Як гормони допомагають стати люблячими батьками

Катерина Єльшова, 23 вересня 2017
«Материнські і батьківські почуття прокидаються миттєво, варто лише поглянути на дитину після її народження» ... Це один з головних міфів, який може стати причиною післяпологової депресії і невдоволення собою як матір’ю чи батьком. Не кожен дорослий здатний пережити всю гаму позитивних емоцій, вперше взявши на руки свого малюка. І це нормально. Хороша новина в тому, що цьому можна навчитися.
Батьківські гормони

Головним помічником буде малюк, який здатен «розбудити» у мамі і татові всі необхідні почуття і емоції. Також важливу роль відіграють гормони. Як вони допомагають розблокувати батьківські емоції та навички?

Материнські гормони

Під час вагітності в жіночому організмі «правлять» естроген і прогестерон. Але з народженням малюка їх рівень знижується, і на перше місце виходять окситоцин і пролактин. Саме вони сприяють налагодженню грудного вигодовування, а також викликають у мами почуття любові, турботи і прихильності до дитини.

Окситоцин (гормон любові)

Головна роль окситоцину в житті мами і малюка - стимуляція виділення грудного молока. Він виробляється гіпоталамусом і викликає припливи молока, відкриваючи при цьому грудні протоки. В результаті у відповідь на смоктання дитини молоко з материнських грудей тече легко і вільно.

Але ще одна його важлива функція - емоційна і психологічна. Цей гормон відповідає за гарний настрій, відчуття щастя, любов і прихильність. Чим більше його виробляється в організмі, тим спокійніше і впевненіше почуває себе мама. І тим більше любові може подарувати своїй дитині. Особливо важливо це в перші місяці після пологів.

Перший сильний викид цього гормону в кров відбувається в момент пологів. Дитина народжується, його викладають на живіт мами, відбувається перший контакт «шкіра до шкіри» і найперше грудне годування. Саме в цей момент окситоцин запускає процес формування сильної емоційної прихильності до дитини, яка буде міцніти день за днем.

Проходить кілька днів після пологів, накопичується втома від недосипу і частих годувань. Перші радості і захоплення відходять на другий план, у молодої мами з'являються безпричинні сльози і хандра. Головна причина цього - гормональна перебудова організму. Вона може тривати від кількох днів до 2-3 тижнів. І тут на допомогу знову приходить окситоцин. Якщо організм виробляє його в достатній кількості, то післяпологова хандра пройде швидше і в легкій формі.

Окситоцин вважається одним з найбільш «примхливих» гормонів. На його вироблення впливає безліч факторів. Підвищити його рівень в крові допомагають:

  1. Думки про дитину. Досвідчені мами знають - варто подумати про малюка з любов'ю, і з грудей виділяється молоко, навіть якщо дитину в цей момент немає поруч.
  2. Впевненість і позитивний настрій. Окситоцин «любить» спокій. Тому, чим менше жінка переживає, тим більше його виділяється.
  3. Турбота і любов близьких. У перші кілька місяців після пологів особливо потрібні підтримка і увага рідних. Вони також сприяють більш спокійному стану молодої мами.

У стресових же ситуаціях на перший план виходить адреналін. Він блокує вироблення окситоцину, і на певний час жінці може здатися, що молоко пропало. Це не так, воно просто перестало вільно витікати з грудей через зниження рівня окситоцину. В результаті мама починає нервувати, перейматися, і окситоцину виділяється ще менше. Які ситуації можуть це спровокувати:

  • занепокоєння і страх;
  • невпевненість в собі або своїх діях;
  • сварки і конфлікти з близькими людьми;
  • сильна втома.

Щоб відновити вироблення гормону любові і прихильності, необхідно для початку заспокоїтися. Подумати про малюка, взяти його на руки, обійняти і притиснути до себе. Відчути його тепло і ніжність. І вже через кілька секунд в грудях з'явиться поколювання, що свідчить про приплив молока. Це означає, що окситоцин знову виділяється в потрібній кількості.

Пролактин (гормон лактації)

Пролактин «працює» в тандемі з окситоцином, сприяючи налагодженню грудного вигодовування. Якщо він виділяється в достатній кількості, то і молока буде стільки, скільки потрібно малюкові в даний момент. Рефлекс вироблення пролактину запускається в момент смоктання грудей дитиною. Причому в нічні години його виділяється більше. Тому в перші півроку обов'язкові нічні годування. Інакше рівень цього гормону в крові знизиться, і молоко пропаде.

Крім своєї молокоутворюючої функції, пролактин вважається гормоном материнської любові. Він пробуджує інстинкти турботи і прихильності. Якщо в крові у матері високий рівень окситоцину, то в ній пробуджується любов. І, якщо одночасно високий і рівень пролактину, то ця любов направляється на дитину, а не на когось іншого.

Пролактин також допомагає жінці розслабитись і заспокоїтись. Тому часті годування в перші місяці після пологів роблять маму більш спокійною, допомагають їй краще відпочивати і висипатися. Це згладжує період адаптації і допомагає зосередитися на турботі про малюка, а не на втомі і недосипі.

Гормони при штучному годуванні

Окситоцин і пролактин є незмінними супутниками природного вигодовування. І, якщо не годувати дитину грудьми, то рівень пролактину в крові незабаром опуститься до «нормальних» значень. Як же бути тим, хто годує малюка сумішшю? Як в цьому випадку гормони допоможуть у розвитку материнських почуттів і емоцій?

Окситоцин, як вже було написано вище, має сильний взаємозв'язок і взаємовплив з емоційною сферою матері. Тому, якщо він не виділяється природним шляхом через відсутність грудного вигодовування, його вироблення можна стимулювати. Найпростіший спосіб - максимально використовувати тактильний контакт з дитиною:

  1. Під час годування. Навіть при використанні пляшечок малюка кожен раз потрібно брати на руки, притискати до себе, обіймати, дивитися на нього з любов'ю і посмішкою.
  2. Під час неспання. Чим більше тримати дитину на руках, співати, розмовляти з нею, тим більше окситоцину буде виділятися.

Батьківські гормони

Головним чоловічим гормоном є тестостерон. Але після народження дитини його рівень тимчасово знижується, поступаючись місцем окситоцину. Це сприяє встановленню міцного зв'язку і прихильності до малюка.

Гормональна перебудова так само, як і у мами, безпосередньо пов'язана з кількістю часу, що приділяється дитині. Чим більше піклуватися про неї, брати на руки, встановлювати зоровий і тактильний контакт, тим сильніше буде виділятися окситоцин. Які ж плюси він має для чоловіків:

  1. Підвищення емоційності. Це нормальний процес, пов'язаний з появою дитини. Він допомагає швидше звикнути до нової ролі, в повній мірі насолоджуватися батьківством і створити з дитинства міцний зв'язок з малюком.
  2. Поліпшення подружніх відносин. Посилення емоційного зв'язку з дружиною допомагає швидше і легше пройти адаптацію перших місяців життя малюка, підтримувати один одного і впоратися з труднощами.
  3. Користь для здоров'я. Зниження рівня тестостерону, пов'язане з батьківством, зменшує ризик виникнення раку простати, а також є профілактикою деяких вікових захворювань у чоловіків.

Результати досліджень показують, що вже через 15 хвилин близького тактильного контакту з новонародженим гіпофіз тата починає посилено виділяти окситоцин. Щоб допомогти своєму організму перебудуватися і переключитися на режим «батьківства» з підвищеним рівнем окситоцину, досить хоча б 1-2 години в день приділяти дитині. Це може бути:

  • носіння на руках або в слінгу;
  • вкладання спати;
  • купання;
  • зміна підгузників або годування з пляшечки;
  • прогулянка;
  • спів або «розмова» з дитиною.

Багато татусів відчувають невпевненість і страх при спілкуванні з новонародженим. Щоб побороти їх, потрібно якомога більше часу проводити з ним наодинці. Дозвольте дружині відпочити і візьміть частину турбот на себе. Так, ви будете упевнені в собі і зміцните зв'язок зі своїм малюком.

Якщо батьки не відчувають емоційного зв'язку з новонародженим

Незважаючи на посилену роботу «гормонів-помічників», може бути таке, що емоційний зв'язок і почуття любові з'являються не відразу. Це нормально - деяким батькам потрібно більше часу на усвідомлення своєї нової ролі. На це можуть впливати наступні фактори:

  • важкі пологи;
  • негативний досвід відносин з власними батьками;
  • страх відповідальності;
  • занепокоєння про почуття і ревнощів з боку старших дітей, якщо вони є в родині.

Якщо така ситуація сталася з вами, не хвилюйтеся і не звинувачуйте себе. Ви не погані батьки, якщо навіть відразу не відчуваєте сильних емоцій по відношенню до свого малюка. Дайте собі час звикнути до нової ролі. Гормональна перебудова також не відбувається миттєво, тому її результати видно не одразу.

Єдине, що вас повинно насторожити - якщо ви відчуваєте занепокоєння, хвилювання, апатію, байдужість або роздратування до дитини довше 2-3 тижнів після його народження. Особливо, якщо ці симптоми посилюються з часом. Вони можуть свідчити про післяпологову депресію, для позбавлення від якої найчастіше потрібна допомога фахівців. Для початку обговоріть це зі своїми близькими і не тримайте хвилювання в собі.

Відео по темі
Коментарі