Розвиток новонародженої дитини: 1-й місяць, 4-й тиждень

Наталія Ударцева, 2 грудня 2017
Розвиток новонародженої дитини в четвертий тиждень

Коли носик сопить

Інколи мама може зауважити, що дихання малюка першого місяця життя супроводжується похрюкуванням й хлюпанням носика. Найбільш вірогідна причина – суто фізіологічні особливості дітей цього віку, точніше – звужені дихальні шляхи. В них накопичується слиз, необхідний для зволоження носоглотки. Якщо повітря в кімнаті надто сухе, він утворює скоринки, котрі заважають нормальному диханню. Організм реагує ще більшим виділенням слизу, намагаючись впоратися з цією «пустелею в носі», але ефект виходить діаметрально протилежним. Що з цим робити? Алгоритм простий:

  1. Зрошуємо порожнину носа сольовим розчином з аптеки чи звичайним фізрозчином;
  2. Видаляємо слиз ватною паличкою;
  3. Терміново підвищуємо рівень вологості повітря в приміщенні (провітрювання, використання зволожувача тощо);
  4. Часто й довго гуляємо на свіжому повітрі, особливо, якщо погода дощова (під дощовиком чи навісом).

Обов'язково проведіть малюку комплексне медичне обстеження, необхідне в цьому віці. Більшість проблем зі здоров'ям, виявлених в першому місяці життя, простіше усунути, ніж в кожному наступному! Навіть найменше відхилення у немовляти може закінчитись довгим й складним лікуванням, якщо вчасно не звернути на нього увагу.

Не треба забувати, що температура повітря в кімнаті має бути не вищою за 20°С. Через спеку страждає не тільки нормальне дихання дитини, а й підвищується ризик застуд, порушень сну й апетиту.

Вчимося бути поряд

Присутність мами для новонародженого малюка настільки ж важлива, як повноцінне харчування й фізичні вправи. Однак вже до кінця першого місяця мама зауважує, що носити підростаючого малюка на руках стає все складніше. Це не дивно – за перший місяць більшість малюків збільшують у вазі від 700 грамів до кілограма. А між іншим, у мами з'являється все більше домашніх справ, з якими не впоратися з малям на руках. Вийти на прогулянку з громіздким візочком теж не завжди вдається, якщо немає кому допомогти його винести.

Ось і прийшов час впритул зайнятися вибором слінга та освоєнням премудростей його використання. Ця нехитра річ дозволить мамі бути поруч з дитиною, навіть коли вона зайнята домашніми справами, а для татусів стане ще однією чудовою можливістю ще більше зблизитись з малюком.

Слінги бувають різної конструкції, але головна їх особливість полягає в тому, що дитина лежить горизонтально й повністю повторює позу ембріона в животі мами, що дає їй відчуття комфорту й безпеки.

Врешті, слінг значно розширює діапазон прогулянок з малюком, даючи йому можливість вивчати навколишній світ набагато активніше, ніж у візочку. А отже, під час прогулянки карапуз побачить багато нового й цікавого, зробивши новий крок у своєму розвитку.

Коментарі