Потішки для малюка: розвиток в спілкуванні

Наталія Ударцева, 25 червня 2018
Потішки - унікальний вид усної народної творчості, який можна використовувати у вихованні дитини практично з народження. Складно навіть уявити, який вплив на розвиток малюка мають веселі і зрозумілі римування - такі ж рідні і знайомі, як мамин голос.
Потішки для малюка

Чого ми не знаємо про потішки?

Потішка - особливий вид фольклору. З одного боку, вона, як і колискова, розрахована на виконання дорослим для малюка, починаючи з самого раннього віку. З іншого боку - потішка має на увазі посильну, але активну участь дитини в її виконанні. А значить - стимулює, підштовхує його до спілкування.

Виголошений радісним і ласкавим голосом текст допомагає малюкові розширити словниковий запас. І не важливо, що він поки не може повторити за вами ні слова. Кроха зберігає в пам'яті регулярно повторювані слова і фрази, вчитися асоціювати їх з рухами і образами - розвиток йде повним ходом.

Звідки взялася потішка? Як і більшість геніальних речей, створених народом, - з життя. Уявіть собі молоду маму-селянку, якій потрібно чимось зайняти дитину, поки вона мете хату, варить борщі та витирає носи іншим сімом дітям. А ще має бути похід в поле, бо гряде жнива. А дитя капризує і не хоче їсти кашу, не бажає вмиватися після поїдання каші і витрачає даремно дорогоцінні мамині хвилини. Ось тут і приходить час потішок. В ігровій формі під веселі римування малюк згоден на що завгодно: на умивання, переодягання і навіть розчісування.

Інші народи теж здавна використовували цей вид народної творчості, щоб займати дітвору з користю. Багато німецьких і англійські потішки дуже подібні за змістом з російськими та українськими.

А ще з допомогою потішок відмінно розвивається дрібна моторика пальців рук (згадайте відому сороку-білобока), ненав'язливо і радісно робиться масаж, розвивається почуття ритму, пам'ять і увага, координація рухів і звуконаслідування. А найголовніше - потішки дарують море позитиву дитині і дорослому, зближуючи їх емоційно.

Потішки стають відмінними помічниками в тих випадках, коли необхідно скоротати час. Наприклад, ви застрягли в пробці з малюком або чекаєте своєї черги до лікаря. А можливо, мама просто зайнята домашніми справами і їй необхідно на якийсь час зайняти карапуза? У таких випадках відмінно спрацьовують знайомі потішки, які дитина не один раз чув від вас. Мамі залишається тільки вимовляти звичні слова, не відриваючись від своїх справ, а решта малюк зробить сам - згадає знайомі руху, повторить у міру можливості текст і від душі радіти своїм успіхам.

Потішки для самих маленьких - розвиваємося в спілкуванні

Для малятка, який недавно з'явився на світло, мамині потішки не менше корисні, ніж для однорічного здорованя. А можливо - навіть корисніше. Мамині дотику під час промовляння ріфмовок, її погладжування, звичний звук рідного голосу заспокійливо діють на дитину, створюючи найкращі умови для його гармонійного розвитку. Згадайте, що вам потрібно для того, щоб запам'ятати щось дуже важливе? В якому стані людина найкращим чином засвоює новий навчальний матеріал? У стані повного спокою!

Ритмічність потішок і мамин голос заспокійливо діють на дитину, але при цьому не убаюківют його, подібно до колискових. Таке емоційний стан є найбільш сприятливим для розвитку малюка, для освоєння нових знань і навичок.

Якщо перерахувати, які навички розвивають потішки у малюка до року, вийде значний список:

  • слух (прислухається до звуку голосу);
  • тактильні відчуття (особливо тут хороший масаж з використанням потішок);
  • мовні навички (знайомі слова відкладаються в пам'яті до того часу, коли дитина буде готовий їх вимовити);
  • фізичний розвиток (ігрова гімнастика з потішками творить чудеса);
  • пам'ять і увагу (малюк запам'ятовує жести і уважно стежить за діями дорослого);
  • емоційний розвиток (почуття радості від тісного спілкування з дорослим);
  • почуття ритму (перевага віршованих тестів);
  • знайомство дитини з частинами свого тіла ( «Де у Маші ручки? Ось у Маші ручки!»).

Потішки відмінно працюють як самостійне розвага, так і в якості доповнення до занять з малюком. У вас заплановано на сьогодні пальчикові малювання? Приділіть перед цим три хвилини пальчикової гімнастики з використанням потішки. Це налаштує малюка на грайливий лад, підніме йому настрій.

Якщо ви з малюком зібралися «приготувати» ляльці обід або затіяли пироги в пісочниці, вам можуть стати в нагоді потішки «Варісь, варісь кашка» і «Ліпимо, ліпимо пиріжки».

Крім усього перерахованого, потішки володіють ще одним неймовірно важливим плюсом: вони дозволяють малюкові самоствердитися і дарують йому почуття впевненості в своїх силах. Не варто забувати, що на світі не так вже й багато речей, які немовля може робити самостійно. А повторюючи за мамою знайомі руху, він раптом з подивом усвідомлює: у нього все виходить. Навіть коли мама трохи зайнята і лише вимовляє слова потішки, він може сам робити руху. І це величезна, неймовірна перемога. Вона надзвичайно важлива для подальших кроків, які маленький чоловічок поки тільки готується зробити.

Коли ми підростаємо ...

Звичайно ж, найбільше значення потішки мають для малюків, які ще не вміють говорити. Цей вид розваги стає черговим містком між малюком і дорослим, залученими в загальне цікаве і корисне заняття.
Але це аж ніяк не означає, що старшим хлопцям потішки не потрібні. Нерідко вони стають справжніми маминими помічниками у вихованні синочка чи доньки, яки впритул наблизилися до кризи раннього віку. Як відомо, саме в цей період навіть самі слухняні дітки перетворюються в запеклих сперечальників нехочух. І часом тільки за допомогою гри і сміху можна з ними домовитися. Що ж робити? Відповідь проста: потрібно грати і смішити. І те, і інше чудово виходить, коли батько здогадується застосувати потішку.

Потішки приносять користь навіть у моральному вихованні. Наприклад, вчать співчувати і ділитися:

Ось кошеняті пиріжок,
Ось каченяти пиріжок,
І Сергійкові на зубок!

Значно спрощує справу існування потішок, спеціально придуманих для різних видів діяльності - умовно, їжі, занять спортом і т.д. Потішки дозволяють грати і веселитися незалежно від погоди, місцезнаходження та наявності іграшок і посібників під рукою.

Все, що потрібно для гри - добре знати текст, а решта можна додумати і самим, керуючись власним досвідом і бажаннями.

Потішки на всі випадки життя

Потішки бувають найрізноманітніші. Не один досвідчений педагог і мистецтвознавець намагався класифікувати їх за різними принципами, кожен на свій лад. Однак для практикуючих мам не так уже й важливо, як називається та чи інша група потішок. Головне, щоб вони були прості і ефективні в застосуванні. Тому ділимо потішки відповідно до їх призначення:

  • ранкові потішки-просипалочкі (полегшують ранковий підйом малюка і покращують настрій);
  • потішки за столом (допомагають без проблем і зусиль нагодувати чадо, а заодно знайомлять його з назвами продуктів і посуду);
  • потішки для купання, вмивання, обрізання нігтів і т.д. (Особливо гарні в тих випадках, коли гігієнічні процедури представляють проблему);
  • потішки-Утішків (застосовуються, щоб заспокоїти малюка, що плаче);
  • масажні потішки (далеко не завжди масаж є виключно приємною процедурою для малюка);
  • пальчикова гімнастика в потішках (область її застосування воістину безмежна);
  • ігри на колінах (відмінно допомагають скрасити час і навчити дитину відчувати ритм);
  • потішки-засипалочкі (їх слід вибирати особливо ретельно, так як вони повинні заспокоювати дитину, а не підштовхувати до бурхливого игривому веселощам);
  • потішки-одевашкі (відвернуть і розвеселять малюка під час нудних і довгих зборів на прогулянку).

Крім таких незамінних в побуті потішок існує цілих купу спеціальних потішок, спрямованих на знайомство малюка з навколишнім світом:

  • про тварин;
  • про овочі та фрукти;
  • про пори року;
  • про приготування їжі;
  • про природні явища і ще мільйон інших.

Потішки можуть бути як старовинними, народними, так і новими авторськими, яким тільки належить згодом змінитися і теж перетворитися в частину дитячо-батьківського фольклору. Від того, що примовка придумана порівняно недавно якийсь талановитої мамою, вона зовсім не стає гірше.

Крім того, складно знайти потішки, спрямовані на розвиток якогось певного досвіду. Будь-яка віршована развлекалочка для малюка - розвиваюча. Наприклад, взуваючи малюка перед прогулянкою, мама розважає його доброї, милої потішки:

Ось вони, чобітки:
Цей з лівої ніжки,
Цей з правого ніжки ...

Малюк вже забув про те, що він не любить одягатися, і що настрій у нього поганий. А заодно він засвоїв назву своєї взуття. До кінця зими він буде точно знати, де права ніжка, а де - ліва.

Потішки і не тільки

Усна народна творчість настільки різноманітно, що складно провести межу між потішками і іншими, спорідненими видами фольклору. Але це і не потрібно. У багатьох мам короткі дитячі вірші переходять в розряд потішок, пісеньки перетворюються в фізкультхвилинки, а примовки використовуються під час рухливих ігор, роблячи їх ще веселіше і корисніше.

В цьому і полягає поняття творчості. І прекрасно це творчість тим, що воно ніколи не набридає дитині, його ніколи не буває занадто багато (якщо, звичайно, мама не замінить повністю спілкування з дитиною на нескінченні Пестушко і прібаутккі).

Потішки можна використовувати в усіх сферах життя, допомагаючи дитині щодня збагачувати своє мовлення. Слід лише враховувати, що діти схильні прив'язуватися не тільки до добре знайомих речей (наприклад, до іграшок або коханої чашці), але і до казок, колискових, потішкам.

Практика показує, що навіть трирічна дитина читання казки перед сном нерідко воліє свою стару улюблену колискову, яку він свого часу чомусь виділив з десятка інших.

Тому не варто щодня використовувати в спілкуванні з малюком нові потішки або Пестушко. Виберіть декілька найбільш підходящих йому за віком. Коли побачите, що дитина дуже добре їх запам'ятав (це буде через кілька місяців, не раніше), вводите поступово нові. Згодом ви помітите, які з потішок стали для малюка найулюбленішими. Від того, наскільки подобається потішка дитині, залежить і її ефективність. Це цілком логічно: адже дорослої людини не втішить і не потішить прослуховування вірша, який йому не до смаку? Щоб поліпшити собі настрій, він віддасть перевагу прочитати твір улюбленого автора.

Однак це правило поширюється лише на повсякденне спілкування з малюком. Мова йде про потішках, спрямованих на те, щоб полегшити мамі догляд за дитиною і викликати у нього позитивні емоції до гігієнічних процедур і іншим речам, які деякі діти недолюблюють. Ці потішки, повторювані день у день, з часом перетворюються в старих друзів, яких складно замінити новими.

Що ж стосується розвиваючих занять - тут ви можете використовувати стільки матеріалу, скільки вважаєте за потрібне, аби він був доречний. Вірші, пісні, потішки, Пестушко, примовки і лічилки - чим їх буде більше, тим краще.

Як потішки можуть стати частиною заняття з малюком, так і інші види діяльності можна використовувати в якості доповнення до потішкам. Простий приклад: мама зробила легкий масаж малюкові, використовуючи потішку: «Де долоньки, пальчики? У лісі ловили зайчика ». А після - закріплюємо матеріал про зайчика, показавши дитині іграшкового зайчика: «От який у нас зайчик! Ось так він скаче! »

Як і в будь-якому іншому питанні, що стосується розвитку малюка, в використанні потішок категорично вітається творчий підхід. Придумуйте, фантазуйте, розважайтеся від душі разом з карапузом - і потішки стануть цінним інструментом в ваших досвідчених руках!

Відео по темі
Коментарі