Розвиток новонародженої дитини: 1-й місяць, 1-й тиждень

Наталія Ударцева, 28 листопада 2017
Розвиток новонародженої дитини в перший тиждень

Привіт, це я!

Шкіра новонародженої дитини червонувата, інколи має синюватий відтінок. Це минеться за 12-24 години й тільце малюка стане рожевим, з «мармуровим» малюнком судин. Об'єм голови перевищує обхват грудної клітини на 1-3 см. Навколо очей зберігаються характерні набряки, які надають обличчю «монгольських» рис. Колір самих очей недостатньо виразний, наближений до темно-сірого відтінку.

За кілька днів шкіра малюка може почати пересихати й лущитись внаслідок зміни водного середовища існування на повітряне. З цією проблемою впоратися неважко – використовуйте дитячі косметичні олійки та креми.

Перше правило здоров'я дитячої шкіри: надто суху шкіру потрібно зволожувати косметичними засобами, а вологу – підсушувати.

У новонароджених малюків нерідко голівка має неправильну форму. Це абсолютно нормально. Деформація може бути наслідком проходження через родові шляхи або специфічного положення дитини в матці до народження. Вкладайте малюка спати по черзі на правий чи лівий бік, й з часом голівка набуде нормальної форми.

Чудовий засіб поліпшення кровообігу у новонароджених – масаж. Якщо малюк здоровий й спеціальний лікувальний курс масажу йому не потрібен, вистачить звичайних заспокійливих процедур, що складаються, насамперед, з погладжувань, які мама зможе виконувати самостійно.

Налагоджуємо контакт

В перші дні після народження зорові реакції малюка ослаблені, але тактильні відчуття й нюх майже повністю замінюють зір. Тілесний контакт в цьому періоді надзвичайно важливий не тільки для дитини, але й для самих батьків. Не бійтесь перепестити маля надмірною ласкою – погладжуйте його, пригортайте до себе, частіше беріть на руки. Якщо батьки приділяють велику увагу тісному спілкуванню з немовлям, воно швидше й успішніше розвивається фізично, його психоемоційний розвиток стрімкіший.

Дитина в перший тиждень життя здебільшого спить, прокидаючись лише для того, щоб поїсти. Короткі проміжки неспання між годуваннями та сном з часом стануть довшими, але зараз вони складають в середньому 5-20 хвилин. Якщо дитина не спить довше, але при цьому не плаче – значить, вона зайнята знайомством з цим світом і мама має чудову нагоду долучитись до процесу. Поговоріть з малюком, заспівайте йому, пограйте з брязкальцем або просто посидьте поруч.

Якщо маля раптом заплакало, не переймайтесь з цього приводу: крик – поки що єдиний доступний дитині спосіб виразити своє невдоволення. Просто знайдіть причину його дискомфорту. Можливо, вам підказують, що саме час перекусити або в кімнаті надто спекотно. Можливо, маленька людина просто почувається самотньо й хоче бути ближче до мами. Існує вірогідність, що дитину турбують кольки. Якщо всі можливі варіанти вже перевірено, а маля не заспокоюється, причиною може бути нездужання, й саме час навідатись до лікаря.

Відео по темі
Коментарі