Розвиток дитини: 8-й місяць, 1-й тиждень

Наталія Ударцева, 25 липня 2018
Розвиток дитини: 8-й місяць, 1-й тиждень

Сміливі повзання

До восьмого місяця більшість дітей добре повзають. Малюк легко проповзає 1 і навіть 2 метри. Він може змінювати напрямок і після відволікання знову повертатися до мети своєї «подорожі».

Зараз саме час придумувати для карапуза розваги, пов'язані з повзання. Кладіть перед ним іграшку, до якої слід доповзти, і споруджуйте на шляху нескладні перешкоди. Це може бути невелика подушка, що лежить на підлозі, або валик, або навіть ви самі як перешкоди. Відмінно підійде для гри тунель з картонних коробок, збудований на підлозі.

Причина та наслідок: цікаве поруч

У цей період малюк активно вивчає причинно-наслідкові зв'язки. Він із задоволенням спостерігає, як падає кинута іграшка. Йому цікаво рвати папір на клаптики та розглядати результати своєї праці. Він з цікавістю перекладає іграшку з місця на місце, з руки в руку.

Розширюйте пізнання дитини в цьому напрямку. Показуйте, що, якщо згадати брязкальце, то вона задзвенить. Якщо кинути м'ячик - він покотиться. Таким чином можна побудувати цілий ряд занять. Принцип занять відмінно проілюстрований в казці про червону Шапочку: «Смикни за мотузочку - клямка й відкриється».

Гра «Смикни за скатертину ...»

Ця гра особливо подобається малюкам. Покладіть на стіл рушник або ткану серветку таким чином, щоб її край виявився досить близько від дитини. На рушник покладіть іграшку. Іграшка повинна розташовуватися поза зоною досяжності малюка. Після невдалих спроб дістати іграшку покажіть дитині, як дістатися до бажаного, потягнувши на себе краєчок рушника.

Міняйте іграшки й дозволяйте малюкові діставати їх вже самостійно, використовуючи рушник. Він буде в захваті від того, як спритно йому вдається провертати такі складні справи.

Інтерес до дрібниць

У житті семимісячного карапуза не буває несуттєвих речей. Його зір уже досить добре розвинене, щоб помічати будь-які дрібниці, що оточують його: квіточку на маминому платті, камінчик в бабусиній сережці, ниточку, що прилипла до простирадла. Він рвучко буде дряпати пальчиками предмет, намагаючись взяти його, навіть якщо той намальований. Це відмінний привід приділити увагу вправам на розвиток дрібної моторики - збиранню ниточок або макаронин на тарілці.

Коментарі