Ігри для стимуляції слуху дитини

Катерина Єльшова, 14 грудня 2017
Діти народжуються з недосконалим слухом. Вони чують й розуміють вимову, але при цьому не сприймають фонові звуки й не розрізняють тональності. До 1-го року слухове сприйняття дитини стає більш тонким та чутливим. Чи можна розвивати слух за допомогою ігор і як робити це правильно?
Ігри для стимуляції слуху

Сенсорні ігри для покращення слухового сприйняття націлені на розвиток різних видів слуху:

  • мовний – якщо він розвинутий дуже добре, малюк чудово сприйматиме вимову на слух, а його власна вимова буде правильною й грамотною;
  • фонематичний – різновид мовного, він допомагає дитині «дробити» почуті слова на окремі звуки;
  • фізичний – ним дитина оперує з народження, вміючи чути й розрізняти звуки оточуючого світу;
  • музичний – він відповідає за здатність грати на музичних інструментах, співати й «чути» музику;
  • слухова увага – відповідальна за вміння прислуховуватись й зосереджуватись на окремих звуках.

Про «заняття» для розвитку слуху новонароджених з перших тижнів життя можна прочитати тут.

1-3 місяці

У цьому віці важливо продовжувати ігри, заохочуючи немовля крутити головою за джерелом звуку. Ще одне заняття, яке потішить малюка й викличе його посмішку – читання казок або співання пісень з різними інтонаціями, голосами та мімікою.

  1. «Музичні перерви». Протягом дня вмикайте малюкові класичні мелодії, кумедні дитячі пісеньки або ритмічні «потішки». Слухання музики активізує відразу декілька видів слухового сприйняття дитини. З дорослішанням малюка репертуар стане більш різноманітним – звуки природи, різних музичних інструментів та веселі пісеньки з нескладними словами.
  2. «Пошумимо». Немовлят ваблять незвичайні звуки – шарудіння, гримання та пищання. Тому зараз саме час для різних брязкалець, музичних мобілів над ліжечком та у візочку. Коли малюк навчиться тримати предмети в руці, давайте йому самостійно «пошуміти» іграшками чи шурхітливими пакетами.

3-12 місяців

  1. Слухання звуків природи й навколишнього світу. Граючи вдома, вмикайте дитині записи звуків природи – води, вітру, співу птахів, шелесту листя. Йдучи на прогулянку, звертайте її увагу на знайомі та незнайомі звуки. Називайте їх та розповідайте про джерела їхнього походження. Це особливо ефективно розвиває слухову увагу та пам'ять.
  2. «Хто/що як звучить». Для гри знадобляться зображення різних предметів, тварин, птахів. Показуючи зображення, називайте дитині його звук – молоток стукає «тук-тук», телефон дзвонить «дзінь-дзінь», кішка муркоче «мур-мур». Дорослішаючи, малюк зможе, бачачи картинку, називати її звук.

Доросліші від 1-го року

  1. «Звукові пари». Знадобляться пляшечки, коробочки або тканинні торбинки з наповнювачами, які «видають» різні звуки. Кожна ємність повинна мати пару з таким же наповнювачем. Наприклад, 2 коробочки з сухим насінням, 2 – з великим горохом, 2 – з металевими кнопками. Парні ємності повинні звучати абсолютно однаково, щоб дитина вчилася виділяти ідентичні звуки й парувати їх. Ці умови вона зможе виконувати тільки після 2,5-3-х років, але в ранньому віці таке звукове лото познайомить її з різними звуками.
  2. «Послухай це». Гра підійде для дітей 2-3-х років, але починати грати в неї можна вже з року. Спочатку називайте дитині якийсь звук – наприклад, шум закипаючого чайника, цокання годинника. Потім можете просити її назвати найгучніший або «найстрашніший» шум з тих, що вона зараз може чути. Це вчить дітей виділяти окремі звуки з розмаїття шумів.
  3. «Повторюй за мною». Гра для розвитку слухової пам'яті. Запропонуйте дитині повторювати звуки, які ви вимовляєте – ляскаєте в долоні, тупотите,гупаєте по столу або б'єте в бубон. В процесі дорослішання малюка ускладнюйте завдання й прохайте його повторити послідовність звуків.
  4. «Упіймай звук». Розвиває фонематичний слух й увагу дітей 1,5-2 років. Називайте різні слова (для початку літери) й просіть дитину плескати, якщо вона почує заданий звук.

Ще одне заняття, яке сподобається дітям будь-якого віку – саморобний оркестр. Дозвольте дитині «пограти» на різних предметах – каструлях, меблях, баночка з крупами тощо. Це корисно для слуху і заодно дозволяє діткам «випустити» пару.

Коментарі