Розвиток дитини: 4-й місяць, 3-й тиждень

Наталія Ударцева, 17 січня 2018
Розвиток дитини у четвертий місяць, третій тиждень

Ще раз про грудне вигодовування

Перші лактаційні кризи вже залишились позаду, а до наступних тепер вже досвідчена мама психологічно готова. Здавалося б, нічого не віщує неприємностей в плані грудного вигодовування.

Однак, життя нерідко готує непередбачувані ситуації, коли продовження грудного годування знову опиняється під загрозою. Наприклад, неочікувана потреба тимчасово розлучитись з малюком чи призначений лікарем курс ліків, заборонених під час годування груддю.

Приймання ліків можна поєднувати з годуванням грудьми, якщо обрати препарати, що виводяться з організму за декілька годин.

Для подібних екстрених випадків добре мати запас грудного молока, зцідженого заздалегідь. Зберігати молоко можна в морозилці в герметичних посудинах або пакетах, спеціально призначених для таких цілей. На кожному контейнері обов'язково напишіть об'єм та дату заморожування. (Рекомендовані порції – від 60 до 120 мл).

«Відкрийте рахунок» в своїй морозилці. Заготуйте цього білого золота стільки, аби його вистачило хоча б на декілька днів. Це хороша дієтична інвестиція в майбутнє вашої дитини (Сірс).

Є розмова!

Якщо у фізичному розвитку малюк цього віку робить стрибок, то в плані оволодіння вимовою ви можете спостерігати справжній прорив. Карапуз часто й подовгу лепече, навіть якщо до нього ніхто не звертається. А коли ви вимовите кілька протяжних звуків, нахилившись над дитиною, то вона неодмінно вам відповість. Не переймайтеся, якщо це відбувається не відразу: деяким малятам потрібно трохи помізкувати перед тим, як щось відповісти співрозмовнику. Від моменту вашого звернення може пройти від 1 до 3 хвилин, перш ніж прозвучить відповідь.

Лепетання – це перші спроби малюка використовувати вимову для спілкування. Вже на цьому етапі батьки можуть забезпечити йому відмінний старт, використовуючи декілька перевірених прийомів для розвитку мовної активності.

Що бачимо, те й вимовляємо

Не мовчіть, коли спілкуєтесь з дитиною. Будь-яку гру, розвагу, гігієнічну процедуру супроводжуйте пояснювальними словами. Попри свою удавану пасивність, маля запам'ятовує імена людей, назви предметів, іграшок й навіть тварин на картинках.

Не соромтесь говорити з малюком під час прогулянки, називаючи все, що він бачить навколо себе.

Ігри для розвитку мілкої моторики

Масаж ручок та пальчикова гімнастика, ігри з дрібними предметами під наглядом дорослого й перебирання жмутка ниток для в'язання – все це сприяє розвитку мовних функцій дитини. Чим більше уваги ви приділите спритності крихітних пальчиків, тим краще.

Нитки й мотузки, що використовуються для гри, потрібно розрізати на короткі шматки й міцно зв'язати посередині для безпеки малюка.

Та й сам «учень» в цьому віці не відмовиться пововтузитись з гронами пластикових ложечок, з'єднаних в один жмуток, перебрати великі намистини або ж ретельно обмацати об'ємний візерунок, вибитий на шматочку тканини. В нагоді стануть всі засоби, що не несуть загрози здоров'ю дитини.

Пісні, вірші, забавлянки

Художні тексти для дітей, які промовляють речитативом або на розспів – відмінний спосіб поповнити засіки пам'яті новими словами. Використовуйте забавлянки під час гімнастики або ігор, поєднуючи слова з фізичними вправами (наприклад, розгойдування або підіймання малюка догори за ручки).

Не варто щодня оновлювати «літературну програму» малого. Багаторазове повторення одних й тих самих текстів покращує ефект запам'ятовування.

Коментарі