Вибираємо центр раннього розвитку ― поради новачкам і досвідченим батькам

Наталія Ударцева, 20 червня 2019
Питання про вибір розвиваючого центру встає переважно перед тими батьками, чия дитина не відвідує дитячий садок. У цьому випадку центр потрібен як місце, де малюк учитиметься спілкуватися з іншими дітьми й отримуватиме нові навички. Здавалося б, усе цілком ясно. Однак чому ж заняття в схожих на перший погляд сімейних клубах приносять абсолютно різний результат? Виходить, що секрети все ж є. Спробуємо їх розкрити.
Вибираємо центр раннього розвитку

З якого віку дитині потрібен розвиваючий центр?

На це питання немає однозначної відповіді. Швидше, правильно буде орієнтуватися не на готовність дитини (дитина завжди готова розвиватися), а на співвідношення можливостей і потреб батьків. Адже це їм доведеться регулярно возити малюка на заняття, брати в них активну участь і продовжувати розпочату роботу вдома. Багато сімей прекрасно обходяться зовсім без допомоги педагогів в ранньому розвитку своїх дітей, займаючись і граючи з ними самостійно.

Існують центри, які беруть «учнів» віком з півроку, а то й двох місяців. Тут малюкам роблять масаж, проводять сеанси гімнастики за віком, грають із ними в розвиваючі ігри. Таким чином, починати займатися в розвиваючому центрі ніколи не рано. Вік малюка має значення лише в плані безпеки таких поїздок для дитячого здоров'я. Адже відвідування дитячого колективу підвищує шанси «підхопити» інфекцію або просто застудитися в дорозі.

Заняття для немовлят у такому центрі ― хороша альтернатива комплексам оздоровчих вправ, що проводяться медпрацівниками. У заняттях може бути задіяно музичний супровід, ігрові та сюрпризні моменти ― словом, масаж і гімнастика максимально урізноманітнюються, але все ж цінність розвиваючого центру полягає не в цьому.

Що таке хороший центр і як його розпізнати?

Вибираючи розвиваючий центр, слід керуватися наступними параметрами:

  • Наявність занять за віком. Не поспішайте навчати дитину читанню й лічбі, якщо її основне завдання сьогодні ― розвиток дрібної і великої моторики, координації рухів і творчих здібностей.
  • Близьке розташування. На жаль, це важливий фактор, який відповідає за успішність занять. Що молодша дитина, то ближче повинен знаходитися ваш сімейний клуб, інакше поїздки перетворяться на тяжке випробування для дорослих, а втомленому малюкові заняття не принесуть ніякого задоволення й користі.
  • Акцент робиться не на частоту відвідувань, а на роботу з малюком удома, особливо якщо мова йде про дитину до трьох років. Виняток може становити спортивна секція, курс спеціалізованих фізичних вправ або масажу, які складно здійснити без допомоги фахівця. В інших випадках завдання педагога не «розвинути» дитину, а навчити батьків, як це робити. Навіть за умови відвідування центру раз на тиждень динаміка освоєння навичок не постраждає, оскільки пропущені заняття будуть компенсовані за рахунок домашніх завдань для мами й тата.
  • Кількість дітей у групі не повинна перевищувати 5 ― 7 осіб. Тільки так педагог зможе приділити достатньо уваги кожній парі мама-дитина.
  • Час занять. Розвиваючі та навчальні ігри для дітей повинні проводитися в першій половині дня. На вечір можна залишити лише фізичні навантаження (танці, спортивні тренування) та творчі заняття (музика, малювання).
  • Послідовність занять. Уроки з малюками повинні бути побудовані так, щоб розумове навантаження передувало фізичному, але ні в якому разі не навпаки. Наприклад, якщо ви відвідуєте розвиваючі заняття й гімнастику, то саме в такій послідовності це й слід робити. Грамотний педагог ніколи не поставить урок танців перед математикою.

 І звичайно ж, важливим фактором залишається напрямок занять. Говорячи справедливо, слід вибирати не центр, а в першу чергу заняття для дитини, яке цікаве для неї й підходить за віком.

Рекомендовані заняття за віковими групами

Якщо вам складно визначити, які заняття потрібні вашому малюкові, скористайтеся при виборі наступною таблицею з рекомендованими напрямками:

вік

діяльність

0 ― 1 рік

Заняття, спрямовані на загальний розвиток, вправи в басейні, масаж і гімнастика, розвиток великої й дрібної моторики.

 

1 ― 2 роки

Загальнорозвиваючі заняття, заняття за системою Монтесорі, басейн, спортивні розвиваючі вправи, масаж і оздоровча гімнастика.

 

2 ― 3 роки

Спортивні розвиваючі вправи, басейн, логіка, заняття за системою Монтесорі, творчі заняття (малювання, ліплення, аплікація), уроки музики, оздоровча гімнастика і танці, логоритміка, казкотерапія, пісочна анімація.

 

Якщо урок пройшов успішно...

Відвідуючи розвиваючі заняття з малюком, важливо розуміти, чи приносять вони очікувану користь. Орієнтуватися слід на такі показники:

  • Малюк спробував на уроці свої сили в новому занятті, а мама отримала знання, якими не володіла раніше. Це можуть бути підказки щодо проведення розвиваючих ігор, рекомендована схема занять або техніка виготовлення нового посібника своїми руками. Головне, щоб мама пішла додому з чітким розумінням, чим вона займатиметься з дитиною вдома в очікуванні наступного візиту до клубу.
  • Дитина з цікавістю поставилася до запропонованої діяльності. Це свідчить про те, що вправи підібрані відповідно до віку й можливостями вашого малюка. Навіть якщо він швидко втомився, наявність інтересу до гри ― хороший показник.

Навчання мови із зануренням ― «за» і «проти»

Все частіше сьогодні можна зустріти розвиваючі центри, які практикують у навчанні малюків іноземних мов методику повного занурення. Це означає, що під час занять спілкування рідною мовою повністю виключається, діти й педагог висловлюються за допомогою іноземної мови.

На перший погляд, методика цілком заслуговує на довіру: такі уроки дозволяють дитині повністю зануритися в мовне середовище, що завжди корисно для навчання мови.

Однак уроки, що проводяться двічі на тиждень в розвиваючому центрі, не мають подібного ефекту. Занурення в незнайоме мовне середовище ― це завжди стрес. Щоб упоратися з ним, дитині потрібен час ― набагато більше, ніж триває один урок.

Таким чином, приходячи на заняття, де з ним спілкуються чужою мовою, малюк весь урок намагається звикнути до цього, абсолютно не розуміючи, що йому говорять. Вийшовши за поріг розвиваючого центру, він заново пристосовується до звичного мовного середовища. В результаті такі заняття вносять сумбур і плутанину в життя дитини, що ніяк не сприяє успішному навчанню мови.

Методика повного занурення ефективна лише в двох випадках:

  1. Занурення відбувається на тривалий термін, протягом якого спілкування з дитиною рідною мовою зведено до мінімуму. Прикладом можуть служити канікули, проведені за кордоном, де маля щодня чує іноземну мову.
  2. Уроки з зануренням тривають і вдома ― в сім'ї з дитиною в міру можливостей спілкуються тією мовою, яку вона вивчає в розвиваючому центрі.

Готуємося до школи з пелюшок

Підготовка до школи ― вираз, що тривожить серця батьків. Переживання з цього приводу бувають найрізноманітніші:

«Встигнути б ...»

«Як правильно готувати?»

«Чи готова наша дитина до школи ― як з'ясувати?»

В результаті групи підготовки до школи в українських розвиваючих центрах заповнені малюками 6, 5 і навіть 4 років. Чи варто так поспішати й чи варто саме ТАК поспішати?

Заміна розвиваючих занять, відповідних віку, читанням і лічбою не приведе ні до чого доброго ― це, на жаль, підтверджений факт. І все ж підготовка до школи починається заздалегідь, а не за рік до вступу до першого класу. Адже готовність дитини до шкільних уроків визначається не стільки вмінням читати, скільки психологічної зрілістю. І платформою для успішного навчання служить якраз оволодіння тими навичками, які розвиваються в процесі творчих занять, рішення логічних задач, занять музикою, фізичних вправ.

Таким чином, підготовка до школи починається практично з народження, тільки не всі батьки знають, у чому вона полягає.

Рейтинг розвиваючих центрів по містах

Батькам, які приступили до пошуку центру раннього розвитку для малюка, корисно буде ознайомитися з рейтингом дитячих розвиваючих клубів великих міст, зібраних на порталі zoon.com.ua.

Тут ви можете також прочитати опис діяльності того чи іншого дитячого центру, відгуки батьків про нього.

Спочатку справа, потім ― забава: розвиваючі центри вихідного дня

Розвиток дитини триває постійно, без перерв на обід і вихідних. Навіть коли дитя лягає спати, його мозок обробляє отриману за день інформацію, засвоює корисні й яскраві знання, а непотрібні й нудні відсуває кудись у куток пам'яті.

На допомогу такому стрімкому розвитку, а також у якості подарунка для втомлених батьків були винайдені розважально-розвиваючі центри. У такому центрі дитина отримує фізичні навантаження, досвід спілкування з іншими дітьми й масу позитивних емоцій. Не має сенсу перераховувати всі достоїнства й особливості подібних закладі, бо їх у кожному місті існує величезна кількість ― у торгових центрах, парках, при приватних дитячих садах і просто так, у жвавих районах, де багато дітвори.

Особливий інтерес представляють розважальні центри з інтерактивними заняттями, де можна ознайомитися з різними видами діяльності. Їх, на жаль, поки що можна зустріти не в кожному місті. Найчастіше такі центри тематично спрямовані на знайомство з популярними професіями, і кожна дитина може спробувати себе в ролі кондитера, поліцейського, вченого або банкіра. Майстер-класи та ігри проводяться для дітей різного віку, деякі з них розраховані на аудиторію від 2 років.

Відвідування такого центру стане чудовим доповненням до регулярних розвиваючих занять. Їх можна знайти у великих містах:

У Києві це Кidswill і Кідландія, В Харкові - Франсільванія, у Львові ― кімната професій у розвиваючому центрі Лис Микита.

Пошук центру раннього розвитку ― це завжди рішення, яке повинно прийматися з урахуванням бажань самої дитини. Навіть піврічний малюк здатний дати батькам зрозуміти, чи комфортно йому на заняттях. Саме емоційним настроєм дитини й мами слід керуватися, віддаючи перевагу якомусь одному центру.

Важливими є й особистісні якості педагогів, і лише на другому місці стоїть їх професіоналізм. Вдалого вам пошуку, дорогі батьки!

Відео по темі
Коментарі