Розвивальні ігри для дітей від 6 до 12 місяців

Наталія Ударцева, 15 травня 2018
Перше півріччя промайнуло непомітно, і ось перед вами вже не безпорадна грудочка, а маленька людина зі своїми уподобаннями та поглядами на життя – особистість. Як зробити так, щоб ігри, в які вона грає, сприяли гармонійному розвитку? Запропонуйте малюкові ігри з нашого списку – напевно серед них знайдуться ті, які стануть улюбленими.
Розвивальні ігри для дітей від 6 до 12 місяців

Фізичний розвиток: ростемо міцними

Котимося!

Знадобиться: гарна погода та схил, порослий травою.

Якщо погода дозволяє, можна влаштувати з малюком веселу розвагу на свіжому повітрі. Покладіть його на бік на схилі невеликого пагорба й тихенько покотіть вниз. Це стане відмінним тренуванням у перекиданні. Ту ж гра можна проводити й взимку – навіть школярі люблять іноді скотитися «ковбасою» зі сніжної гірки!

Навіщо? Вправа допомагає зміцнити м'язову систему, сприяє розвитку вправності та координації рухів.

Третій не зайвий

Знадобиться: три невеличкі іграшки, кожна з яких поміщається в ручку дитини (наприклад, кубики).

Дайте малюкові пару іграшок – по одній в кожну ручку. А після запропонуйте третю. Спостерігайте, як малюк поступово додумається покласти перші дві іграшки, щоб звільнити ручки для третьої.

Навіщо? Гра допомагає розвинути моторику ручок та логічне мислення, вчить малюка маніпулювати предметами.

Серйозна перешкода

Знадобиться: м'який валик або ваше власне тіло.

Коли малюк був меншим, ви з ним вже навилися вправлятись з м'яким валиком або пледом, згорнутим в рулон. Малюк навчився віртуозно розгойдуватися, лежачи животиком на валику. Тепер надійшов час навчитися переповзати через цю перешкоду. Відмінним стимулом для цього подвигу стане яскрава іграшка, розташована по один бік валика в той час, як сама дитина знаходитиметься з іншого боку.

Якщо ви не проти й самі трохи погратися, то можете запропонувати замість валика... себе! Посадіть малюка з одного від себе боку, а іграшку покладіть з іншого. Ляжте на підлогу, приготувавшись стати складною, та цілком переборною перешкодою. Маленькому мандрівникові належить переповзти через вас, щоб дістатися до мети.

Навіщо? Вправа зміцнює емоційний зв'язок між вами та дитиною, а ще стимулює розвиток моторних навичок малюка – повзання, хапання.

Тунель

Знадобиться: великий картонний ящик.

Виріжте у ящика дно, перетворивши його на подобу квадратних воріт. Покладіть його на підлогу так, щоб малюк міг безперешкодно проповзти крізь цей тунель. А за тунелем нехай його чекає винагорода – весела іграшка й гарячі мамині обійми. Ось вона – справжня пригода!

Ви можете урізноманітнити гру, розташувавши по кімнаті кілька таких «тунелів». Ви навіть можете на дозвіллі розмалювати їх й використовувати час від часу, якщо вам є де їх зберігати.

Навіщо? Опанування навичок повзання, позитивні емоції для малюка.

Підтягнулись, піднялись

Знадобиться: 2 кільця на мотузках, прикріплених до стіни біля ліжечка.

Кільця мають розташовуватись таким чином, щоб малюк міг, взявшись за них, підтягнутися й стати на ніжки.

Увага! Дозволяйте малюкові виконувати цю вправу лише у вашій присутності, а в решту часу прибирайте їх із зони досяжності, а краще і зовсім ховайте.

Навіщо? Вправа готує опорно-руховий апарат дитини до стояння та ходіння.

До гімнастики готуйсь!

Знадобиться: рівна поверхня підлоги та гімнастичний килимок.

Комплекс гімнастичних вправ, виконаний мамою разом з малюком – це в прямому розумінні універсальна гра. Граючи в неї, в результаті ви отримуєте щасливого й втомленого малюка та підтягнуту, спортивну маму.

Як це відбувається? Дуже просто: мама виконує фізичні вправи, а малюк при цьому виконує роль партнера в акробатичних номерах. Приклади таких спільних вправ можна легко знайти в інтернеті.

Навіщо? Ці вправи чудово розвивають фізичні здібності і мами, й дитини. А також зміцнюють емоційний зв'язок між ними.

Червоний, жовтий, блакитний!

Знадобиться: кілька різнокольорових гумових м'ячиків невеликого розміру (кожен з них повинен вільно поміщатися в ручку малюкові), бажано брати масажні – з шипами.

Діти обожнюють м'ячики. Але у віці до року вибір ігор з м'ячем для них доволі обмежений. Навчіть малюка кидати м'ячик в ціль (тобто у вас) й влаштуйте веселу баталію. При цьому не забувайте кожен його пас супроводжувати вигукуванням кольору «ядра», що летить: Червоний м'яч! Синій м'яч! Уррраа! – емоційність гри сприяє легкому засвоєнню нової інформації.

Під час гри намагайтесь не перегнути палицю з емоціями – надмірна емоційність гри може викликати у дитини перезбудження, що може привести до приступу плачу.

Навіщо? Гра допоможе розвивати велику моторику й вивчити кольори – чимало для звичайного м'ячика, правда ж?

Емоційний розвиток: разом весело грати

Музичні пляшечки

Знадобиться: кілька пластикових й металевих пляшечок, з різною кількістю води в кожній, металева ложечка.

Постукайте по черзі по різних пляшечках ложечкою. Зверніть увагу малюка на те, що вони звучать по-різному. Дозвольте йому самому взяти участь у цьому музичному атракціоні.

Навіщо? За допомогою гри розвивається слух та координація рухів, а веселощі, які дарує це заняття, мають велику цінність для психоемоційного здоров'я дитини.

Рибалка

Знадобиться: іграшка з прив'язаною мотузочкою, стіл, ізоляційна стрічка.

Покладіть іграшку так, щоб вона висіла за краєм стільниці й була непомітною для малюка. Мотузочку простягніть в напрямку до малюка й закріпіть на столі ізоляційною стрічкою. Відклеївши ізоляційну стрічку, запропонуйте дитині потягнути за мотузочку й подивитися, що там «зловилося». Назвіть «улов»: «Ми зловили ведмедя, нічого собі!»

Щоб полегшити малюкові завдання, ви можете спочатку не ховати іграшку, а покласти її на столі. Так йому буде легше здогадатися, що від нього вимагається. А пізніше неодмінно почніть ховати іграшку. Момент з сюрпризом – потужний інструмент у навчанні та розвитку малюків.

Навіщо? Гра розвиває координацію рухів, вимову й знайомить дитину з причинно-наслідковими зв'язками. Така весела спільна пригода ще більше зблизить вас із опецьком.

Й знову хованки

Знадобиться: пара іграшок-звіряток, ковдра.

Так вже сталося, що хованки – одна з найулюбленіших ігор малечі. Тому різноманітність її варіацій неймовірно велика. Ви вже награлися в звичайні хованки, раз у раз «ховаючись» під ковдрою або за пелюшкою? Спробуйте тепер хованки «навпаки»: визирайте з-за ковдри повільно, немов побоюючись чогось. «Помітивши» малюка, робіть перелякане обличчя й знову негайно зникайте у сховку, не забувши вигукнути: «Ой!»

Оскільки ви – найкраща іграшка для вашого малюка, то більша частина ігрового «обладнання» у вас завжди напохваті: ваше обличчя, руки та інші частини тіла. Все, що вам потрібно, - це трошки заохочувальних ідей, матеріалів для творчості й часу, щоб попустувати (Пенні Ворнер, «160 розвивальних ігор для дітей від народження до трьох років»).

Не сумнівайтесь, така поведінка викличе у малюка величезний захват.

Коли надокучить ховатись, ви можете поступитись своїм місцем іграшкам – нехай тепер вони «ховаються» й вигукують дурненьке «Ой!».

Навіщо? Попри свою простоту, гра сприяє емоційному розвитку опецька та закріплює стосунки між ним та батьками.

Сенсорний розвиток: велике відкриття маленької людини

Де іграшка?

Знадобиться: невелика іграшка й три коробки або пластикових миски, під якими можна її сховати.

Покажіть малюкові іграшку (скажімо, ведмедика) і на його очах сховайте його під однією із коробок: «Де ведмедик? Знайди його!».

Після успішного повернення ведмедика законному господареві повторіть гру, але цього разу перемішайте між собою всі три коробки (на зразок того, як це роблять наперсткарі), щоб заінтригувати малюка: під якою із них все-таки ховається ведмедик?

Знайшовши врешті-решт іграшку, опецьок невимовно зрадіє. Не забудьте щиро його похвалити.

Навіщо? Гра стимулює пізнавальну активність малюка. Таким чином він вчиться розуміти, що речі, які зникають з поля зору, не припиняють існувати. Це дуже корисне відкриття; тепер малюк буде спокійніше ставитися до того, що мама знаходиться не зовсім поруч, а в сусідній кімнаті.

Веселий барабан

Знадобиться: 2 ложки або дерев'яні палички, якими можна стукати; миски з різних матеріалів, газета, дерев'яна дощечка – згодяться будь-які поверхні, що звучать, якщо по них вдарити.

Малюки до року обожнюють видобувати звуки з усього, що здатне їх видавати. Запропонуйте малюкові постукати паличками по різних типах поверхонь – від згорнутої газети до залізної сковороди. Покажіть на своєму прикладі, як слід використовувати палички.

Навіщо? Таким чином розвивається слух малюка, координація рухів й відчуття ритму, триває знайомство з причинно-наслідковими зв'язками.

Смачні ігри

Знадобиться: невеликі шматочки їжі, які зручно перебирати й ламати на дрібніші частини – сирі або варені спагеті, свіжі або заморожені горошини, нарізані на кубики варені овочі або яйця.

Хто сказав, що не можна гратися з їжею? Дозвольте малюкові трохи побути шеф-кухарем. Нехай він ламає спагеті, перебирає горошинки, акуратно взявши пальчиками – це піде йому на користь. Їстівна іграшка – про таке можна лише мріяти!

Слідкуйте, щоб малюк не подавився «дидактичним матеріалом», набивши повний рот.

Навіщо? Розвиток дрібної моторики, що відіграє важливу роль у формуванні вимови; знайомство з новими продуктами та формування позитивного ставлення до їжі.

Дзюрчить водичка

Знадобиться: ванна, тепла вода, кілька невеликих ємностей, іграшкова лійка.

Купаючи малюка у ванні, не втрачайте часу дарма: покажіть йому, як із пластикової чашки виливається вода, якщо її нахилити. Продемонструйте роботу лійки й дайте спробувати самому: текуча вода – чарівне видовище.

Коли опецьок засвоїть мистецтво виливання води, переходьте до наступного рівня – переливання з однієї посудини до іншої. Нехай малюк ллє воду з маленької чашечки до більшої за розміром. Допоможіть йому й притримайте велику ємність, щоб йому було зручніше проводити свої дослідження.

Навіщо? Такі вправи чудово розвивають координацію рухів, активізують пізнавальну активність. Вода заспокійливо діє на нервову систему дитини.

Малючковий сортер

Знадобиться: пластикова або металева банка (можна з-під дитячої суміші) з маленькими круглими отворами в кришці, трубочки для пиття.

Щоб гратись зі справжнім сортером, малюкові ще потрібно підрости, а ось така саморобна іграшка відмінно йому підійде. Покажіть дитині, як опустити трубочку в отвір, щоб вона зникла в банці, а після запропонуйте впоратися з цим завданням самостійно.

Коли банка наповниться, відкрийте її й дайте малюкові переконатися, що трубочки нікуди не зникли, хоч їх не було видно.

Навіщо? Таким чином розвивається дрібна моторика й логічне мислення, малюк засвоює причинно-наслідкові зв'язки.

Прислухайся та знайди

Знадобиться: джерело звуку (радіоприймач, плеєр, телефон, музична іграшка) та пелюшка.

Сховайте музичний предмет під пелюшку й запропонуйте малюкові по звуку знайти його джерело.

Навіщо? Гра розвиває слухові навички малюка.

Тканинна книжка

Знадобиться: Картонна книжка із вклеєними до неї зразками тканини з різною текстурою.

Покажіть малюкові, як перевертаються сторінки книги. Оволодіння цією навичкою стане для нього серйозним досягненням. Він буде із задоволенням обмацувати клаптики тканини, знайомлячись з їхніми властивостями. Ви можете додати до цього захопливого дійства свої коментарі: «Цей клаптик м'якенький, пухнастий; а цей – гладенький. Тут у нас зелена сторінка, а ось – червона.»

Розповідайте маляті, що зображено на зразках, спонукайте обмацувати й гладити пальчиками тканину, досліджуючи її.

Навіщо? Гра сприяє розвитку сенсорних навичок, дрібної моторики, знайомить малюка з кольором.

Можливо ви помітили, що склад ігор в даній збірці змінився у порівнянні з тією, що була рекомендована для першого півріччя життя. Ближче до року гра набуває все більшого значення в житті малюка, і в кінцевому підсумку стає провідною діяльністю. Ось чому вправи, спрямовані на сенсорний розвиток, тепер переважають в ігровому арсеналі карапуза. Однак це анітрохи не применшує важливості фізичного розвитку й спілкування. Всі ці три поняття нерозривно пов'язані між собою й настільки тісно переплетені, що не варто намагатися розділити їх. Просто грайтеся з малюком, спілкуйтеся з ним й даруєте одне одному радість.

Відео по темі
Коментарі