Дитина-непосида. Як усе встигати? Тайм-менеджмент успішної мами

Наталія Ударцева, 25 липня 2019
«Я наче бджілка працюю, я кручуся-верчуся, я затишок приношу в дім» — ці слова старої пісеньки можна сміливо проголошувати гімном старанних мам. Шкода тільки, що ці зусилля часто не приносять належного результату, а головне — морального задоволення самій «бджілці». Як устигати все й при цьому радіти життю? Поради психологів та досвідчених батьків — у нашій статті.
Дитина-непосида. Як усе встигати?

Що таке тайм-менеджмент

Мистецтво управляти власним часом — ось що таке тайм-менеджмент. Незважаючи на те, що час тече для всіх однаково, наше бачення часу відрізняється. Хтось уміє зібратися й зробити масу корисних речей за 5 хвилин. Як сказала одна молода матуся, 5 хвилин — це купа часу, за цей час можна вивчити цілий вірш або десяток англійських слів.

Для когось 5 хвилин — це занадто мало, щоб навіть спланувати дії на найближчий час. Коли чекаєш чогось із нетерпінням, кожна хвилина розтягується до нескінченності. Коли займаєшся цікавою справою — день пролітає в одну мить.

Ось такі дивні речі в часі заважають нам устигати зробити те, що хотілося б устигнути. Саме для цього заповзятливі економісти й фінансисти винайшли тайм-менеджмент — управління робочим часом, що дозволяє правильно планувати й знаходити ресурси для виконання всього запланованого.

Тайм менеджмент може стати корисним інструментом для молодої мами.

Чи можна встигнути все і як до цього ставитися

Багато жінок страшенно нервуються, що вони недостатньо гарні мами або господині. При цьому їх здогадки базуються не стільки на тому, чи задоволені діти й чоловік, а на думці оточуючих. Батьки, свекруха, незліченні родичі, сусідки й подруги немов підхльостують молоду маму: потрібно робити те й те, ось так і ось так; у інших он як, а у тебе щось не дуже виходить...

Перш ніж почати планування, слід усвідомити одну важливу річ: неможливо встигнути все. Як би ви не старалися, знайдеться справа, яку ще не зроблено. І чи буде вона зроблена взагалі, має залежати від вашого бажання, а не від натяків і косих поглядів оточуючих.

Можливо, це стане для когось відкриттям, але вечеря з покупних пельменів зашкодить добробуту вашої родини набагато менше, ніж нервовий зрив у напруженої й утомленої мами.

І ще важлива річ, яку теж слід запам'ятати: ви за будь-яких обставин — найкраща мама для своєї дитини, і тільки ви знаєте, як буде правильно для неї. Якщо вам зручніше, щоб дитина спала з вами й бігала по будинку без штанів усе літо безперервно — значить так треба. І це не від того, що вам ліньки вставати вночі або міняти підгузок. Це тому, що так простіше зберегти ресурс, який потім буде витрачений на більш важливі речі.

Тактика й стратегія — наше все: плануємо день

Планування слід починати з визначення справ, які повинні бути виконані сьогодні. Головна складність — не перевантажити день нездійсненними планами. Заплануйте одну-дві серйозних справи. Наприклад, звозити дитину до поліклініки на щеплення й спекти пиріг. Все, решта справ — другорядні. Їх можна виписати в блокнотик у порядку зменшення важливості, й робити поміж важливими справами й дитячими режимними моментами.

Наприклад, сидячи в черзі до педіатра, ви можете придумати пару простих розвиваючих ігор для карапуза або ж, навпаки, пограти з ним у готові, якщо прихопите з собою кілька розвиваючих карток.

Поки підходить тісто для пирога, ви цілком встигнете начистити картоплю. Малюк у цей час може на ваше прохання приносити картоплини по одній із найдальшого кутка кухні — це захоплююча гра для помічників-тодлерів.

Таким чином, головних справ може бути не більше трьох (краще дві), маленьких — безліч. При цьому дрібні діла не прив'язуються до часу. Вийшло у вас пришити ґудзик, поки карапуз додивляэться ранковий сон — добре, не вийшло — зробите пізніше.

Мультизадачність — за борт

Здатність робити одразу кілька справ одночасно, якою роками так пишалися жінки — не найкраща звичка. «Думати дві думки», як прийнято це називати, — фізично неможливо. Мозок просто переключається з одного об'єкта на інший. Або одна справа робиться усвідомлено, друга — автоматично. Автоматично можна навіть читати книгу вголос, думаючи при цьому про щось своє. Ось тільки нічого з прочитаного у такий спосіб людина не зможе повторити.

Постійне переключення уваги з одного об'єкта на інший швидко вимотує, увага притупляється, і в результаті обидві справи виявляються не зробленими або зробленими абияк.

Розсіювання уваги призводить до дрібних неприємностей (забула, згубила, поклала не туди, впустила й розбила) і навіть до великих (перекинула на дитину, не догляділа, не зупинила вчасно). Тому багатозадачність і виховання малюка — поняття погано сумісні, і від першого слід відмовитися.

Виключення можливе лише в тому випадку, коли одну справу ви робите автоматично. Наприклад, чистите килим і слухаєте аудіокнигу, нарізаєте салат і спілкуєтеся з подругою по телефону.

Розставляємо пріоритети

Робота мамою — не менш, і навіть більш складна, ніж будь-яка інша професія. Психологи з'ясували, що догляд за дитиною й ведення домашнього господарства вносить у життя жінки набагато більше стресових ситуацій, ніж, скажімо, робота на підприємстві.

Ось чому важливо визначити пріоритети, на які ви будете орієнтуватися в вашій «матусиній» професії. Самі пріоритети можуть змінюватися з плином часу. Коли малюк тільки з'являється на світ, кожен мамин день зайнятий виключно його благополуччям. З його дорослішанням з'являються й інші інтереси — спілкування з оточуючими людьми та однодумцями, творчість, самовдосконалення, оволодіння секретами краси — та хіба мало важливих речей може бути в житті молодої жінки!

Необхідно вміти виділити серед них дійсно важливі для вас, віднісши все інше на другий план.

Незмінним пріоритетом № 1 є повноцінний восьмигодинний сон. Недосипання має властивість накопичуватися й знижувати ментальні здібності людини. Це призводить до постійного напруження і в підсумку — до букету захворювань, від неврозів до онкології. Тому, яким би напруженим не був графік, слід узяти собі за правило: спимо 8 годин і тільки в той час, що залишився, робимо те, що встигаємо.

Кличемо на допомогу близьких і не дуже

Домашня робота забирає багато сил і часу, але при цьому вона практично не помітна. Складно оцінити зусилля людини, яка щодня миє підлогу й готує їжу, якщо ти повертаєшся додому, коли все вже помито й приготовано. Не варто ображатися на чоловіка, що він сам не пропонує свою допомогу по дому — просто попрохайте. І тим більше не треба картати себе, що не виходить швидко й уміло зробити всі справи самостійно. Всесильні тільки боги, та й у них, судячи з грецької міфології, періодично трапляються проколи. Тому ніколи не соромно покликати на допомогу інших членів сім'ї. Наприклад, попросити бабусю приходити погуляти з онуком хоча б пару разів на тиждень — це стабільно звільнить вам цілих 4 години часу.

Можна обговорити ваш графік із чоловіком і домовитися про те, які домашні обов'язки він візьме на себе.

Можна, врешті-решт запросити няню, яка буде пару годин на день гуляти з дитиною, або домробітницю, щоб допомагала в прибиранні раз в тиждень. Оплата такої короткочасної допомоги — цілком посильне навантаження для сім'ї середнього достатку. Якщо, наприклад, мама підробляє в декреті, то ці звільнені години окупляться: поки малюк дихатиме свіжим повітрям, мама встигне попрацювати. Причому на роль такої «прогулянкової» няні підійде не тільки кваліфікований (читайте — дорогий) педагог, а й знайома студентка або сусідка тітка Катя, яка напевно не відмовиться від надбавки до пенсії.

Ділимо роботу на маленькі частини

Людська свідомість влаштована таким чином, що великі обсяги роботи лякають нас. Не намагайтеся осягнути неосяжне. Поділіть велике завдання на маленькі частини й рухайтеся до мети дрібними кроками.

Наприклад, вам загрожує генеральне прибирання. Для початку візьміть одну кімнату і вже роботу в ній поділіть на етапи:

  • Розібрати шафи.
  • Вимити вікна й двері.
  • Випрати штори і т.п.

Не ставте перед собою мету покінчити з цією роботою за 1 (2, 3 дні), до приходу чоловіка або до дня народження. Головне — це щоб робота рухалася потроху, і ввечері ви могли внести її, нехай і частково, до списку виконаних справ.

Похвала й заохочення

Заохочення потребує кожен, навіть той, хто сам себе заохочує. Дорікання й самоїдство ні до чого доброго не приведуть. Тому варто взяти собі за звичку ввечері перед сном згадувати не ті справи, які не встигли зробити, а навпаки — ті, що завершені. Можете бути впевнені, таких справ набереться чимало, навіть якщо день видався не надто вдалим. Таке підведення підсумків неймовірно стимулює здійснювати все нові й нові подвиги.

Звичайно ж дуже важлива тут і вдячність з боку близьких, тому не забувайте ретельно хвалити їх за працьовитість. Чоловіка — за вимитий посуд, навіть якщо це ви попросили, старшу дитину — за своєчасно прибране ліжко. Помічати досягнення інших увійде в звичку кожного члена сім'ї й стане хорошою сімейною традицією.

Нагородою за працьовитість повинен стати й щоденний ритуал відпочинку. Він так само важливий у вашому розкладі, як і повноцінне харчування. Кожного дня варто відкласти всі розпочаті справи на завтра й присвятити годинку собі: попити чаю й поговорити з чоловіком, зайнятися улюбленим хобі, почитати або зробити косметичну маску. У кожного — свої переваги у відпочинку, але кожен має на нього право.

Невеликі хитрощі для зайнятих мам і татусів

Маленькі прийоми й лайфхаки здатні значно спростити життя не тільки мами, але й будь-якої зайнятої людини. Ось деякі з них:

  • Максимально уникайте прасування білизни. Намагайтеся замінити сорочки й блузи на водолазки, а тканий одяг на трикотаж. Постільна білизна взагалі не потребує прасування, якщо її перед просушуванням гарненько струснути, а після — акуратно скласти, розправивши складки рукою.
  • Прибирання в дитячій кімнаті після гри в ЛЕГО буде простішим, якщо навчити дитину грати з конструктором на призначеному для цього килимку або ковдрі. Після гри килимок просто збирається в вузол, і всі деталі залишаються в ньому. Тепер ви можете зробити з ними все, що захочете — пересипати до коробки або залишити так. У продажу є спеціальні килимки зі шнурівкою по краю — для гри з дрібними іграшками, але їх можна зробити й самостійно.
  • Довіряйте домашнім по можливості більше справ, розвантажуючи тим самим себе. Наприклад, навіть першокласник здатний самостійно впоратися з уроками або збиранням ранця до школи. Якщо зробить неправильно — буде стимул поставитися до справи старанніше наступного разу. А чоловікові цілком по плечу приготувати собі сніданок вранці й «закинути» старшого до школи чи садочку.
  • Вимикайте звуковий сигнал у всіх групах в соцмережах, інакше добра половина вашого часу буде йти на перегляд свіжих і абсолютно не потрібних вам коментарів. Якщо вже дуже хочеться, в соцмережах можна посидіти ввечері, завівши таймер на обмежений час.
  • Якщо ви хочете, щоб дитина не відволікала вас від важливого заняття, перед початком приділіть їй більше часу, ніж зазвичай — радить психолог Людмила Петрановська. Пограйте активно, полоскотіть і приголубте, щоб вона трішечки втомилася. Потім можна залишити малюка в компанії з улюбленою іграшкою або на худий кінець посадити за мультики. Зрозуміло, другий варіант — не найкраще рішення, але все ж це дозволить вам звільнити час для роботи й потім знову приділити увагу дитині. Інакше весь процес загрожує затягнутися до вечора. І з двох справ — робота й гра з дитиною — ви не встигнете зробити жодної, та ще й настрій у всіх зіпсується.

Для таких випадків добре мати пару «рятівних» іграшок, які видаються в особливих випадках і гарантовано захоплюють дитину надовго.

  • Не плануйте важливі справи на час денного сну. Дитина може відчути ваше нетерпіння й нервозність і відмовитися сьогодні спати взагалі. Краще встати раніше й зробити все до того, як малюк прокинеться, а в тиху годину відпочити разом із ним.
  • Перед походом до магазину готуйте список необхідних покупок. Тут вам будуть корисні мобільні додатки — наприклад, Listonic та Купи батон.
  • Намагайтеся максимально задіяти малюка в своїй роботі. Ви готуєте на кухні — насипте в пару мисок крупи й дайте йому кухоль, нехай порається. Ви розвішуєте білизну — дайте йому шкарпетку, нехай прилаштовує на батарею. Або цілий кошик речей — їх так цікаво витягувати й знову ховати! На прибирання наслідків такої «допомоги» піде максимум хвилин 20, а заощадите ви набагато більше, й малюк буде при ділі.

«Швидка кухня»

  • Приготування супу на другий воді заощадить вам час. Для приготування бульйону поставте на піч не одну каструлю з водою, а дві. М'ясо закипає в одній із них, після чого ми перекладаємо його до другої киплячої каструлі. Це позбавить від необхідності знімати пінку, а бульйон вийде більш чистим і дієтичним.
  • Багато продуктів можна заморожувати. Заморожуванню піддається навіть борщ. Якщо у вас залишилася порція після обіду, ви можете заховати її в морозилці, помістивши до пластикового судочку, а опісля розігріти собі на обід, коли нікого з дорослих членів сім'ї не буде вдома й готувати на всіх не буде потреби. Ще один варіант — готувати страви великими порціями й теж частково заморожувати. Наприклад, млинці, котлети й тефтельки відмінно зберігають свої смакові властивості після заморозки і, звичайно ж, набагато корисніші, ніж напівфабрикати.
  • Морозилка допоможе вам і в швидкому приготуванні сиру з кефіру. Тут взагалі не потрібно нічого робити. Просто засунути вранці пакет із кефіром до морозилки, а ввечері зняти упаковку з замерзлого брикету й помістити його в друшляк, накривши кришкою. Сам друшляк поміщаємо в миску. До ранку сироватка стече в миску, в друшляку залишиться сир.
  • Овочі для приготування страв очищуйте заздалегідь. Якщо у вас на завтра запланований суп або борщ, то картопля й морква прекрасно переночують у мисці з водою, а вам простіше буде знайти час на таке приготування «по частинах».

На думку психолога Марії Сергіївни Хайнц, ще одне важливе правило успішного планування часу — впроваджувати його в своє життя поступово, усвідомлено. Не варто поспішати підпорядкувати свій графік новим правилам раз і назавжди, бо це призведе до зворотного результату — ще більшої «загнаності» втомленої мами. Вибирайте ті лайфхаки, що вам сподобалися, розвивайте або змінюйте під свої інтереси, й тоді у вас неодмінно вийде стати господинею свого часу.

Відео по темі
Додатковi посилання
  • Людмила Петрановская, #Selfmama. Лайфхаки для работающей мамы
  • Мария Хайнц, Тайм-менеджмент для молодых мам, или Как все успевать с ребенком
Коментарі