Розвиток дитини: 8-й місяць, 2-й тиждень

Наталія Ударцева, 25 липня 2018
Розвиток дитини: 8-й місяць, 2-й тиждень

Просторове мислення

Ще одна особливість семимісячного карапуза - це пекучий інтерес до розташування предметів в просторі. Малюк може крутити іграшку так і сяк, щоб розглянути її краще. Він уже розуміє, що навіть коли предмет видно в незвичайному ракурсі, він продовжує залишатися собою. Наприклад, іграшкова машинка, що лежить колесами догори, тепер не введе його в оману. Швидше за все, він навіть спробує поставити її як слід.

Малюк також здатний згадати, де знаходяться предмети, щодня оточують його і часто звані дорослими. Спробуйте повернути дитину спиною до ляльки, яка завжди сидить на дивані, і запитайте: «Де лялечка?».

Напевно він озирнеться в сторону дивана, шукаючи очима ляльку. У цій грі вдало поєднуються розвиток просторового сприйняття, мовних навичок і слуху.

Дитина з великим інтересом ставиться і до положення власного тіла в просторі. Він може вигинатися і закидати голову, щоб поглянути на світ в перевернутому вигляді. Не перешкоджайте йому в цьому: крутіть малюка, підкидайте і перевертайте його під час веселих ігор.

Увага! Перевертати дитину вниз головою слід лише на кілька секунд. Тривале перебування в такому положенні може бути небезпечно для його здоров'я.

Такі вправи чудово розвивають м'язову систему і вестибулярний апарат. В розумних межах вони показані навіть новонародженим немовлятам.

Гра «Два в одному»

Також малюк розуміє, що два предмети, поставлені одна на одну - це все ті ж два окремих предмети, а не єдине ціле. Великим успіхом в цьому віці користується гра в кубики. Можна підійти до справи творчо і запропонувати малюкові ставити один на одного інші предмети: картонні коробочки, пластикові банки й т.д.

Можна поставити перед малюком і зворотну задачу: взяти з великого круглого блюда тарілочку трохи менше, розташовану на цій страві. Попри те, що предмети мають однакову форму, дитина вже здатна зрозуміти, що вони не становлять єдине ціле. Він візьме тарілочку, не чіпаючи страви.

Ця вправа теж можна перетворити в розвивальну гру, поміщаючи на блюді або підносі найрізноманітніші предмети та пропонуючи їх взяти. Не забувайте і про розвиток дрібної моторики: серед предметів, пропонованих малюкові, можуть бути обрізки пряжі, зерна бобів, вузькі смужки паперу й інша дрібниця, яка сприяє тренуванню спритності пальчиків.

Правша чи лівша?

Більшість малюків під час ігор і повзання використовує обидві ручки однаково, тренуючи їх. Однак, навіть якщо малюк частіше користується лівою чи правою ручкою, з цього не випливає зовсім нічого. Такі переваги можуть змінитися ще не раз, перш ніж стане ясно - правша карапуз або лівша.

В інтересах батьків розвивати велику і дрібну моторику обох рук малюка. Для цього давайте йому нескладні завдання, для виконання яких потрібні обидві руки.

Наприклад, можна запропонувати йому пограти з довгою стрічкою. Щоб як слід вивчити таке диво, крихті точно знадобитися використовувати обидві руки й навіть рот.

Стрічки - відмінний матеріал для розвивальних ігор, але в цілях безпеки не слід залишати дитину з ними наодинці.

Ще одна ідея для винахідливих батьків - пара кілець, прив'язана до бортика ліжечка. Хапаючись за кільця, малюк буде підтягуватися і намагатися встати на ніжки - прекрасне тренування для м'язів рук, ніг і спини.

Коментарі