Розвиваючі ігри від 2 до 3 років: комплексний підхід

Наталія Ударцева, 31 серпня 2019
Малюк росте, і разом з ним «дорослішають» гри, в які він грає. За останній рік його інтереси значно розширилися, і тепер мамі з татом не важко придумати розвагу для свого карапуза - було б бажання та кілька вільних хвилин. Дитині в цьому віці цікаво буквально все, що його оточує: чарівний період «чомучок» вже не за горами!
Розвиваючі ігри від 2 до 3 років

Фізичний розвиток: швидше, вище, сильніше!

Робот

Робот - один з улюблених героїв хлопчаків і навіть деяких дівчат. Запропонуйте малюкові повторити за вами рухи, які ви зробите, імітуючи робота. Уривчастими рухами підніміть руки над головою, опустіть, прокрокуйте «дерев'яним» кроком по колу - взагалі, ведіть себе так, як зазвичай поводяться роботи))

Метелики

Здійсніть диво - перетворите малюка в метелика. Нехай він бігає, імітуючи політ помахами рук. Зробіть вигляд, що ловите його обручем, немов сачком. Ви навіть можете насправді зловити «метелика» пару раз для різноманітності, але особливо не старайтеся, щоб зберегти інтерес малюка до гри (нехай це буде непереможний і майже невловимий метелик!).

Жабеня

Намалюйте на асфальті крейдою кола, розташовуючи їх досить близько одна від одної, щоб малюк міг перестрибнути з одного на інший. Дуже добре, якщо у вас є кольорові крейди, і кола вийдуть різнокольоровими. В цьому випадку під час гри можна буде також повторити назви кольорів.

Запропонуйте малюкові перестрибувати з одного кружечка на інший, називаючи їх колір. Поясніть, що це - купини на болоті. Покажіть, як скаче з купини на купину жаба. Влаштуйте веселі змагання між «жабенятами», запросивши в свою компанію інших дітлахів під час прогулянки. Гучне квакання вітається!

Психоемоційний розвиток: нерозлучні друзі - дорослі і діти...

Закінчи речення

Мама вимовляє початок пропозиції з знайомого малюкові художнього твору, і пропонує йому вимовити кінцівку. наприклад:

Мама: Добрий доктор ... (дитина: Айболить!)
Мама: Він під деревом ... (дитина: Сидить!)

Гра допоможе скоротати час в поїздці і розважить під час походу в магазин.

Папужка

Сенс гри полягає в тому, що дитина повторює за дорослим слова і навіть фрази, намагаючись максимально копіювати манеру вимови. Запропонуйте малюкові побути трохи папугою і повторити слова в точності за вами. Вимовляєте слова і фрази незвичайним голосом: тонким, хрипким, грубим, співучим і т.д. Пограйте з емоційним забарвленням мови - вимовляєте слова сердито, весело, злякано, ласкаво.

Пісеньки-ігри

Більшість дітей дуже музичні. А при бажанні практично будь-яку дитячу пісеньку можна перетворити в гру. Придумайте прості рухи, які відповідають тексту або виражають певні емоції: помахи руками (вітання), розведення рук в сторони (розгубленість), хлопки в долоні (це взагалі універсальна річ), притопування ногою або будь-які інші невигадливі руху. Співайте з малюком пісеньки і виконуйте руху - він із задоволенням буде повторювати за вами. Намагайтеся використовувати в кожній пісні одну певну добірку рухів. Якщо не впевнені, що запам'ятаєте рух правильно, - запишіть.

Сюжетно-рольові ігри, театр

Дитина багато чому вчиться через наслідування, використовуючи отримані навички в рольових іграх. Не слід недооцінювати значення цих ігор. Неодмінно грайте з малюком в магазин, доктора, поліцію, дитячий сад і будь-які інші ігри.

Інсценують з дитиною сюжети простеньких казок за допомогою дрібних іграшок - нехай вони стануть першими акторами в вашому домашньому театрі. Навіть якщо малюк не зронив за час «спектаклю» ні слова, маніпуляції з іграшковими персонажами відповідно до сюжету принесуть величезну користь.

Сенсорний розвиток: краще один раз помацати, ніж сто разів побачити

Багаж ведмедика

Розкажіть малюкові, що ведмедик переїжджає в новий будинок і упакував свої речі в коробочки. Витягніть один предмет з першої коробки і покажіть дитині. Попросіть назвати його. Припустимо, це буде зубна щітка. Запропонуйте малюкові вгадати, навіщо вона потрібна і що ще залишилося в коробці (паста, мило, гребінець).

Якщо дитині важко відповісти, покажіть йому вміст коробки. Обговоріть призначення предметів і застосуйте їх на практиці - наприклад, «вмийте» і «нагодуйте» ведмедика.

Чари на кухні

Ця розвага стане вдалим доповненням до серії «кухонних ігор», призначених для хлопців в той час, коли мама зайнята приготуванням. Воно спрямоване на розвиток дрібної моторики.

Скачайте разом з малюком «колобок» з тіста або пластиліну. Покладіть його на тарілку і запропонуйте дитині «перетворити» колобка в їжачка, встромлюючи в нього макаронини.

Коли їжачок буде готовий, попросіть малюка прикрасити його голочки кільцями (нанизати колечка на макаронини). Для дворічної дитини виконати всі ці дії, не зламавши макаронини і не розгубивши колечка, буде досить складно.

Гумки

Суть гри полягає в тому, щоб навчити малюка натягувати різнокольорові гумки на перевернуту банку.

Чарівні прищіпки

Підійдуть будь-які зображення, які можна доповнити прищіпками, замінюючи ними ніжки, промінчики, волосся і т.д.

Наприклад, для їжачка прищіпки можуть виступати в ролі голок, для квітки вони можуть стати листочками.

Запропонуйте малюкові допомогти сонечку, яке втратило свої промінчики. Нехай він прикрасить хвіст півня яскравими пір'їнками-прищіпками і допоможе їжакові відростити голочки.

Пухнасті палички

Як відомо, кожна дитина дуже любить що-небудь будь-що-небудь засовувати. Наприклад, олівець в щілину в барабані пральної машини. Направте це завзяття в мирне русло. Просто дайте малюкові друшляк і покажіть, як здорово виглядають волохаті зволікання, що стирчать в різні боки з отворів - і ви надовго займете карапуза.

Намисто

Розріжте трубочки на частини довжиною 2-3 см. Перший етап гри полягає в тому, щоб навчити малюка просовувати ватяні палички в шматочки трубочок.

Коли виконання завдання перестане викликати у крихти труднощі, покажіть йому, як можна нанизати трубочки на мотузку. Висохлий «клейовий» кінець полегшить це завдання.

Хлопцям в цьому віці дуже подобається щось майструвати - малюк із захопленням візьметься за справу. Не забудьте похвалити його шедевр - адже він, безсумнівно, буде незрівнянний!

Сортуємо кришки

Попросіть дитину розкласти кришки по місцях відповідно до кольору. У мірі дорослішання малюка можна буде задіяти в грі і інші кольори - чорний, білий, помаранчевий, фіолетовий і інші.

Для старших дітей можна також ускладнити завдання, запитавши, яких кришок багато, а яких мало. Можна запропонувати навіть порахувати їх (в такому випадку їх кількість не повинна перевищувати п'яти).

«Кришкова» мозаїка

Завдання дитини полягає в тому, щоб викласти з кришок прості зображення - квіточку, намисто, гусеницю. Ви можете заздалегідь підготувати зразки зображень, намальовані на аркушах паперу. Робіть «підказки» в натуральну величину. Нехай малюк спочатку викладає картинку прямо над зображенням на листочку.

Вежа

Суть гри зрозуміла вже з назви - малюк будує вежу з незвичних і різноманітних предметів, попутно вивчаючи їх властивості.

Як отримати більше користі з розвиваючих ігор

У цьому віці на першому плані виявляються гри, спрямовані на розвиток сенсорних навичок. Однак це зовсім не означає, що інші напрямки стали меньш важливими. Просто види діяльності тепер настільки тісно взаємопов'язані, що складно відокремити одне від іншого.

І не потрібно відокремлювати! Навпаки, комплексний підхід до розвитку чада - головний коник будь-якого сучасного батька.

Ви вирішили сьогодні пограти з солоним тістом? Відмінно! Наліпіть з тіста «зерняток» для пташок і складіть їх в іграшкову тарілочку - завдання не з легких.
А перед ліпленням на прогулянці приділіть кілька хвилин спостереження за пташками, пограйте в горобчика, заспівайте пісеньку про пташку або курчатах. Перед сном - прочитайте казку про пташку. Нехай тематичний день буде присвячений пташкам.

А на дозвіллі, коли малюк засне, підрахуйте, скільки зайців ви сьогодні якщо і не вбили, до заганяли до знемоги: сенсорний розвиток, розвиток мови, біг, спів, дрібна моторика, і все це - паралельно зі знайомством з пташиним світом і емоційним зближенням мами з малюком. Чимало для такого карапуза, чи не так?

Відео по темі
Коментарі