5 фактів та 2 помилкових твердження про дитячий темперамент

Катерина Єльшова, 3 квітня 2018
Темперамент – це особливе бачення та сприйняття навколишнього світу. Воно впливає на те, як діти реагуватимуть в різних ситуаціях. Як-от, одна дитина може сприйняти вимушене очікування в черзі до лікаря, як можливість поспілкуватися з новими людьми, а інша – почне скиглити та скаржитися вам.
Дитячий темперамент

Кожна дитина унікальна й наділена такими особистісними якостями, які можуть розкритися й «розквітнути» при грамотному вихованні та стосунках. Розгляньмо 5 важливих характеристик дитячого темпераменту й помилкових тверджень про нього.

Факт №1: діти народжуються з унікальним темпераментом

Темперамент закладається ще під час вагітності та визначає унікальність кожної людини. Попри схожість дітей з однаковими типами характеру, вони можуть по-різному поводитись в однакових ситуаціях. Це особливо помітно в сім'ях з кількома дітьми. Те, що «спрацьовувало» у вихованні та розвитку зі старшою дитиною, може виявитися непродуктивним з наступною.

Факт №2: темперамент впливає на поведінку та емоційні реакції

Від типу темпераменту залежить не лише поведінка. Ще він впливає на внутрішні реакції та «відповіді» на зовнішні стимули. Діти по-різному сприймають однакові події та інших людей. Це накладає відбиток на те, як вони запам'ятовують та інтерпретують свій досвід. Наприклад, якщо запитати двох діток з різними темпераментами про одну й ту ж подію, то вони характеризують її по-різному, з різним емоційним відгуком.

Факт №3: темперамент яскравіше проявляється в стресових ситуаціях

До того ж, кожна дитина самостійно «визначає», яка ситуація і які обставини для неї стресові. Вони можуть бути як негативними, так і позитивними. Скажімо, сором'язливі й мовчазні дітки можуть переживати стрес під час відвідування дитячого майданчика або на своєму дні народження. Щодня в житті дитини відбувається безліч подій, які можуть викликати у неї бурхливі реакції, що відрізнятимуться в залежності від індивідуальних характеристик особистості.

Факт №4. Темперамент стійкий до змін

Безглуздо намагатися змінити чи «покращити» темперамент дитини. Він вроджений й нерідко зумовлений генетично, тому стійкий до змін. Прагнення вплинути на його певні характеристики викликатиме стрес у вас та ваших дітей. Подібні стреси помітно впливають на дитячу самооцінку та її гідність.

Факт №5: темперамент чутливий до позитивних підкріплень

Замість намагатися змінити «незручні» риси характеру дитини, можна зробити акцент на її сильних сторонах. Підтримуючи їх, ви будете сприяти їхньому розвитку, а також підвищенню дитячої впевненості у власних силах.

Помилка №1: дитячий темперамент ідентичний дорослому

Нехай деякі класифікації дитячого та дорослого темпераментів збігаються, не можна вважати їх ідентичними. Доросла особистість складніша, а риси темпераменту «розбавлені» досвідом, стосунками з різними людьми та іншими факторами. Тому не варто очікувати, що доросла людина та дитина поводитимуться однаково за тих самих умов.

Помилка №2: всі прояви темпераменту дитини необхідно «терпіти»

Виховання на основі знань про темперамент передбачає, що ви враховуватимете особливості характеру своєї дитини, не намагаючись її змінити. Та це не означає, що ви повинні терпіти те, що порушує ваші межі допустимого.

Коментарі