Як допомогти дитині реалізувати її потенціал

Катерина Єльшова, 1 лютого 2018
Всім батькам хочеться, щоб їхня дитина росла здоровою, розумною та щасливою. Для цього необхідні знайомі всім речі – любов, увага й базовий догляд. Але величезне значення також мають вроджені здібності малюка. Як їх розкрити повною мірою, дізнаєтеся зі статті.
Потенціал дитини

Даруйте любов та увагу

Численні дослідження довели – чим більше любові, уваги й турботи дитина отримує в перший рік життя, тим краще вона розвивається у фізичному, інтелектуальному та емоційному плані. Прихильність й часті контакти з дитиною допомагають її мозку розвиватися швидше. Дарувати любов можна різними способами:

  • торкатись малюка;
  • обіймати його;
  • гратись;
  • посміхатись;
  • підбадьорювати та заохочувати його старання.

Протягом першого півріччя життя особливо важливо своєчасно реагувати на плач немовляти. Експерти запевняють, що не можна розпестити дітей надмірною увагою й швидким задоволенням потреб. Якщо малюк незадоволений і засмучений, перевірте, чи сухий у нього підгузок, чи не спекотно йому. Швидке реагування на «запити» дитини допоможе вам сформувати сильний емоційний зв'язок та довірливі стосунки.

Піклуйтесь про здоров'я

Якщо малюк буде повністю здоровим, то ростиме й розвиватиметься швидше. Тому потрібні регулярні профілактичні огляди, імунізація та задоволення природних потреб дитини. В перші місяці життя особливо важливі наступні моменти:

  1. Сон. Йому належить неоціненна роль у розвитку дитячого організму. Під час сну мозкові клітини утворюють нові нейронні зв'язки, необхідні для розвитку мислення, координації рухів та опанування нових навичок. Ці зв'язки допоможуть малюкові усвідомлювати, що саме він бачить, чує, відчуває, чого торкається і які запахи вловлює під час «дослідження» навколишнього світу.
  2. Грудне молоко або адаптована суміш. З ними малюк отримує життєво необхідні речовини. Дослідження довели, що діти на грудному вигодовуванні рідше страждають від алергії, розладів травлення, респіраторних захворювань. Але якщо вам не вдалось годувати дитину грудьми, підберіть хорошу молочну суміш.

Спілкуйтесь з малюком

Діти, з якими активно розмовляють батьки, мають розвиненіші мовні навички. Найкращий час для початку спілкування з малюком – період вагітності. Так ви закладете основи вашого емоційного зв'язку ще до пологів.

Розмовляти з немовлям можна й потрібно в процесі будь-яких дій. Міняєте ви підгузок або купаєте його, розкажіть про те, що саме ви робите і що відбувається навколо. Щоб отримати відповідну реакцію у вигляді посмішки або гукання, дивіться на малюка, коли розмовляєте з ним.

У перші місяці життя дітки краще сприймають високі інтонації. Експерти радять відразу ж розмовляти з дитиною «чистою» мовою, без зайвого сюсюкання.

Читайте своїй дитині

Додайте читання до свого батьківського «чек-листа» з перших днів життя малюка. Читання вголос має неоціненну роль для побудови активного розмовного словника, стимулювання уяви й розвитку соціальних навичок дитини. Найкраще читати книги в друкованому вигляді – на відміну від електронних, вони залучають не лише зір, але й дотик.

Cтимулюйте відчуття

Розвиток дитини неможливий без вивчення навколишнього світу. Кожне нове враження дає їй нову корисну інформацію та стимулює базові відчуття. Навіть прості щоденні дії можуть прискорити розвиток та сприяти реалізації потенціалу. Що для цього можна робити:

  1. Використовувати музику. Наспівуйте пісеньки під час гри або гігієнічних процедур, вмикайте аудіозаписи зі звуками природи, музичними інструментами, забавлянками й колисковими.
  2. Відвідувати різні місця. Обирайте для прогулянок нові маршрути, беріть дитину з собою по магазинах і на зустрічі з друзями. Нові знайомства та враження незамінні для розвитку соціальних навичок й інтелекту.
  3. Знайомити з різними формами і текстурами. Добирайте іграшки, які будуть залучати дотик, зір і слух.
  4. Давати трохи свободи. Як тільки малюки починають повзати або ходити, батьки зазвичай зачиняють всі шафи та ящики на замок, особливо на кухні. Замість цього приберіть все тендітні або небезпечні предмети на верхні полиці, а нижні заповніть пластиковим посудом, дерев'яними ложками, каструлями.

Пам'ятайте про те, що маленькі діти швидко перевтомлюються. Тому не варто взаємодіяти з дитиною 24 години на добу без перерви або одночасно впливати на всі його органи відчуття. Іноді дайте малюкові побути просто дитиною, насолодитися вашими обіймами або просто спокійно «подивитися» на всі боки.

Кидайте виклик                                                               

Малюки шукають нових способів впоратися із завданнями, які їм поки не під силу. Це позитивно впливає на інтелектуальний розвиток, а також вчить їх долати труднощі й боротися з невдачами. При цьому не варто давати дитині надто складну для неї іграшку або вимагати непосильних дій. Так ви лише засмутите її. Замість цього злегка ускладнюйте завдання й будьте готові прийти на допомогу.

Для цих цілей згодяться різні контейнери, баночки або коробки з кришками. Спочатку у крихітки не вийде відкрити ємність, й дитина, ймовірно, засмутиться. Не поспішайте відразу ж відчиняти замість неї, дайте трохи часу. Якщо ж бачите, що у дитини не виходить, й вона помітно нервує, то покажіть, що потрібно зробити. Потім поверніть малюку зачинену коробку, щоб він знову спробував відчинити її.

Піклуйтесь про себе

Експерти стверджують: щоб малюк був щасливим й повністю реалізовував свій творчий хист, ви також повинні бути на емоційному підйомі. Бути батьками, особливо активними й причетними, непросте й виснажливе заняття. Вам потрібен час для «перезавантаження», тому давайте собі перепочинок. Також допоможе наступне:

  • здоровий регулярний сон;
  • повноцінне гарне харчування;
  • фізичне навантаження;
  • спілкування з різними людьми;
  • розділення побутових та батьківських обов'язків з іншими членами родини.

Якщо ви відчуваєте, що загрузли в турботі про дитину, пригнічені або занадто втомилися, вам просто необхідна група підтримки. Це люди, яким ви довіряєте і можете поговорити про свої проблеми, і які розділяють ваші принципи виховання та інтереси. Особливо важлива їхня підтримка, якщо ви в стані післяпологової депресії.

Не завжди мами мають можливість самостійно доглядати за дитиною. Можливо, ви працюєте або змушені іноді йти з дому. Щоб бути впевненою в тому, що дитина продовжує реалізовувати свої здібності й таланти, подбайте про гарного помічника. Ним може бути член сім'ї, професійна няня або сусідка. Найголовніше, щоб обрана вами людина розділяла ваші принципи дитячого розвитку, вміла дарувати любов й мала досить енергії для «пробудження» дитячого потенціалу.

Додатковi посилання
Коментарі