Розвиток дитини: 11-й місяць, 3-й тиждень

Наталія Ударцева, 17 листопада 2018
Розвиток дитини: 11-й місяць, 3-й тиждень

Музична пауза

Музичні навички малюка у цей період продовжують розвиватися, і особливою прихильністю у нього користуються музичні ігри. Він бурхливо реагує на веселі швидкі мелодії й уважно прислухається до плавних. Слухаючи мамин спів, дитина може спробувати підспівувати.

Їй подобаються експерименти з усілякими звуковими ефектами (Мерілін Сігал)

Урізноманітніть по можливості свій пісенний репертуар, використовуючи спів під час гри з малюком. Дайте йому самому відчути себе музикантом, стукаючи ложками по картонній коробці або розмахуючи саморобними маракасами, зробленими з крупи. Якщо у вас у гостях ще один карапуз ― це вже цілий музичний колектив. Посадіть малюків за стіл, подайте приклад, і ви побачите, з яким піднесенням вони плескатимуть долоньками по його поверхні.

Не забувайте вмикати малюкові дитячі пісеньки й класичні твори, гаряче вітайте його спроби співати й танцювати.

Просторове мислення або як дістати іграшку

Поняття карапуза про простір та предмети останнім часом зазнало значних змін. Зовсім недавно, побачивши іграшку, розміщену за прозорим предметом (наприклад, за прозорим пластиком), малюк намагався взяти її та не розумів, чому нічого не виходить. Тепер же він спочатку спробує усунути перешкоду, відсунувши пластик убік. Тепер його не можна обманути, поклавши м'ячик у каструльку зі скляною кришкою. Він не намагатиметься дістатися до іграшки крізь скло, а просто підніме її та відкладе убік.

Пограйте з малюком у «знахідку». Покладіть іграшку в коробочку або відерце і накрийте прозорим матеріалом ― пластиком, поліетиленом. Йому буде приємно нарешті перемогти у цій грі й дістати заховане добро.

Повторіть гру, використовуючи посуд з непрозорою кришкою. Малюкові буде цікаво знаходити під нею щоразу щось новеньке й самому ховати його знову.

Мій веселий дзвінкий м'яч

М'яч був і залишається однією з улюблених іграшок малюка. Ця універсальна річ допоможе вам розвинути у дитини рухові навички, координацію рухів та логічне мислення. Ось перелік кумедних і корисних розваг із м'ячем:

  • Ви можете просто катати м'ячик або передавати його одне одному, незмінно радіючи, коли він знову повертається до вас у руки.
  • Запропонуйте малюкові класти м'ячик в ємність та витрушувати його звідти ― це заняття просто заворожує дітвору.
  • Посадіть малюка у його стільчик та один за одним подавайте різнокольорові м'ячики, щоб він їх кидав. Карапузам до року цікаво спостерігати за предметами, що падають. У момент падіння голосно й весело вигукуйте колір м'яча, таким чином ви допоможете малюкові скоріше вивчити назви кольорів.
  • Дайте дитині у ручки м'яча й запропонуйте кинути його, а потім наздогнати. Ходити при цьому зовсім не обов'язково: якщо гравець вважає за краще повзати, такий спосіб пересування теж допустимий.
  • Попросіть малюка подати м'яч татові. Якщо він усе зрозуміє й упорається із завданням, ускладніть його: попросіть наздогнати м'яч, що котиться, й віддати татові. Рано чи пізно малюкові вдасться виконати цю подвійну задачу, хоча вона для нього й непроста.
Відео по темі
Коментарі