Темперамент дитини: рівень активності

Катерина Єльшова, 1 квітня 2018
Рівень активності – характеристика темпераменту, що описує, наскільки дитина використовує свої фізичні навички для вивчення світу довкола.
Темперамент дитини: рівень активності

Перший тип дітей за рівнем активності – «спостерігачі». Ці дітки спокійно граються та воліють:

  • більше використовувати дрібну моторику для дослідження властивостей предметів
  • пізнавати світ здебільшого аудіальним та візуальним шляхом
  • гратись в тихі й «посидючі» ігри – наприклад, аплікації, кубики, загадки.

Якщо ваш малюк зі «спостерігачів», ви можете розвивати його наступним чином:

  1. Поважайте його темп. Не варто квапити чи занадто нав'язливо пропонувати активні ігри. Краще підтримайте смаки дитини, запропонувавши їй для ігор та розвивальних занять картинки, книги, набори для творчості, лото та інші предмети.
  2. Додайте трохи руху. Злегка «струшувати» діток такого типу не завадить, але робіть це м'яко та спонукаючи. Наприклад, кладіть улюблену іграшку малюка трошки вище, ніж він зможе дістати. Вмикайте під час ігор веселу музику – так маля може без натиску перейти до танців чи активніших ігор.

Наступний тип дітей – «активні діячі». Вони практично з перших місяців життя воліють все вивчати, тягнути, повзати, хапати. Їм подобається простір з розмаїттям предметів для дослідження й руху. Зазвичай, таким діткам потрібен уважніший нагляд та гарантування безпечної активності.

Якщо ваш малюк активний та любить рухатись, вам згодяться наступні рекомендації:

  1. Не наголошуйте на посидючості. Дітки цього типу не будуть спокійно лежати, доки ви змінюєте їм підгузок, чи довго сидіти та слухати, доки їм читають книгу. Дозвольте їм рухатись, стояти, повзати, самостійно гортати сторінки.
  2. Пропонуйте більше активних занять. Це рухливі ігри – хованки, естафети, долання перешкод. Також прихиляйте крихітку до побутових «обов'язків», йому напевно сподобається допомагати вам накривати на стіл, «мести» чи перекласти вимиті овочі до миски.
Коментарі