Ігри для стимуляції нюху у дитини

Катерина Єльшова, 26 грудня 2017
Перші декілька місяців життя дитина сприймає тільки ті запахи, які надходять від мами та її молока. Пізніше можливості її нюху розширюються, й вже до 1-го року вона, наприклад, здатна за запахом відрізнити улюблену їжу від нелюбої. Як максимально стимулювати розвиток нюху за допомогою ігор?
Ігри для стимуляції нюху

4-5 місяців

Починаючи з цього віку обов'язково потрібно звертати увагу дитини на те, що всі речі довкола мають свій аромат. Найпростіше це робити вдома, «знайомлячи» малюка з навколишніми запахами. Для цього беріть його з собою на кухню під час приготування їжі, давайте вдихнути запах мила і шампуні під час купання.

На прогулянці показуйте, що квіти й рослини можна не лише роздивитись й помацати, а ще й понюхати. При цьому називайте характеристики різних запахів:

  • різкий/м'який;
  • сильний/слабкий;
  • гіркий/солодкий;
  • приємний/неприємний.

Доросліші від року

Після 12-ти місяців, коли малюк навчиться правильно нюхати й почне звертати увагу на різні аромати, саме час розпочинати різноманітні сенсорні ігри. Майже для кожної гри знадобляться «нюхові» пляшечки або коробочки з різними групами ароматів:

  • косметичні – шампуні, креми, парфуми, різне мило;
  • продуктові – фрукти, овочі, зелень, ягоди, спеції;
  • творчі – клей, папір, фарби, пластилін;
  • медичні – краплі, масть, олії, спирт, бальзам, стерильні вата та бинти.

Краще, якщо це будуть темні непрозорі баночки/пляшечки/ коробочки – тоді з ними легше й цікавіше грати в ігри на відгадування чи підбір аромату.

Для початку поступово знайомте малюка з кожним ароматом з колекції. Дайте відчути аромат, назвавши при цьому, хто чи що є його власником. Познайомивши з 5-8 різними запахами, можете переходити до наступних ігор:

  1. «Ароматне лото». Гра буде доречною на етапі вивчення ароматів. Підготуйте картки із зображеннями фруктів, овочів чи косметики. Нанесіть на них справжні запахи – наприклад, зображення лимона натріть справжньою цедрою, а на малюнок з парфумами крапніть кілька крапель своїх парфумів. Показуйте дитині картку, даючи відчути аромат. Таким чином ви активізуєте нюх, зір та пам'ять.
  2. «Вгадай за запахом». Найпростіша з ігор, коли дитина із заплющеними очима нюхає запропонований предмет й називає його. Почніть з простих і знайомих запахів – фруктів, хліба, улюбленої страви, шампуні або мила. Потім можете урізноманітнити гру, використовуючи заздалегідь підготовлену «колекцію» ароматних зразків.
  3. «Відшукай пару». Знадобляться парні зразки запахів – реальних предметів або пляшечок з ароматами. Якщо використовуєте справжні предмети, знайомі дитині, вона має заплющувати очі. Оберіть один предмет/пляшечку й дайте понюхати дитині. Запитайте, чи запам'ятала вона запах. Потім скажіть, що потрібно знайти такий самий аромат. По черзі дайте понюхати ще 2-3 зразки, серед яких буде пара до першого.
  4. «Їстівне чи ні». Підготуйте по 2-3 зразки різних груп ароматів – продуктів, косметики, канцтоварів тощо. Дитина за запахом повинна визначити, їстівний це предмет чи ні.

Граючи в ці або ж подібні ігри, обов'язково розповідайте дітям, яка роль в нашому житті належить запахам й для чого потрібен нюх. Запропонуйте дитині намалювати чи зліпити запах, що сподобався найбільше – таким чином ви посилите ефект від сенсорних занять й збагатите чуттєві відчуття.

Коментарі