Перші іграшки малюка: як гратись і що його зацікавить

Наталія Ударцева, 18 березня 2018
Що подарувати новонародженому малюкові? – це питання відразу починає мучити родичів, варто їм довідатись, що все відбулося й на світ з'явилась нова людина. «Точно не іграшку, адже він ще такий малий!" – думають вони й страшенно при цьому помиляються. Насправді іграшки для дитини актуальні завжди, особливо якщо вони грамотно підібрані та відповідають віку.
Перші іграшки малюка

Як гратись з немовлям

В перші місяці життя малюк не в змозі гратись самостійно. Навіть коли ви граєтеся з ним, він реагує доволі пасивно, й вам може здатись, що подібні ігри не мають сенсу. Насправді ж ваш малюк сповнений сюрпризів. Й коли вам здається, що він просто лежить в ліжечку і байдикує, його мозок обробляє величезну кількість інформації та щомиті засвоює нові знання. Ігри надзвичайно важливі для дитини. Вони стимулюють засвоєння фізичних навичок, що тягнуть за собою розумовий розвиток.

Врешті-решт, ігри – це тісний контакт з малям, а в емоційному плані для нього немає нічого ціннішого за спілкування з рідною людиною.

Спілкування є провідною діяльності для дитини у віці новонародженості.

Чим менша дитина, тим активніша роль в іграх дістається батькам. В перші два чи три місяці, коли малюк практично не бере участі в «ігрових діях», розваги зводяться до демонстрації йому цікавих предметів – брязкалець, картинок, дзвіночків, яскравих клаптиків. Все, що може зацікавити дитину своїм виглядом або звучанням, стане чудовою іграшкою в цьому віці.

Поєднуйте показування іграшок з ласкавими словами, частіше змінюйте інтонації та висоту голосу. Говоріть пошепки, тоненьким голоском, скрекочіть, мурчіть й співайте. Творче розмаїття в даному випадку, як і в усьому, що стосується дітей, сприймається с ентузіазмом.

Іграшки для малюка від народження до 6 місяців

Обрати іграшку для малюка – нелегке завдання. Й послужливість продавців в численних крамницях зазвичай не допомагає, а лише збиває з пантелику. Якщо вам трапиться особливо старанний екземпляр, ви ризикуєте вийти з крамниці з порожніми кишенями та купою безглуздого мотлоху в сумці. Спробуймо розібратись й взяти правильний курс у всій цій пишноті та різноманітті дитячих скарбів.

Мобіль

Найперша з розваг опецька, яку за традицією найчастіше дарують на честь дня народження. Такий вибір цілком обгрунтований: цікаві іграшки, що ширяють над малюком, сприяють становленню бінокулярного зору, а їхній неквапливий рух та ніжна мелодія чудово заколисують.

Обертання мобіля та звуковий ефект може забезпечуватись за допомогою батарейок або заводного механізму, проте саморобні мамині мобілі користуються у дітвори не меншим успіхом. Підвішені на нитках рибки й метелики розмірено погойдуються, а їхні повільні рухи виявляються нічим не гіршими за вертіння електронних «каруселей». А музику забезпечить прихований неподалік телефон – й не одну мелодію, а цілу тисячу!

Не забувайте, що ця іграшка буде потрібною лише декілька місяців. Тому, навіть якщо ви не налаштовані на рукоділля, віддайте перевагу недорогій моделі.

Чорно-білі картки Домана

У віці 2 – 3 місяців малюк найкраще розрізняє контрастні зображення. Тому чорно-білі схематичні картки для новонародженого –  саме те, що треба. Картки можуть бути зроблені у формі книжечки, кубиків чи окремих аркушів – це не настільки важливо. Головне, що малюк зацікавиться зображенням й намагатиметься сфокусувати на ньому погляд. Емоційне збудження, супутнє розгляданню цікавих малюнків, провокує рухову активність крихти й сприяє зміцненню м'язової системи.

Зображення слід розташовувати на відстані приблизно 40 см від очей дитини.

Музичні іграшки

Коли малюк чує приємну мелодію, він неодмінно намагається знайти джерело звуку – ось маєте пречудовий спосіб розвитку слухових та зорових навичок. В якості таких «джерел» можна використовувати електронні «співочі» іграшки та всілякі шумові інструменти – дзвіночки, тріскачки, калатала, кастаньєти й старі добрі брязкальця. Інакше кажучи, згодиться все, що звучить й шумить. Головне, щоб звук був малюкові приємний й не налякав його.

Правила гри прості: «пошуміть» іграшкою в межах зору малюка, стимулюючи його знайти поглядом предмет.

Деякі креативні батьки використовують як джерело звуку власні телефони. На них можна записати що завгодно – від крякання качки до гудка пароплава. «Для інтересу» можна прикріпити до непоказного телефона якусь яскраву нісенітницю – паперову квітку, метелика або невелику м'яку іграшку.

В розвивальних іграх набагато важливіший за іграшку той, хто займається з дитиною. Спокій, доброзичливість, вільний час – це значно важливіше за конкретну іграшку. Розвивати дитину можна взагалі без жодних іграшок, аби лише мама й тато були поруч (Є.О. Комаровський).

У 5 – 6 місяців можна запропонувати малюкові музичну скриньку або іграшку з кнопками, яку він сам намагатися би вмикати. Досвід самостійного увімкнення будь-чого – чудовий спосіб знайомства з причинно-наслідковими зв'язками.

Розвивальний килимок та центр

Килимок – універсальна річ, яка при правильному використанні ніколи не буде зайвою серед іграшок.

Використовувати килимок можна, починаючи з перших тижнів життя: малюк з цікавістю буде придивлятися до іграшок, підвішених на дугах. До цих же дуг можна чіпляти інші іграшки й цікаві предмети (наприклад, кольорові клаптики). Трохи пізніше дитина почне ловити їх ручкою, а навчившись сидіти – віддасть належне кнопкам й липучкам, картинкам, шнурівкам й іншим дрібницям на самому килимку, що дзвенять й шарудять.

Головна умова успішного застосування такого килимка – якомога частіше змінювати іграшки на дугах й оновлювати ті самі дзвінко-шарудливі дива.  Інакше ця розвага швидко набридне опецькові й перейде в розряд обридлих тягарів («Кому б його передарувати?»).

Відмінною альтернативою купленим килимкам стають саморобні. Якщо у мами знайдеться трохи вільного часу й запас натхнення, вона може створити справжній шедевр, який в процесі дорослішання дитини буде доповнюватись та вдосконалюватись. На ньому можуть з'являтись нові деталі та складніші завдання.

Існують також електронні розвивальні центри – музична й дуже дорога версія розвивальних килимків. Ці іграшки на кшталт дорогих мобілів – ефектно, витратно й ненадовго. Чи варто купувати їх, вирішувати вам.

Слінго-намисто й просто намисто

Одна з основних умов становлення вимови дитини – розвиток дрібної моторики. Ігри з великими намистинами, нанизаними на міцну стрічку, просто чудово підходять для цих цілей. Перебираючи кульки та кільця веселих кольорів, малюк знайомиться з формою та розміром. Такі іграшки викликають непідробний захват у малих.

Дозволяючи дитині гратись з намистом, перевірте надійність нитки й ніколи не залишайте її наодинці з подібними іграшками.

Особливе місце в житті мам й дітей займає слінго-намисто (еко-намисто). Воно виглядає, як в'язка великих, немов іграшкових, намистин. Це насправді іграшка, тому на слінго-намисті можна побачити деталі всіляких форм – у вигляді звіряток, зірок, квітів, морських жителів й фруктів. Традиційно слінго-намиста виготовляються з нефарбованого дерева. Деякі мами обв'язують їх бавовняною ниткою. Рідше можна зустріти намисто з харчового силікону або спеціального пластику.

Застосовувані спочатку слінго-мамусями, слінго-намиста були покликані розважати малюка під час пересування. Надягнуті на мамину шию, вони одночасно служили прикрасою, іграшкою й прорізувачем. Сьогодні цей аксесуар можна зустріти у вигляді підвіски на візочку й просто іграшки. Любителям мрійливого пощипування маминих грудей та шиї під час годування такі намиста будуть дуже доречними. Вони вбережуть маму від зайвих синців на шкірі, прийнявши весь запал дитячих «ніжностей» на себе.

Маленький нюанс: аби слінго-намиста «працювали», їх повинно бути декілька –  чим більше, тим краще. І їх слід частіше міняти, інакше ця іграшка, як і будь-яка інша, швидко обридне малюкові. Тому немає сенсу купувати на додаток до слінга різку слінго-намиста, виклавши за неї чималі гроші. Простіше зробити декілька штук самостійно, тим більше що ніщо не замінить тепла, подарованого іграшкою, яку змайструвала мама.

М'які книжки

Вже в 5 – 6 місяців малюк буде зачаровано стежити за рухами мами, що перевертає сторінки в такій книжці. Й – о щастя! – йому й самому буде дозволено «почитати» цю книжку й спробувати повторити мамин «фокус».

Фітбол

Вправи на фітболі можна починати виконувати з малюком після досягнення двотижневого віку. Ця іграшка легко може стати улюбленим атракціоном опецька, який приносить одночасно користь й задоволення.

Вже саме по собі погойдування на великому м'ячі сприяє розвитку вестибулярного апарату та кращій координації рухів, а також елементарно позбавляє від скупчення газів й кольок. Й звісно ж, позитивні емоції – без них просто неможливий гармонійний розвиток дитини!

Іграшки, що зовсім не іграшки

Діти готові гратись чим завгодно й коли завгодно. Заповзятливі батьки успішно користуються цим, щоб зробити ігри малюків веселішими та різноманітнішими за допомогою звичайних предметів.

Кишеньковий ліхтарик

Ліхтарик, заклеєний кольоровим поліетиленом, здасться дитині справжнім чаклунством. Увімкніть ліхтарик й тримайте його нерухомо, щоб малюк встиг сфокусувати на ньому погляд. Потім ви можете повільно пересувати «чарівний вогник», чим невимовно потішите маленького глядача.

Китайський дзвіночок

Ніжний дзвін діє на немовлят заспокійливо. Підвісьте дзвіночок поблизу ліжечка й дозвольте дитині вдосталь поспостерігати за ним.

Шурхітливий пакет

Ним можна просто пошарудіти й порадувати чадо. А можна обклеїти кольоровими фігурками та прикріпити за кути над ліжечком. Познайомившись з новинкою, малюк стане бити по пакету ручкою, й шелест буде приводити його в захват.

Паперова тарілка

Ця іграшка відмінно підійде для малюків 2 – 4 місяців. Намалюйте на тарілці усміхнене обличчя й прикріпіть ззаду ручку, щоб зручно було тримати. Повільно рухайте «обличчя» з боку в бік, спонукаючи малюка стежити за ним.

Клаптики

Декілька шматочків тканини, скріплених дерев'яною прищіпкою, гарно розвивають сенсорні навички. Дайте малюкові таку іграшку, й він із задоволенням буде обмацувати й перебирати клаптики.

Використовуйте різні види тканини: шовк, ситець, піке (вафельну тканину), фліс тощо.

Дзеркальце

Малюк не впізнає себе в ньому, але зображення його, безсумнівно, потішить.

Що можна подарувати малечі, а що дарувати не варто

Обираючи подарунок для дитини, слід орієнтуватися насамперед на її потреби, а не на те, наскільки ефектним буде виглядати ваш подарунок в очах оточуючих. Звичайно, дуже романтично було б подарувати молодій матусі на честь народження дочки білого плюшевого ведмедя розміром з будинок. Але дозвольте поцікавитись: а чим цей звір може бути корисним дитині? Вже за декілька днів він перетвориться на великий мішок для пилу, який займає половину дитячої. До розряду подібних безцільних подарунків для немовляти можна також віднести наступні речі:

  • ляльки, які зображають героїв мультфільмів та коміксів;
  • конструктори (вони ще й небезпечні, якщо містять дрібні деталі);
  • інтерактивні іграшки (це справжня знахідка для доросліших дітей, але не для немовлят);
  • манежі, ходунці та крісла-гойдалки (далеко не всі діти готові гідно оцінити ці пристосування, як і їхні батьки);
  • вкладачки Монтессорі (не квапте малюка дорослішати, всьому свій час).

Головне для розвивальної іграшки – це безпечність та реалізм, тобто коло має бути круглим, квадрат квадратним, небо – синім, а курка – реально схожою на курку (Є.О. Комаровський).

Відмінними подарунками для дитини грудного віку стануть наступні іграшки:

  • іграшки для ванни;
  • музичні та шумові іграшки;
  • іграшки з кнопками;
  • книжки, які складно розірвати (тканинні, надувні, пластикові);
  • м'які кубики;
  • іграшки-підвіски на ліжечко та візочок;
  • прорізувачі;
  • іграшки, зроблені на манір слінго-намиста;
  • іграшки з ємностями (до яких можна щось складати та виймати);
  • пірамідки;
  • склянки-вкладачки (принцип пірамідки);
  • м'ячики різних розмірів та кольорів.

Небезпечні іграшки

Серед небезпек, які підстерігають немовлят під час гри, першість належить батарейкам. В жодному разі не можна давати дитині іграшку, в якій отвір для батарейок НЕ закручено шурупом. Батарейки містять луги та кислоту; якщо їх проковтнути, це може призвести до перфорації кишківника.

Друга небезпека – магніти. Декілька магнітів, якщо їх проковтнути, здатні склеїтись через стінки кишок й намертво їх закупорити.

Також неприпустимі ігри дитини з газетами (склад фарби може бути отруйним), грошима (це накопичувачі інфекцій), окулярами, посудом, що може розбитись, пляшечками з ліками, іграшками сумнівної якості та з різким запахом фарби; дрібними предметами, котрі можуть поміститися дитині до рота.

Підвищеної уваги під час дитячої гри вимагають такі предмети:

  • стрічки, мотузки й гумки;
  • поліетиленові пакети;
  • іграшки з дрібними деталями;
  • подушки та м'які іграшки;
  • предмети одягу, рушники та пелюшки.

Обираючи іграшку для дитини, пам'ятайте, що головним критерієм вибору є безпечність для малюка, й тоді ігри принесуть йому лише користь та радість.

Відео по темі
Додатковi посилання
  • Мэрилин Сигал. Ребенок играет: от рождения до года
Коментарі