Розвиток дитини: 11-й місяць, 4-й тиждень

Наталія Ударцева, 17 листопада 2018
Розвиток дитини: 11-й місяць, 4-й тиждень

Заборони й обмін

Десятимісячному малюкові все цікаво й усе хочеться випробувати на практиці. Кожну цікаву річ він намагається взяти, обмацати й скуштувати на зуб. Ось тут і починаються непередбачувані труднощі: його жага знань раптом вступає у конфлікт з маминими заборонами. "Це не можна! Кинь каку!» ― тільки й чує дитинча за спиною, а кидати ж-бо ніяк не хочеться.

Щоб уникнути подібних зіткнень, батькам буде корисно оволодіти мистецтвом обміну. Пильно стежте за карапузом під час його пересувань будинком, прибравши подалі всі небезпечні предмети. Якщо малюк все-таки знайшов щось, що йому знаходити не варто, поспішіть переключити його увагу на інший, безпечний предмет. Не чекаючи, коли він схопить у ручки свою знахідку, вигукніть захоплено: «Ой, яка стрічка! Ти тільки подивися, яка краса!». Відвернути увагу дитини в цьому віці не складе труднощів: малюк миттєво переключиться на інший предмет, і конфлікт не відбудеться.

Якщо малюк уже встиг схопити нещасливу річ, доведеться мамі проявити свої дипломатичні здібності й умовити карапуза зробити обмін «каки» на стрічку.

Хорошим рішенням буде розмістити у кожній кімнаті, де любить бувати малюк, невеликий ящик з іграшками. Іграшки відвернуть увагу «мандрівника» від небажаних предметів.

Перше взуття карапуза

Саме на період від 10 до 12 місяців найчастіше припадає придбання першого взуття для дитини. Якість взуття має пряме відношення до правильного формування стопи малюка, тому у момент купівлі слід приділити особливу увагу таким деталям:

  • Підошва повинна бути гнучкою й стійкою. Чим більш пласка у неї поверхня, тим зручніше буде дитині робити перші кроки. Матеріал підошви не є принциповим ― іноді й шкіряна підошва виявляється більш гнучкою, ніж ґумова.
  • Задня частина повинна бути жорсткою. Якщо у разі стиснення її великим і вказівним пальцями матеріал продовжує утримувати форму ― чудово. Не забувайте, що при носінні м'який задник швидко деформується, й гомілковостопний суглоб формуватиметься неправильно.

Турбота про ноги дитини ― ще один прояв любові до неї та всебічної турботи (Сірс)

  • Передня частина, на відміну від задника, повинна легко згинатися, коли малюк робить крок. Тому тут краще вибирати м'які матеріали ― звичайно ж, натуральні, такі як шкіра або льон. Синтетичні матеріали погано пропускають повітря, утворюючи парниковий ефект.
  • Наявність невеликого підбору обов'язкова. Це може бути не підбор у класичному розумінні цього слова, але п'ята малюка у взутті повинна знаходитися вище, ніж пальчики, а не на одному рівні.
  • Купуючи взуття, обов'язково дозвольте дитині випробувати обновку на практиці. Можливо, вже перші кроки дадуть вам зрозуміти, що малюкові у ній незручно, й варто пошукати інший варіант.

Спільний сон і неспання

Коли вік дитини наближається до року, багато хто з батьків починає замислюватися про те, що настав час привчати її спати окремо. Однак не так сталося, як гадалося: якщо вдень карапуз поводиться цілком самостійно, то вночі він ні за що не бажає залишатися один у своєму ліжечку. Тут у батьків є кілька шляхів: залишити все до пори як є, кардинально змінити умови укладання малюка в ліжко або готувати його до «переїзду» поступово, почавши, наприклад, з укладання на новому місці на час денного сну.

У питанні спільного сну і його припинення, як і в багатьох інших, немає правильних або неправильних рішень. Кожен малюк унікальний, і кожна сім'я ― теж. Тому найвірнішим рішенням буде робити так, як це зручно вам та дитині, не звертаючи уваги на розповсюджені правила й традиції.

Відео по темі
Коментарі