах. У поняття курикулум входить абсолютно все, що стосується виховання й навчання малюків, включаючи морально-етичний розвиток, емоційне становлення особистості дитини, створення розвивального середовища й ведення відповідної документації. Ця ж документація (звітна частина) є і основним свідченням ефективності того чи іншого курикулуму.

Курикулум визначає особливості розвивального середовища, основну ідею й завдання виховання, а також зміст того, що дітям слід вивчити. Важливе значення при розробці навчальних програм приділяється етнічним і національним особливостям дітей, які проживають у тій чи іншій місцевості. Кожен з видів навчальних програм набуває поширення в певних штатах, і лише деякі ― по всій території країни. Завдяки гнучкості такої системи її ефективність дуже висока.

За традицією до виховательок в американських дитсадках звертаються «міс», незважаючи на їх сімейний стан. Цей звичай зберігся ще з тих часів, коли педагогічна діяльність була долею виключно молодих незаміжніх дам.

Курикулуми можуть бути класифіковані за різними принципами, але ми просто розглянемо найбільш популярні моделі.

Зарубіжний досвід виховання дитини: США

Творчий курикулум

Був створений компанією «Педагогічні стратегії» й ділиться на складові, розроблені для дітей від народження до 5 років і школярів.

Розробки для малюків містять матеріали для педагогів та батьків, спрямовані на ознайомлення дитини з мистецтвом, фізичне виховання, створення розвивального середовища. Головним способом навчання виступає дослідницька діяльність і відкриття. Робота націлена на розвиток у малюків здатності творчо мислити. На допомогу вчителям пропонується планування занять на кожен день, що дозволяє створити гнучку індивідуальну програму для кожної дитини.

Навчання здійснюється у формі тематичних занять і створення проблемних ситуацій, з якими малюкам пропонують упоратися. Щоб знайти відповіді на запитання, пов'язані з тією чи іншою темою, дітлахам доводиться застосовувати вміння в різних областях діяльності, і таким чином їх знання збагачуються. У той же час дітвора вчиться мислити нестандартно і працювати в команді. Таким чином, інтерактивне навчання в рамках цього курикулуму будується на природній допитливості малюків і націлене на вміння застосувати свої знання на практиці.

Підхід розвиваючої взаємодії Бенк Стріт

Курикулум розрахований на дітей від 3 років до закінчення школи. Програма заснована на індивідуальних і вікових особливостях кожної дитини. Велика увага приділяється соціалізації, вмінню взаємодіяти з оточуючими, формуванню самостійності в побуті. Програма досить різноманітна, в неї входить навіть навчання шопінгу.

Основна роль вчителів полягає в спостереженні за грою малят і стимулюванні їх пізнавальної активності.

Дитячий садок в США

Хай Скоуп курикулум

Програма ділиться на вікові категорії:

  • від народження до 3 років;
  • від 3 до 4 років;
  • від 4 до 5 років;
  • шкільний вік.

Програма для найменших базується на активному спільному навчанні, до якого залучаються не лише самі малюки, а й їхні сім'ї. Робота ведеться за такими шістьма основними напрямками:

  • підготовка до освоєння знань;
  • соціальний та емоційний досвід;
  • фізичний розвиток і здоров'я;
  • комунікативні навички, мова та знайомство з літературою;
  • інтелектуальний розвиток;
  • мистецтво й творчість.

Кожна з цих областей містить 42 ключових показника, які свідчать про рівень засвоєння малюком матеріалу.

Навчальні ігри (Learning Games)

Курикулум розроблений для домашнього навчання й занять у групах з батьками. Матеріали представлені у вигляді книг з підбіркою ігор, яскравими ілюстраціями й докладними рекомендаціями для батьків.

Кожна книга відповідає одному року життя малюка: від народження до 12 місяців, від 12 до 24 і т.д., до п'ятирічного віку.

Величезним плюсом методики є можливість її використання навіть недосвідченими батьками.

Відкриваючи світ знань

Основою курикулуму служить літературний розвиток, що несе за собою всі інші види діяльності: навчання математики та інших наук, емоційні й соціальні навички, фізичний розвиток.

Набори матеріалів діляться на повний комплект і преміум-версію. Сюди входять:

  • навчальна програма;
  • рекомендації для педагога;
  • наочні посібники (кольорові картинки);
  • аудіоматеріали (вірші й пісеньки);
  • матеріали для лічби;
  • дитячі художні твори за віком;
  • відео для професійного зростання педагога.

Дитячий садок в США

Курикулум Реджіо Еміліа

Ця проектно-орієнтована методика з'явилася в невеликому італійському містечку й набула популярності по всьому світу. У дитячих установах, які взяли її за основу роботи, панує особлива атмосфера співпраці й довіри. Процес навчання розглядається як тісний взаємозв'язок дитини з оточуючими людьми й базується на її дослідницькій діяльності.

 Малюкам надається можливість самим робити відкриття й опановувати нові вміння під наглядом вихователя. Традиційні заняття за столами або на килимку в таких садах не проводяться.

Ліцензія, що оновлюється щороку, дає дитячому садку право на роботу за певною запатентованою методикою. Якщо робота педагогів не відповідає принципам даної методики, установа може позбутися ліцензії.

Педагоги виступають тут не в ролі ведучих, а як співавтори, разом створюючи з дітьми проекти. Їх завдання полягає в м'якому напрямку й заохоченні старань малюків у всіх видах діяльності. Велика частина ідей нових проектів належить самим дітям, а результати роботи документуються й знімаються на відео для батьків та колег.

Таким чином дітям не підносять на блюді готові знання, а пропонують інструменти, що допомагають їх здобути.

Профільне дошкільне навчання за гавайською системою

Ця методика поширена на всій території Сполучених Штатів. В її основі лежать 685 видів діяльності, в яких малюки від народження до 3 років мають досягти певних успіхів. Види діяльності в свою чергу діляться на 6 основних напрямків ― мовленнєвий та розумовий розвиток, фізичні вміння, навички самообслуговування, соціальний розвиток і формування когнітивних здібностей.

Система характеристики й оцінювання дітей дошкільного віку

Цей курикулум розроблений для навчання діток з особливими потребами від народження до 6 років. У нього входить позначення цілей і завдань, а також методичні розробки та поради для педагогів і батьків. Навчання базується на щільній співпраці з сім'єю.

Курикулуми, поширені в різних штатах США, настільки різноманітні, що їх можна перелічувати без кінця. Крім описаних, тут отримали широку популярність Вальдорфська система й методика Марії Монтессорі.

Слід зазначити, що на відміну від Європи, в США бренд «Монтессорі» не зареєстрований. Отже, будь-яка установа може використовувати цю назву, навіть маючи мало спільного з відомою методикою. Упевнитися в тому, що садок дійсно працює за цією системою, можна, попросивши співробітників пред'явити ліцензію Американського Товариства Монтессорі (American Montessori Society ― AMS) або Міжнародної Асоціації Монтессорі в Сполучених Штатах (Association Montessori International of the United States - AMI).

Тим часом, навіть відсутність цих паперів часто не стає на заваді для відмінних відгуків з боку батьків та вихованців ( «students», як тут називають навіть малюків). Адже головне завдання дитячого садку ― як українського, так і американського ― бути затишним і комфортним, де приємно гратися й легко навчатися.

Відео по темі
Коментарі