Виховання словом: системи розвитку дитини через мову

Наталія Ударцева, 18 січня 2019
Найважливішим мистецтвом, яким опановує дитина в ранньому віці, є мова. Уміння розуміти слова і висловлювати свої думки не тільки робить життя малюка комфортніше, але і сприяє розвитку психічних процесів. Мова бере участь у формуванні серйозних навичок - логічного мислення, уяви, художніх і математичних здібностей.
Виховання словом: казкотерапія

Тож не дивно, що цілий ряд відомих методик був створений на основі мовного розвитку. У нашій статті ми пропонуємо ознайомитися з найяскравішими та цікавими з них, які повністю або частково можуть бути застосовані сьогодні в домашньому вихованні дітей.

Методика Скребцової-Лопатіної

Методика стала результатом спільної праці двох талановитих людей - поета, художника, виконавця пісень Марії Скребцової та дитячої письменниці Олесі Лопатіної.

Автори створили серію навчальних посібників для малюків, заснованих на сюжетах авторських казок. У збірники увійшли також вірші та ігрові цікаві завдання, що сприяють легкому і цікавому освоєнню дитиною нової інформації.

Виховання словом: Методика Скребцової-Лопатиної

Тематика посібників, пропонованих авторами, різноманітна: навчання математики, освоєння абетки, знайомство з образотворчим мистецтвом і живописом, розвиток логічного мислення і т.д. Навчальні тексти представлені у формі захопливих казок або віршів з тематичними завданнями.

Більшість книг розраховане на дітей дошкільного віку та молодших школярів, але ряд посібників призначений для самих маленьких: «Ввічливі слова», «Кумедні звірята».

Книга «Веселі цифри й рахунок до 10» також може бути використана в роботі з малюком, однак при цьому слід пам'ятати, що абстрактні поняття складні для дитячого сприйняття, і для раннього віку все ж краще вибрати матеріал простіше.

Багато завдань авторів присвячені моральному вихованню, прищеплення дитині сімейних цінностей і дбайливого ставлення до навколишнього світу і людям, а також інтересу до здорового способу життя.

Таким чином, методика частково заснована на принципі казкотерапії.

Через слово - до музики: Володимир Кірюшин

Талановитий музикант і педагог присвятив своє життя розробці інноваційних методик навчання музиці дітей різного віку. Яке відношення це має до мови? Найбезпосереднішу!

Основою в роботі з малюками дошкільного віку (3-4 років) стали унікальні казки-міфи, створені автором простою мовою, зрозумілою навіть найменшому карапузові.

Ім'я Кірюшина було на слуху в Союзі в 70-ті - 80-ті роки XX століття.

«Геній!» - вигукували захоплені батьки.

«Шарлатан! Дилетант! »- кипіли обуренням педагоги.

Сьогодні про цю методику мало говорять і ще рідше нею користуються. Однак це зовсім не означає, що вона застаріла і виявилася витіснена з педагогічної арени сучасними, більш ефективними програмами. Насправді, система Кірюшина мало кому відома в наші дні лише тому, що матеріали, пов'язані з нею, досить складно знайти. Причина друга: її застосування вимагає особливої ​​харизми від педагога, а це не кожному під силу.

Як не дивно: займалася у нього в 3-4 роки, а зараз згадала - заняття коштують перед очима дуже чіткою і яскравою картинкою, можу навіть відтворити пісеньки та ігри, якими займалися ... (зі спогадів колишньої учениці В. Кірюшина).

Однак, аналогів даної методики практично не існує, і для кожного з батьків і педагога вона являє собою безцінний скарб, яким лише потрібно зуміти скористатися. Система дозволяє за 2-3 роки навчання дати дитині весь той теоретичний матеріал, на освоєння якого у школярів зазвичай йде близько 10 років.

Як стверджував сам автор, метою методики було налагодження взаємодії двох півкуль мозку - лівого і правого.

Я не знаю навіть, як це назвати. Ці спеціальні вправи були для того, щоб можна було з'єднати дві частини інтелекту: ліва півкуля, яка відповідає за слова (Там дитина співає назвами нот. Це слова. Це вербальность.) І права півкуля, коли він відчуває музичне оформлення і представляє його, тобто уявляє і відчуває (В. Кірюшин, FM-інтерв'ю).

Довгий час ноти були для дошкільнят чимось складним і недоступним.

Кірюшин в корені змінив положення, присвоївши музичним термінам яскраві характери, давши їм пам'ятні імена. Наприклад, нота Соль перетворилася в бравого Соль-дата, та ще на ім'я Гаврило. А все тому, що буквене позначення сіль виглядає так: G. І звичайно ж, ця нотка в методиці Кірюшина пофарбована в зелений колір - колір мундира.

Музичні інтервали разом обернулися дивовижними звірами - ласкавими та мелодійно співають або колючими та противно хрюкати. Казкова сила слова в поєднанні з музичними звуками дозволили створити справжні шедеври, які допомагають навчити музичної грамоти трирічних малюків. І вони навчалися - легко і невимушено.

Тепер хлопцям не потрібно було запам'ятовувати нудну теорію, вона сама запам'ятовувалася під час прослуховування чарівних казок, створених для них талановитим казкарем.

Виховання словом: Володимир Кірюшин

Сказати, що методика виявилася ефективною - значить не сказати нічого. Учні Кірюшина без проблем вступали в музичні училища та інші навчальні заклади. В процесі навчання діти починали легко опановувати і іншими навичками - промовою, читанням, математичними вміннями.

Для того щоб "запустити" всю кору головного мозку, необхідно прокласти міст між правою і лівою півкулями (В. Кірюшин).

Серед колишніх «кірюшинцев» сьогодні доктора наук, успішні музиканти і педагоги.

На жаль, життя Володимира Кірюшина обірвалася раптово - у 2001 році він був убитий у власному будинку. Далеко не всі матеріали, створені ним, збереглися до наших днів. Велика частина тих, що викладені в мережі, були по крупицях зібрані ентузіастами й самими колишніми учнями.

Найбільшою популярністю серед малюків і батьків користуються такі:

Казка про двох братів
Казка про довгу і дурну жирафу Октаву й інші інтервали
Казка про ведмедика Форте

«Казковий» метод Ілани Вин

Методика дуже схожа на систему, розроблену Володимиром Кірюшиним. Музична теорія вбирається в форму цікавої казки і таким чином легко засвоюється дитиною. У порівнянні з методикою Кірюшина, казки Ілани Вин більш адаптовані для домашнього виховання.

Логоритміка

Логоритміка заснована на тісному взаємозв'язку психічного розвитку дитини і його моторних навичок. Вона містить комплекс фізичних і мовних вправ, які під час занять об'єднуються в одне ціле. Сюди входять такі вправи:

  • дихальні;
  • рух під музику зі зміною ритму;
  • мовні вправи з музичним супроводом і без нього;
  • спів;
  • придумування танцювальних рухів;
  • артикуляційна гімнастика;
  • вправу на розвиток уваги й т.д.

Методика з'явилася на основі ритмічної гімнастики, створеної на початку XX століття Емілем Жак-Далькрозом. У 30-х роках ритміка була застосована в роботі лікарем-психіатром В.А. Гіляровським. Помітивши позитивну динаміку у дорослих пацієнтів психіатричної клініки, вчений вирішив використовувати її й в логопедичній роботі з дітьми.

Поєднання мовних вправ з рухом принесло відмінні результати, і вже до кінця 40-х років логоритміка стала частиною комплексу, що застосовується в роботі з малюками і дорослими. У 80-х роках логоритміка «доросла» до окремої науки. Методика була розширена і фактично поділена на декілька напрямів, призначених для корекції мовлення у дітей та дорослих з різними типами порушень.

Логоритміка широко застосовується сьогодні та на заняттях в дитячих садах, розвивальних центрах, а також в домашньому вихованні. Вона відмінно себе показала як в роботі з малюками, які тільки вчаться говорити, так і в корекції мовних порушень у старших хлопців.

Методика Зайцева

Н.А Зайцев є автором декількох методик розвитку і навчання дітей, починаючи з раннього віку.

Візитною карткою педагога стали унікальні набори кубиків, звані «кубики Зайцева», за допомогою яких діти з ранніх років освоюють читання й іноземні мови. Педагог розробив також систему раннього навчання математики за допомогою використання спеціальних таблиць. Причому навчання ведеться на базі мовного розвитку, оскільки все, що вивчається, підлягає неодмінному проговорюванню або озвученню в пісенній формі.

Основна ідея Зайцева полягає в тому, щоб навчити дитину спочатку писати (точніше, викладати короткі слова з кубиків), і лише після цього - читати. Самі кубики влаштовані так, що за їх зовнішнім виглядом і звучанням наповнювача, що знаходиться всередині, дитина може навчитися їх класифікувати, а значить - швидко орієнтуватися і знаходити потрібний кубик.

Для цього зовсім не обов'язково вміти говорити. Навпаки - заняття стимулюють розвиток мовних навичок. Таким чином, починати навчання за цією системою можна рівно в той момент, коли малюк буде в змозі тримати в ручках кубик.

Система навчання читання «по Зайцеву» є розширеним і допрацьованим метод, який свого часу винайшов ще Л. Толстой. Письменник здогадався, що набагато ефективніше було б навчати дітей читати «по складах», а не мучити їх складанням окремих букв.

До кожного набору кубиків додається ряд додаткових матеріалів - таблиці, інструкції для педагога, аудіоматеріали (так звані «поспіви»). Зайцев створив також і набори карток для читання за своєю методикою, які можна придбати окремо від кубиків.

Кубики Зайцева

Казкотерапія

Казкотерапія є одним з найдієвіших і безпечних методів психологічної корекції. Першими цілеспрямовано використовувати казку як інструмент впливу на особистість почали Зигмунд Фрейд, Карл Густав Юнг та інші вчені кінця XIX століття.

Сьогодні ця методика широко використовується не тільки в дитячих садах і центрах, а й багатьма батьками. Існують цілі інтернет-ресурси, присвячені терапевтичним казкам, де можна вибрати матеріал на будь-яку тему і для будь-якого віку, починаючи з 3 років. У роботі з найменшими ця методика малоефективна, але знайомі казки можуть використовуватися мамою як засіб для релаксації малюка і зняття емоційної напруги.

Англійська для найменших

Однією з найвідоміших і випробуваних методик навчання малюків англійській мові є набір матеріалів, розроблений І.А. Шишковою і М.Є. Вербівською.

У комплект входить барвиста робочий зошит (вона ж - підручник), аудіофайли до кожного уроку і методичка для дорослого. В ігровій формі малюк знайомиться з англійськими словами і граматичними конструкціями, запам'ятовує стійкі вирази.

Наука повинна бути весела, захоплива і проста. (Петро Капіца).

Детальна інструкція для дорослого дозволяє проводити заняття в домашніх умовах, не маючи спеціальної освіти. Творчі мами можуть розширювати уроки зі своїм малюком, вводячи на свій розсуд додаткові елементи гри.

Уроки розраховані на дітей від 3 до 4 років. Для старших хлопців автори розробили схожі методики:

Методика Рони Роуз

Рона Роуз (Наталія Рослікова) є автором серії посібників для раннього навчання дітей англійської мови. Перший підручник називався «Англійська мова для малюків та батьків» і призначався для дітей від 4 років.

Посібник, який розрахований на дітей від 3 до 4 років, має назву «Англійська для найменших і їх батьків» ("English for the little ones and loving parents").

Ця методика більш складна, ніж уроки Шишкової і Вербівської. Крім того, вона вимагає хоча б базового знання мови від самого дорослого.

***

Огляд розвивальних методик для малюків ще раз підтверджує відому істину: все нове - добре забуте старе. Методи та підходи в різних системах перегукуються між собою і нерідко бувають схожі. Це дозволяє батькам і педагогам використовувати їх, комбінуючи найбільш відповідні елементи у своїй практиці.

Саме так вчинила педагог-дефектолог Н.А. Чалкова, що об'єднала у своїх заняттях методику Зайцева і Логоритміку.

Її розробки розраховані на заняття в групі, але за бажанням батьки можуть самостійно змінити їх і на виході вийдуть чудові логоритмічних заняття для малюка, не відвідує дитячий сад.

Немає нічого гіршого, ніж виховувати дітей в односторонньому ключі: таким ключем не відкривається жодні двері в цьому світі, повному замків (Борис Крігер - філософ, письменник).

Кожен батько - найкращий і найрозумніший вихователь для своєї дитини. Не бійтеся пробувати й винаходити. Всі методики і матеріали - це лише знаряддя, які можна використовувати так чи інакше, поєднуючи з іншими або видозмінюючи на свій розсуд. А що вибрати з цього різноманіття, дитина підкаже вам сам - слід лише прислухатися уважніше.

Відео по темі
Коментарі