Ігри для стимуляції смаку малюка

Катерина Єльшова, 1 січня 2018
Смакові рецептори починають працювати у малюка від самого народження. Він надає перевагу солодким смакам (грудне молоко, глюкоза або підсолоджена вода) й морщиться, спробувавши щось кисле або гірке. Які сенсорні ігри допоможуть дитині розвинути її смакові відчуття?
Ігри для стимуляції смаку

6-12 місяців

Перше свідоме знайомство зі смаками варто проводити з початком підгодовування. Поглинання їжі можна перетворити в ритуал й цікаву гру. Малюка урочисто саджають на стільчик або до загального столу з красивим столовим приладдям, скатертиною чи яскравими серветками. Мама ставить перед ним декілька гарних тарілочок з різними «стравами». Й, даючи спробувати кожну, обов'язково говорить дитині, що це за продукт та які смакові характеристики він має. Варіанти страв для такого заняття:

  • овочеві – 2-3 тарілочки з пюре, приготованого з різних овочів (гарбуз, морква, кабачок тощо) та 1 тарілочка з овочевою сумішшю;
  • фруктові – декілька тарілочок з фруктовим пюре різних смакових категорій (солодкий банан, кисленьке яблуко, соковитий персик) та 1 тарілочка з їхньою сумішшю;
  • молочні – кефір чи сир без домішок, в іншій посудині – поєднані з фруктами чи варенням;
  • з круп – в одній тарілочці каша без домішок, в іншій – з фруктами або ж варенням.

Мама дає дитині по черзі спробувати спочатку «чисті» смаки обраних продуктів, а потім їхні поєднання. Дорослішим діткам можна зав'язувати / закривати очі й просити їх вгадати за смаком - з'їли вони, наприклад, звичайну рисову кашу або із додаванням груші.

1-3 роки

З 1-1,5-х років смакові ігри вже більш різноманітні, оскільки в дитини розвивається вимова, пам'ять, вона здатна відповідати на прості питання й обирати те, про що її просять.

  1. «З чим вода». Для гри знадобляться цукор, сіль, лимонний сік, кілька склянок з чистою питною водою. Поставити перед дитиною склянку зі звичайною водою, а також по одній з додаванням перелічених речовин. Давати спробувати з кожної склянки воду на кінчику ложки, потім обов'язково запивати чистою водою. На початку говорити малюкові, яку саме воду він спробував (солону, кислу або солодку). Потім ускладнити гру й запитувати після кожної спроби – з чим була вода.
  2. «Приправимо». Знадобляться сіль, цукор, крохмаль, готова страва з нейтральним смаком (рис, макарони) або хліб. Дати дитині спробувати кожну «приправу» по крихті й пояснити, що сіль солона, цукор солодкий, а крохмаль – нейтральний. Запропонувати їй «приготувати» страву, додаючи до неї за бажанням різні домішки. Потім спробувати й розповісти, як змінився смак страви.
  3. «Вгадай за смаком». Малюк із заплющеними очима пробує продукти або готові страви й намагається за смаком відгадати, що він зараз з'їв. Спершу давати спробувати прості страви й продукти (гарніри, овочі, фрукти), а потім – в різних поєднаннях, навіть незвичних. Наприклад, гречану кашу з тушкованою морквою, огірок з вишневим варенням тощо.
  4. «Знайди пару». Для цієї гри можна використовувати шматочки різних продуктів (овочів та фруктів) або напої. Кожного продукту має бути по 2. Дитина із заплющеними очима повинна по черзі пробувати й обирати їм пару.
  5. «Добери зображення». Знадобляться банки з різним варенням або склянки з різними соками, зображення фруктів та ягід. Спочатку дитина пробує кожне варення або сік, а потім обирає до нього відповідний малюнок.
  6. «Від якого хліба шматочок». Знадобляться декілька різновидів хліба – білий, сірий, житній та чорний. Від кожного відріжте по маленькому шматочку, а потім розкладіть на тарілочці. Запропонуйте дитині пробувати їх, а потім називати, від якого буханця їх відрізали. Доросліші дітки грають в цю гру із заплющеними очима.

Під час ігор звертайте увагу дитини не тільки на смакові характеристики продуктів, які він пробує. Також пояснюйте їй такі поняття, як холодний/гарячий, твердий/м'який, рідкий/густий.

Коментарі