Розвиток дитини: 3-й місяць, 2-й тиждень

Наталія Ударцева, 27 грудня 2017
Розвиток дитини у третій місяць, другий тиждень

Чому він все несе до рота, й чи нормально це?

Навчившись тримати предмети в жмені, малюк із задоволенням досліджує їх усіма доступними йому способами. Саме в цей період, на третьому місяці життя, він починає гризти й облизувати все, що потрапляє йому до рук. І це не є свідченням того, щоб найближчим часом почне прорізатись перший зуб, хоча слиновиділення може бути досить-таки рясним. Слина в даному випадку стає антисептиком, який частково знезаражує поверхні, з якими стикається малюк.

А рот маленький дослідник використовує як інструмент для вивчення навколишнього світу. Не варто перешкоджати цьому процесу. Набагато мудрішим рішенням буде зробити його максимально безпечним.

Чудесною ідеєю на даній стадії розвитку буде частіше пропонувати малюкові для вивчення предмети різної текстури, м'якості й навіть ваги. Це можуть бути іграшки із пластику, тканини й гуми; шматочки тканин, намисто й вервиці, пластиковий посуд й безліч всіляких дрібниць, котрі так цікаво розглядати й гризти. Необхідно тільки подбати про безпеку малюка під час гри: предмети повинні бути без гострих країв та дрібних деталей, які легко відірвати. Зрозуміло, всі іграшки слід якомога частіше мити.

Мистецтво купання для задоволення та користі

Зробити купання цікавим та корисним нескладно. Набагато складніше відмовитись від стереотипів, котрі перетворюють кожну процедуру на складний ритуал, який не приносить задоволення нікому, а малюку – й поготів.

Ось найпоширеніші помилки, здатні звести нанівець навіть найкращі наміри:

  • не можна, щоб вода потрапляла до вух дитини, тому їх потрібно прикривати долонями, а ще краще – затиснути пальцями і так тримати;
  • ванна повинна розніжувати, тому вода має бути гарячою;
  • приймати ванну – це неодмінно митись з милом та мийкою;
  • потрібно гарненько нагріти ванну кімнату і в жодному разі не відчиняти дверей під час купання, тому що холодно;
  • купатись дуже швидко, доки дитина не змерзла.

Купання немовляти – це перш за все спосіб зробити його втомленим і щасливим, після чого дитина з апетитом поїсть та міцно засне. Тому найкраще купання для малюка виглядає, як весела метушня до повної знемоги в просторій дорослій купелі, в якій можна розвернутись. При цьому від дорослого вимагається лише підтримувати голівку малюка над поверхнею води, якщо ви ще не придбали купальську шапочку. А мити з милом тримісячного карапуза, та й навіть піврічного, достатньо двічі на тиждень.

Температура води при цьому повинна бути прохолодною настільки, наскільки це можливо. Доктор Комаровський рекомендує почати з 34 - 36°С й за декілька місяців поступово знижувати температуру до 28 - 26°С. Рекомендація стосується купання у великій ванні, де дитина може й повинна активно рухатися в процесі. Саме в такому фізичному навантаженні та загартуванні й полягає сенс прийняття ванни малюком. Двері до ванни під час купання не закриваємо, щоб уникнути перепаду температур після.

Посміхаймося й махаймо

В цьому віці малюк все швидше вчиться впізнавати своїх близьких. Про його готовність спілкуватись свідчить не лише радісна посмішка, з якою він зустрічає знайоме обличчя. Так званий «комплекс пожвавлення» вбирає цілий набір рухів, які допомагають маляті показати бурхливу радість: ніжки та ручки активно рухаються, згинаються та розгинаються, а короткі гукаючі звуки запрошують до розмови.

Радісна реакція спостерігається не тільки за появи дорослого, але й при спогляданні улюбленої іграшки. В цьому віці дітвора дуже полюбляє гумові кільця всіх кольорів та розмірів: їх найзручніше хапати й приємно гризти.

Реагує малюк також на присутність інших дітей. Він уважно прислухається до звуків, які лунають від дитини поруч, й дуже тішиться, коли знаходить її очима. Вже в цьому віці спілкування з однолітками сприяє розвитку соціальних навичок.

Коментарі