Ігри для стимуляції зору малюків

Катерина Єльшова, 12 грудня 2017
Кожен малюк народжується із недосконалим зоровим сприйняттям. Воно активно розвивається впродовж першого року життя. Швидкість розвитку залежить від генетичних чинників, перебігу вагітності та пологів. Але якщо постійно активізувати зір дітей з народження, він буде розвиватись набагато швидше. Які ігри для цього згодяться?
Ігри для стимуляції зору малюків

З народження й до 1-го місяця для розвитку зорового сприйняття підходять наступні «заняття»:

  • чорно-білі малюнки;
  • демонстрування малюкові свого обличчя з різними емоціями;
  • спостереження за різними предметами.

Детальніше про них можна прочитати в статті про базові відчуття.

1-3 місяці

  1. Обличчя з емоціями. До цієї гри можна вдаватись й надалі, але з невеличкими доповненнями. Передаючи емоції, додайте звуковий супровід. Наприклад, страх зі звуком «А-а-а», а подив – «О-о-о». Таким чином у малюка паралельно розвиватиметься ще й слух.
  2. Демонстрування яскравих іграшок. В цьому віці дитина вже добре сприймає яскраві кольори, тому можна перемежовувати ними чорно-білі малюнки та іграшки. Для початку обирайте однотонні предмети, аби не перевантажувати зір малюка. Спонукайте дитину стежити поглядом за іграшкою, повільно рухаючи нею в різні боки.

3-6 місяців

  1. Ігри з ліхтариком чи нічником. До цієї гри можна братись й раніше, носячи дитину на руках довкола джерел світла. З 3-х місяців вона може стежити поглядом за рухом ліхтарика в різні боки, а ближче до 6-ти місяців – перевертатись й навіть повзати за ним.
  2. Розглядання малюнків. Якщо у віці 0-3-х місяців ви показували дитині чорно-білі картинки й прості одинарні предмети, то зараз можна демонструвати малюнки з декількома предметами, фотографії чи книжкові ілюстрації. Обов'язково супроводжуйте їх поясненням того, що саме зображено.

6-9 місяців

  1. Гра «Ку-ку». В неї можна грати вже з 1-го місяця, та з 5-6-ти місяців вона набуває значно більшого розвивального значення. В цьому віці малюк не просто шукає вас чи іграшку, котру ви сховали в руках або під пелюшкою. Він починає виокремлювати деталі, впізнаючи за ними цілий предмет чи об'єкт. Так, він вже здатен впізнавати того, хто сховався, бачачи його лише частково. Крім того, гра подарує вам безліч емоцій та посмішок маляти.
  2. Вправи із дзеркалом. Для початку покажіть малюку його відображення в маленькому дзеркальці чи піднесіть до більшого. Обов'язково поясніть, що поряд з собою він бачить саме вас. Покажіть на відображенні частини його тіла й назвіть їх. Ще дзеркальцем можна пускати сонячних «зайчиків».

9-12 місяців

  1. «Кольорові дні». Для стимуляції зору й розвитку вміння розрізняти кольори, проводьте для дитини дні переважання одного кольору. Підготуйте одяг та іграшки в одній кольоровій гамі, обов'язково звернувши на це увагу малюка. Протягом дня називайте всі предмети такого ж – обраного вами – кольору.
  2. «На що схоже?». В цю гру можна гратись вдома чи на прогулянці. Показуйте дитині схожі об'єкти, обираючи для порівняння подібні ознаки. Наприклад, дві лави одного кольору чи два м'ячі одного розміру. У дітей від 1-го року можна запитувати, схожі певні предмети між собою чи ні. У доросліших за 1,5-ра роки запитувати, чим саме схожі.

Доросліші від року

  1. «Я бачу». Ця гра добре підходить для довгих прогулянок, коли малюк вже почав вередувати, а до дому ще далеко. Спочатку скажіть йому: «Я бачу машину. А ти?». Надалі можна ускладнювати гру, кажучи: «Я бачу червону машину. А ти?» чи «Я бачу зелену машину, це правда?».
  2. Сортування за кольором чи іншими ознаками. Прочитавши дитині казку про Попелюшку, дозвольте їй опинитись на місці головної героїні. Попросіть її розібрати по жменьці 2 види зерна або 2 види деталей конструктора. Потім можна ускладнювати завдання, збільшуючи кількість різних видів.
  3. «Хто пильніший?». Гуляючи з дитиною, показуйте їй непомітні на перший погляд деталі. Наприклад, мурах, що снують по землі, або незвичайні «візерунки» на корі дерева. Це розвиває не лише зір, але й уважність.
  4. Погляд з різних ракурсів. Підготуйте декілька прозорих предметів й один основний – наприклад, улюблену іграшку. Покажіть дитині, як вона виглядає через поліетиленовий пакет, кольорову пластикову «файлову» теку чи лупу.
  5. «Доберіть пару». Запропонуйте дитині впорядкувати іграшки, посуд, одяг за кольорами чи формою, підібрати для іграшок «будиночки» відповідного кольору й таке інше.

Граючи в ігри для розвитку зору, поступово знайомте дитину з такими поняттями, як великий/ малий, далеко/поруч тощо. Це допоможе їй засвоювати необхідні просторові категорії в ігровій формі.

Коментарі