Розвиток новонародженої дитини: 1-й місяць, 2-й тиждень

Наталія Ударцева, 28 листопада 2017
Розвиток новонародженої дитини в другий тиждень

Прищі та прищики

Можливо, в цей період ви виявите на обличчі чи голівці малюка висип у вигляді крихітних білих пухирців, схожих на піщинки цукру. Не варто непокоїтись – це звичайні сальні залози, які закупорились в результаті неминучої гормональної перебудови.

Мілії не потрібно лікувати, вони не викликають жодного дискомфорту, хіба що крім естетичного. Й зникнуть самі по собі за кілька тижнів.

Друге найбільш вірогідне місце появи висипки в цей період – шкіра під підгузком.

Одноразові підгузки, подібно до інших гігієнічних засобів, теж мають певний термін придатності. Звертайте на нього увагу, купуючи черговий пакунок.

Пелюшковий дерматит – явище поширене, але неприємне, тому мамі доведеться докласти трохи зусиль, щоб від нього позбавитись, а ще краще – запобігти:

  • уважно слідкуйте за випорожненнями малюка й змінюйте підгузок відразу ж після випорожнення (зазвичай «це» буває відразу після годування);
  • якщо використовуєте вологі серветки, обирайте тільки спеціальні, призначені для догляду за дитячою шкірою;
  • купуйте для дитини одяг виключно з натуральних матеріалів;
  • влаштовуйте маляті повітряні ванни – шкіра має дихати;
  • не бійтесь купати малюка – це можна робити відразу після повернення з пологового будинку.

Рідкі пінисті випорожнення під час грудного вигодовування не завжди вказують на кишковий розлад. Так трапляється, якщо мама занадто часто перекладає дитину від одних грудей до інших, не даючи йому змоги дістатись до «заднього» молока. «Переднє» молоко, збагачене вуглеводами й білками, може викликати метеоризм.

Аби уникнути пересихання шкіри, не використовуйте занадто багато мила – для миття немовляти достатньо звичайної чистої води із додаванням відвару трав. Найлютіший ворог дитячої шкіри – занадто спекотне й сухе повітря.

Немає потреби перегрівати приміщення, де купають дитину. Коли ви повернете розігрітого малюка до прохолодної дитячої кімнати, різка зміна температури не піде йому на користь, і врешті-решт справа може закінчитися застудою.

Поведінка немовляти

Вже під час другого тижня життя малюку стає цікаво спілкуватись з довколишніми людьми. Він намагається дивитися вам в обличчя, коли ви нахиляєтеся над ним. Особливу цікавість викликають обличчя та предмети овальної форми, які повільно рухаються. Не ймете віри? Спробуйте похитати головою з боку в бік, коли малюк пильно дивитиметься на вас. Він не лише із задоволенням буде стежити за вами очима, але й намагатиметься повернути голову в потрібному напрямку, якщо ви відійдете.

Відмінною вправою для зміцнення очних м'язів є погойдування іграшки з боку в бік на відстані 40 - 50 см. Однак увага крихітки ще нестійка, й не потрібно турбуватись, якщо вона дивиться повз вас відсутнім поглядом – просто спробуйте погратись пізніше.

Відео по темі
Коментарі