Купання дітей від 6 місяців і старше

Наталія Ударцева, 14 серпня 2019
Перший етап освоєння батьківської майстерності залишився позаду — ви навчилися добре вправлятися з новонародженим малюком. Купання, догляд за ніжною дитячою шкірою тепер не представляють проблеми. Однак карапуз росте, з кожним днем засвоюючи нові навички. Ось він швидко повзе по дому, а дуже скоро навчиться сидіти. Йому вже не цікаво просто борсатися у ванні: прийшла пора переглянути ритуал купання.
Купання дітей від 6 місяців і старше

«Давайте ж митися, плескатися ...»

Перш ніж говорити про купання, слід поставити крапки в питанні про миття вашого карапуза. Як згадувалося в статті, присвяченій купанню новонародженого, між миттям і купанням існує велика різниця. Мити дитину припадає досить часто, мінімум — при кожній зміні підгузка. Щоб уникнути подразнень від впливу жорсткої водопровідної води, рекомендується частково замінювати миття очищенням за допомогою вологих серветок.

Повністю мити малюка із застосуванням миючих засобів рекомендується 1 раз на тиждень, після чого слід неодмінно змастити шкіру дитячим маслом або зволожуючим кремом, щоб уникнути пересихання.

Купання дитини — це скоріше оздоровчий процес, який загартовує дитину, аніж гігієнічна процедура, і саме так слід до нього ставитися. І якщо воно проводиться не з метою відмивання дитини, то його можна повторювати від 2 до 7 разів на тиждень. Чим частіше ви купаєте малюка, тим більшу увагу слід приділити якості води, а точніше — її механічному очищенню.

Щоденне купання з метою загартовування дуже бажано проводити в фільтрованій м'якій воді.

Миємо голову без сліз

Як би не хотілося карапузові повністю замінити миття веселим плесканням у ванні, рано чи пізно настає момент миття волосся. Навіть якщо на голові малюка можна розгледіти лише пух, шкіра під ним потребує догляду. Інакше згодом доведеться боротися зі струпами, що на ній утворилися, а дитина при цьому чинитиме відчайдушний опір.

Поки малюк лежить у ванні, вимити голівку не становить труднощів для батьків. Однак перша ж спроба вимити волосся малюка в сидячому положенні може закінчитися грандіозним скандалом: вода, що незвично стікає по обличчю, часто лякає й дратує малюків. Не бажаючи миритися з таким станом речей, вони чинять опір, і це перетворюється на справжню війну.

Отже, що ж робити?

Існує 2 способи вирішити проблему:

  • Технічний. Ви просто купуєте спеціальний козирок для купання немовляти — і проблема вирішена. І нехай вас не бентежить вікове обмеження в назві цього дива техніки, козирок розрахований для дітей до 3 років. А якщо постаратися, можна знайти й для більш старшого віку.
  • Психологічний. Ви заздалегідь привчаєте малюка затримувати дихання й не боятися води, що потрапляє на обличчя. У цьому вам допоможе проста гра: слід вимовити чарівні слова «один, два, три» й після цього бризнути малюкові водичкою в обличчя. Або пролити кілька крапель йому на голову з дитячої лійки. Далі, як і в усьому, що стосується дитини, рухаємося від простого до складного. Кількість води, що розбризкується, поступово збільшується. Малюк при цьому не лякається, а поступово вчиться затримувати дихання при попаданні води на обличчя.

Відповідно, змивання шампуню з волосся малюка також супроводжується словами «один, два, три». Це дає йому можливість підготуватися до «водяної атаки» й усуває ефект несподіванки — основну причину переляку.

Температура води

Температура води під час купання малюка повинна бути в першу чергу звичною. Якщо ви почали купати новонародженого малюка при 37 градусах за Цельсієм і поступово знизили температуру до 35, то й після 6 місяців немає ніякої необхідності щось змінювати в цьому плані.

Якщо ж ваша мета — загартовування, то температуру води слід знижувати поступово, не більше ніж на 1 градус на тиждень.

Відбувається це таким чином: занурюючи малюка в воду зі звичною температурою, ви просто не додаєте в неї більш теплу протягом усього процесу купання. При цьому важливо дозволяти маляті активно рухатися й гратися. Напевно на той час, коли дитині набридне плавати, вода охолоне не менше ніж на чверть градуса. Саме з такої температури ви можете почати наступне купання.

Засоби для купання

Миючі засоби та купання маленької дитини погано поєднуються. Що менше ви будете застосовувати засобів для купання дитини, то буде краще. Пінки для ванни, гелі та шампуні пересушують ніжну дитячу шкіру, і в їхньому постійному застосуванні немає ніякої необхідності.

Більш того, якщо ваш малюк плаває у ванні, це підвищує ймовірність, що він зробить ковток-другий під час купання. І краще нехай це буде просто вода, а не пахуча суміш миючих засобів.

Пристосування для купання

Якщо ви можете надати дитині можливість плавати — зробіть це. Можливо, це буде вже не домашня ванна, а басейн чи водойма на дачі або навіть поїздка на море. У будь-якому випадку вам знадобляться надійні пристосування для купання.

Після 6 місяців більшість приладдя для плавання, що використовуються для новонароджених, перестають бути актуальними. Не кращим варіантом буде й надувний жилет, якщо ви плануєте купання в ємностях, що перевершують за обсягом домашню ванну.

Відмінне рішення для немовлят і дітей раннього віку — це жилети й пояси зі вставками з пінопласту.

Для любителів погратися, сидячи у ванні, підійде спеціальний стільчик, що кріпиться до дна. У ньому малюк точно не зісковзне вниз і не пірне під воду, вдарившись головою.

Іграшки для купання

Як тільки малюк навчиться сидіти, гра в ванні стане одним з найулюбленіших його занять. Цей період затягнеться надовго: мінімум до 5 років дитина буде із задоволенням гратися й плескатися, пробуючи нові й нові розваги. Деякі іграшки стануть гаряче улюбленими, і без них купання буде вже «не те».

А поки малюк тільки починає осягати задоволення ігор у ванні, розглянемо критерії вибору іграшок для водних ігор, а точніше властивості, що вказують на безпечність таких іграшок:

  • відсутність гострих кутів, мотузок і дрібних деталей;
  • якісна фарба, що не змивається водою;
  • відсутність запаху.

Непогано б, щоб іграшка була багатофункціональною — і це зовсім не означає, що вона повинна бути складною або дорогою. Наприклад, у звичайному пластиковому черпаку можна купати гумових звірят, лити з нього воду на водяний млин або просто накрити ним іншу іграшку, що коливається на «хвилях». Такі предмети вчать малюка проявляти фантазію, розвивають творче мислення.

Ігри у ванній

Чим старшою стає дитина, тим більше можливостей відкривається перед нею під час прийняття ванни. Тепер ви можете використовувати цей час не тільки для загартовування крихти, але й для проведення розвиваючих ігор.

Вивчаємо частини тіла

Корисна й весела гра, яка відмінно поєднується з масажем. По черзі називаємо частини тіла й легенько масажуємо їх, вимовляючи жартівливі вірші:

— Ротик є? Аж ось він ротик!

Очки є і є животик,

Ніжки, ручки, ніс на місці,

Є на що Илюші сісти.

Пальчики — аж десять штук!

Барабанять: тук-тук-тук.

Все на місці у Ілюшки.

Навіть два маленьких вушка.

Переливання води

Цю гру можна починати, як тільки малюк навчиться сидіти, і в міру його дорослішання ускладнювати й доповнювати всілякими деталями. Це відмінний спосіб почати проводити досліди з водою прямо в ванні.

Ви можете гратися різними способами:

  • переливати воду з однієї ємності в іншу;
  • вичавлювати воду з губки в чашку;
  • проціджувати воду з морськими камінчиками або намистинами через сито;
  • лити воду на іграшковий млин;
  • занурювати й віджимати клаптик м'якої матерії;
  • наливати воду в поліетиленовий пакет.

Що плаває, що тоне

Малюкові буде цікаво спостерігати, як опущені в воду предмети спливають або опускаються на дно. Ось рекомендовані «об'єкти» досліджень:

  • брусочки пінопласту;
  • великі ґудзики;
  • камінчики;
  • злегка надуті повітряні кульки;
  • гумові та пластикові іграшки;
  • порожні барвисті флакони з-під гелів для душу та шампунів;
  • пластикові чашки й мисочки;
  • м'ячики всіх кольорів і розмірів.

Запускаючи з малюком предмет, коментуйте що відбувається: камінчик тоне, а качечка плаває. Це дозволить малюкові швидше вивчити властивості предметів і розширить його мовленнєві навички.

Запускання кораблика

Одна з улюблених ігор карапузів, причому в ролі кораблика може виступати як іграшковий човник, так і будь-яка плаваюча ємність — пластиковий кухлик, мильниця або одноразова тарілка.

На такі судна добре саджати пасажирів — гумових звіряток — або вантажити цінний вантаж у вигляді кілець з пірамідки, прищіпок та інших дрібниць.

Гра розвиває творче мислення, дрібну моторику, знайомить малюка з причинно-наслідковими зв'язками.

Вона виступає в ролі зачатка сюжетної гри — найважливішого етапу в розвитку дитини.

Малюємо в ванні

Це хороша можливість розвинути художні здібності малюка й зберегти будинок чистим. Для творчості підійдуть пальчикові або будь-які інші фарби, що добре розчиняються в воді (акварель, гуаш).

Малюкам подобається розписувати стіни ванни, а мамі буде легко їх відмити після того, як дитина накупається.

Мильні бульбашки

Ця розвага сама по собі завжди на піку популярності, а під час купання дитині буде цікаво спостерігати, як бульбашки сідають на поверхню води, й ловити їх.

Рибалка

 Це гра підходить для старших дітей, чий вік наблизився до дворічного. Вручить малюкові сачок, яким можна виловлювати з води плаваючі дрібні іграшки, і його захопленню не буде меж.

Сачок можна купити готовий, а можна змайструвати самому з товстого дроту й шматочку тканини або марлі.

Звуковий супровід під час купання

Просто купатися кожного дня — це здорово. Купатися й гратися одночасно — ще краще. А поєднати купання, гру й прослуховування музики — це просто чудова ідея.

Ви можете включати малюкові дитячі пісеньки під час купання, класичні твори або декламувати дитячі вірші й потішки.

Таке доповнення буде стимулювати розвиток у малюка слуху, музичних здібностей, збагачувати словниковий запас і просто покращувати настрій.

Після купання

Будь-яке купання завершується просушуванням і зволоженням дитячої шкіри. При цьому не варто ретельно натирати дитину рушником — ви можете нашкодити їй. Краще дбайливо промокнути малюка м'якою тканиною.

Навіть фільтрована вода має властивість висушувати ніжну дитячу шкіру. Тому хорошим рішенням буде застосувати після просушування зволожуючий засіб — дитяче масло, а ще краще — натуральне рослинне масло. Воно не тільки пом'якшить і зволожить шкіру дитини, але й збагатить її вітамінами. Відмінно підійде кокосова, оливкова олія, масло мигдалю, абрикосових або виноградних кісточок.

Коли купати дитину

Як і у випадку з новонародженим, купання карапуза старше 6 місяців має відбуватися за певним графіком, щоб процедура стала звичною й не провокувала емоційне збудження.

Найкращим часом для купання залишаються вечірні години перед останнім годуванням. Ванні процедури в не дуже гарячій воді покращують апетит, а після ситної вечері ймовірність здорового міцного сну підвищується в рази.

Важливо також стежити, щоб купання було приємним малюкові. Якщо він регулярно висловлює незадоволення, вередує в ванні — це привід переглянути умови купання, змінити час процедури або температуру води.

Відео по темі
Коментарі