Розвиток дитини: 5-й місяць, 4-й тиждень

Наталія Ударцева, 9 лютого 2018
Розвиток дитини у п'ятий місяць, четвертий тиждень

Емоційний розвиток

Попри те, що малюк в цьому віці займає все активнішу позицію в спілкуванні з вами, він одночасно вчиться розважати себе сам. Одного разу ви можете з подивом помітити, що малюк якийсь час тихо грає в ліжечку без будь-чиєї допомоги. Однак при вашому наближенні спостерігається той самий «комплекс пожвавлення», тому не слід зловживати свободою, яку іноді дає вам малюк, що потрохи дорослішає. Намагайтеся як і раніше приділяти йому більше уваги.

Він також емоційніше реагує на те, що відбувається навколо. З одного боку – це помітний крок у його розвитку. З іншого – сторонні звуки можуть відволікати його тоді, коли це зовсім не потрібно, наприклад, під час годування грудьми. З огляду на це, обирайте тиху і не надто яскраво освітлену кімнату, щоб погодувати малюка.

А що нас так розсмішило?

Чарівною особливістю п'ятимісячних карапузів є їх заразливий сміх. Вони здатні просто-таки заливатися сміхом, якщо ви мукатимете, сховавшись за ковдрою, а після визирнете з укриття. В цілому дитину, що має гарний настрій, розсмішити надзвичайно легко – вона готова сміятись з будь-якого приводу. Саме зараз відбувається формування почуття гумору маляти, яке ще не раз стане йому в нагоді у дорослому житті.

Ви можете розсмішити дитину, якщо полоскочете її чи підкинете догори, скорчите смішну мордочку, видасте незвичайний звук або зробите будь-яку іншу дурість.

Та не забувайте, що сміх викликає емоційне збудження, а п'ятимісячні малюки – такі товариші, що дуже легко збуджуються, а їхній сміх граничить зі страхом.

У маленьких дітей веселощі часто граничать з надмірним збудженням. (Мерилін Сігал)

Цілком може статись так, що в розпал веселощів дитина раптом несподівано розплачеться. Це означає, що збудження досягло свого піку й малюк таким чином позбувається надмірної напруги, що накопичилась.

Граючи з дитиною, намагайтесь вловити той момент, коли веселощі заходять занадто далеко, й вчасно «зменшуйте оберти». Найчастіше подібна ситуація виникає під час зустрічі гостей, коли бідолашне дитя довго перебуває в центрі уваги й кожен відвідувач вважає своїм обов'язком розвеселити чарівного крихітку.

Продовжуємо спостерігати

Коли ваш малюк був зовсім крихітним, він найкраще розрізняв контрастні кольори й саме їм надавав перевагу. Але на п'ятому місяці його сприйняття кольору принципово змінюється. Він починає розрізняти не лише основні кольори, але і їхні відтінки. Надійшов час різнокольорових малюнків, барвистих іграшок й строкатого вбрання. Карапуз із задоволенням вивчає кілечка пірамідки, мотки кольорових ниток, предмети власного одягу. Його приваблюють великі ілюстрації в книзі, а між білою та яскравою пелюшками він радше обере останню й буде захоплено її ялозити, пробуючи на смак.

Разом з тим зріс інтерес маляти до того, які предмети на дотик. Урізноманітніть арсенал «наочних посібників» малюка, додавши до нього різнокольорові предмети, що відрізняються текстурою та ступенем м'якості. Для цього згодяться не лише іграшки, але й всілякі предмети побуту, клаптики тканини, пластиковий посуд – обмежень майже немає, аби лише предмети були безпечними для дитяти.

Коментарі