Зарубіжний досвід виховання дитини: дитячі садки в Данії

Наталія Ударцева, 3 січня 2019
На відміну від багатьох інших європейських держав, уряд Данії дотримується принципу «Кожній дитині ― своє місце в дитячому садку». Тобто садок, незважаючи на дорожнечу й черги, тут передбачений для кожного, й віддати до нього дитину можна вже з 6 місяців.
Зарубіжний досвід виховання дитини: дитячі садки в Данії

Втім, залишатися вдома малюк може й до 9 місяців, поки не закінчиться термін наданої державою декретної відпустки.

Цікаво що перші півроку декрету належать мамі, а на три місяці, що залишаються, вона може поступитися місцем татові ― тут розповсюджена батьківська рівноправність. До речі, статева рівноправність в Данії стосується не лише батьківства, а й самого дитячого садку. Вихователів-чоловіків тут не менше, ніж жінок.

Садки працюють без канікул, закриваючись лише на вихідні й у святкові дні, з 7-ї ранку до 5-ї або 6-ї години вечора. В яслах на кожного дорослого припадає по 4 малюка, в групах дитсадочку ― більше.

Дошкільні заклади можуть бути декількох типів:

  • Ясла для малюків від 6 місяців до 3 років;
  • Власне, дитячі садки для дошкільнят до 3 до 6 або 7 років;
  • Садки, де присутні групи різного віку;
  • Групи з догляду за дітьми.

Вартість перебування дитини в дитячому садку чималенька, але в неї входить усе ― від циркових вистав до витрат на організацію дитячих свят. Місце в яслах на місяць коштує близько 1500 євро, а в дитячому саду ― 900, при цьому велику частину цих сум сплачує місцева влада (якщо мова йде про державний дитячий садок, звичайно).

Якщо сім'я не може виділити потрібну суму, вона може звернутися за допомогою до комуни й отримати знижку на дитсадок до 50%.

Права дитини ― понад усе

З самого народження датських карапузів привчають до думки про недоторканність їхніх прав і в той же час про необхідність дотримання певних правил, обов'язкових для всіх. Наприклад, під час їзди на велосипеді навіть сидячи в зручному возику дитина надягає захисний шолом, як і дорослий, що керує транспортом. Це служить для малюків наочним прикладом дотримання законів навіть у дрібницях.

Заняття з малюками включають безліч розмов за різноманітними темами ― створення довірчих відносин з дітьми вихователі ставлять тут на перше місце.

Програма в дитсадку

Дошкільні заклади в Данії розподілені за кластерами ― по 3 на кожен кластер. Усіма трьома керує одна людина, яка відповідає за їх роботу. Вона також займається й розробкою тематичних проектів для цих дитячих садків. Кожен проект є спільним для всіх трьох установ і підлягає оновленню кожні два роки.

Але існує й загальна програма дошкільного виховання, що базується на 6 основних цілях:

  • становлення особистості;
  • фізичний розвиток;
  • знайомство з навколишнім світом;
  • ознайомлення з культурними цінностями;
  • вивчення мови й мовлення;
  • соціалізація.

Будні дитячого садку в Данії

 У датських садках усі групи різновікові. Виняток становлять ясла, які існують окремо від дитсадку й не вважаються його частиною, але і в них можна побачити малюків від 6 місяців до 3 років.

У дитячих садках атмосфера багато чим нагадує садки Монтессорі: старші діти беруть шефство над молодшими, підтримуючи їх і навіть регулюючи їхні «малюкові» конфлікти. В іграх «тато-мама» (дочки-матері) молодшим вихованцям випадають ролі немовлят, і старші діти граються з ними, як з ляльками, якщо ті згодні взяти участь у такій грі.

Думку дитини тут взагалі прийнято поважати з самого народження, що виховує в ній упевненість у собі й самостійність. Напевно, завдяки цьому датське суспільство визнане найбільш врівноваженою європейською нацією.

Заняття найчастіше представляють собою бесіди між вихователем і дітьми, які сидять у колі на килимку, але день традиційно починається зі співу. Співають тут взагалі досить багато ― розучування віршів не в ходу, перевага віддається пісням.

 Дітей з дитинства привчають до самостійності. Головним завданням дитячого садку тут є не підготовка до школи, а підготовка до життя в суспільстві, соціальна адаптація. віхованців учать самостійно приймати рішення й отримувати власний життєвий досвід, навіть якщо витівка заздалегідь приречена на провал, і для вихователя це очевидно. Наприклад, під час прогулянки педагог може дозволити дітям стромити босі ноги в водойму, розламавши шар криги, якщо їм у голову раптом прийде така ідея.

Дитячі садки в Данії

Харчування організоване не в кожному дитячому садку ― часто батькам доводиться давати дитині їжу з собою. Наявність або відсутність харчування в садку залежить від району. Як і все, що стосується режиму й програми, ця особливість є спільною для всіх садочків, які відносяться до одного кластеру. Таким чином, в певному кластері всі дитсадки або мають власну кухню й годують вихованців, або не мають і не годують.

Тиха година теж є далеко не в кожному дитячому садку. У яслах діти сплять на свіжому повітрі в колясках, а старші дітлахи в післяобідній час ідуть на прогулянку. Спати укладають лише деяких з них за проханням батьків, і для цього використовуються спеціальні матрасики. У деяких садках є кімнати з ліжками, де кожна дитина за своїм бажанням може прилягти й відпочити.

У відсутності денного сну в Данії є свій резон: «дитсадкові» діти тут прокидаються о 6.00, а лягають о 19.00. З садочку батьки забирають їх близько 16.00. Вважається, що протягом 13 годин дитині не потрібна перерва на денний сон.

Виїзні дитячі садки

Такі садки ― відмінна риса дошкільної освіти в Данії, хоча вони й існують окремо від офіційної системи. Їх організаторами виступають приватні організації та незалежні спільноти. Такі установи ще називають лісовими дитсадками, і розраховані вони на дітей від 3 до 6 років.

Батьки приводять дітей до «пункту збору», звідки їх вивозять до лісу на спеціальному автобусі. Там дітлахи граються, бігають і пустують досхочу, практично весь день проводячи на свіжому повітрі незалежно від погоди.

До слова, у датчан вважається, що погода не може бути поганою ― це одяг може виявитися невідповідним. Тому маленьким туристам, які відвідують лісовий садок, неодмінно дають із собою дощовики й гумові чобітки. Ступінь дитячого забруднення на кінець дня в будь-якому садку, на думку батьків, прямо пропорційний отриманій користі. Тому ви не зустрінете в Данії карапуза, який плаче, бо отримав наганяй за те, що вивалявся в багнюці.

Ігри, заняття й розваги повністю зав'язані на природному середовищі: в ролі іграшок виступає листя, пташині пір'їнки, камінці, глина й пісок, палички, шматочки кори, шишки й т. п.

Увечері в призначений час дітей знову повертають туди, звідки вивезли вранці.

Проводячи цілі дні на природі, малюки, які відвідують такі садки, практично не хворіють.

Робота з дітьми в датських садках орієнтована не на навчання, а на становлення особистості дитини, тому більшість дітей, що йдуть до школи, не вміють читати й навіть не знають букв. Однак тут це не є причиною для занепокоєння ― на те вона й школа, щоб навчити малечу всьому, коли прийде час!

Відео по темі
Коментарі