Життя в русі від народження до трьох років

Наталія Ударцева, 10 лютого 2018
Діти – надзвичайно непосидючий народ, тому більшу частину часу вони проводять, рухаючись. Й це правильно, тому що рух для маленької дитини – не лише запорука міцного здоров'я та фізичного розвитку. Здатність рухатись дозволяє малюку активно пізнавати світ, а отже – розвиватись.
Рух маляти

А ще через рух маленька людина вчиться спілкуватись з нами, дорослими. Чотиримісячне маля захоплено дригає ніжками, угледівши татове обличчя, що видає смішні звуки. Півторарічний малюк поспіхом тягне з полиці книгу з улюбленою казкою, приносе мамі іграшки, начебто говорить: «Почитай чи пограй зі мною. Мені дуже потрібно!»

Трирічний карапуз нізащо не омине можливості пройтись разом з батьками містом, міцно тримаючись за руки й час від часу «злітаючи» та весело бовтаючи ногами в повітрі. Це казкові хвилини, котрі він запам'ятає надовго – хвилини близького й такого цінного спілкування з рідними людьми. Спілкування через рух.

Ваші спільні з дитиною фізичні вправи – прогулянка в парку, катання на велосипеді або запальні танці в залі – є для неї доказом вашої прихильності. Малюк почувається потрібним й любим, а це найкраще з усіх почуттів, які тільки може пізнати людина.

Коли ваш малюк, що подорослішав, просить на вулиці взяти його на руки, не поспішайте сердитись й соромити його, такого «великого й важкого». Тісний контакт з вами йому необхідний так само, як щоденні прогулянки та правильне харчування. Якщо немає можливості хоча б хвилинку пронести його на руках, просто сядьте навшпиньки й проведіть цю хвилину, міцно обійнявши дитину.

Рухлива дитина – здорова дитина

Вже з віку немовляти багато батьків через заклопотаність позбавляють своє дитя можливості вволю рухатись. Безумовно, чисельні кріселка, качалки, заспокійливі та розвивальні центри економлять час батькам й забезпечують дітям певну безпеку. Однак дитина більшість часу залишається припасованою до свого стільчика чи відмежованою від світу сіткою манежу замість того, щоб перевертатись на живіт, повзати, ставати на ніжки й нарешті робити перші кроки. Складно перерахувати, скільки важливих речей втрачає дитина, позбавлена руху. Але ж рухові навички немовляти безпосередньо стосуються його пізнавальних та інтелектуальних здібностей!

Нарешті малюк дорослішає, стає впевненим та самостійним, саме час бігати й бешкетувати без перепочинку – манежі й качалки залишились позаду… Але їх замінили телевізор та відеоігри, яким, згідно з дослідженням Сімейного Фонду Кайзера, діти молодше 6 років приділяють по 2 години на добу. Це стільки ж, скільки відводиться прогулянкам на свіжому повітрі. Не надто обнадійливі цифри, чи не так?

Небезпечна безпека

Ще один момент, вартий уваги – гіперпуклування, яким рідні оточують малюка, не дозволяючи вільно рухатись будинком. Намагаючись запобігти будь-яким падінням та забиттям, вони таким чином позбавляють його можливості навчитись їх уникати.

Дитина повинна навчитись оцінювати свої сили за будь-яких умов («Розвиваємо здібності дитини». А. Цицуліна, Р. Беседа, Л. Капкова).

Будь-які навички, здібності, які дитина не використовує, природа швиденько переносить до категорії непотрібних й просто стирає їх з пам'яті. Без постійних вправ для розвитку координації рухів, вправності та сили дитина ніколи не опанує ці навички на достатньому рівні й не навчиться самостійності.

Дитяче ожиріння – з чого воно починається?

Як довели британські дослідники, сучасні діти отримують на добу більше калорій, аніж їхні ровесники 25 років тому. В результаті кількість «неопрацьованих» калорій в дитячому організмі наближається до 200 на день. Ці зайві калорії провокують появу надлишкової ваги у дітей. Вони ж стають побічною причиною фізичного та емоційного дискомфорту, проблем зі спілкуванням та навчанням.

Напрями, в яких дитина розвивається завдяки руху

Рухливі ігри, танці та фізичні навантаження сприяють всебічному розвитку вашого малюка. Розглянемо уважніше кожен з напрямів цього розвитку.

Фізичне: міцнішаємо та досліджуємо своє тіло

Малюк від народження до трьох років минає разюче складний шлях від безпомічної істоти до цілком самостійної людини, що вміє орієнтуватись та рухатись в просторі, маніпулювати предметами. Й ці вміння значною мірою залежать від розвитку рухових навичок малюка. В спробах перевернутись на животик, підтягуваннях та нахиляннях, а опісля – під час ходіння, бігу та стрибках вдосконалюється фізичний розвиток дитини, а разом з ним – зміцнюється її здоров'я, формується імунітет.

Рухи ручок та ніжок сприяють ще й становленню зору малюка. Адже його кулачки – те, що він бачить найчастіше. Розмахуючи ними, наближаючи та віддаляючи, стискаючи та розтискаючи, вчиться фокусувати погляд та координувати рухи.

Розумове: пізнаємо світ через рух

Розвиток моторних навичок сприяє розвитку інтелектуальних здібностей дитини. Граючи з предметами, вона вивчає їхні властивості, знайомиться із закономірностями, отримує базові знання про причини та наслідки. Наприклад, багаторазово спостерігаючи, як падає іграшка, яку кинули, малюк поступово встановлює причинно-наслідковий зв'язок між цими двома явищами – киданням та падінням. Подібні відкриття, незначні для дорослих, буквально змінюють світ в очах дитини. Якщо ведмедика віднести до іншої кімнати й сховати до шафи, він не зникне з лиця землі. Відчини шафу й побачиш його знову. Хіба це не чудо?

Комунікативність: поглянь на мене й зрозумієш

Для дитини, котра ще не навчилась розмовляти, рухи мають особливе значення. Малюк хоче іграшку з полиці, та самому до неї не дістатись. Що він зробить? Залучить маму чи тата! Потягне за руку туди, де знаходиться потрібна річ, й вкаже на неї. Залишилось додати краплю жалості до себе, пустивши сльозу, щоб дорослий оцінив масштаб проблеми. І все – справу зроблено. Бажана іграшка у маляти в руках.

Сам факт розуміння мамою того, що хоче сказати її дитина, надзвичайно важливий для неї. Завдячуючи цьому вона почувається потрібною й любою, та ще сильніше намагається повторювати рухи та вимову дорослих. Будьте уважними до своєї дитини й не вдавайте, наче не розумієте, що вона хоче сказати – бажання розмовляти виникне тільки у того, кого готові вислухати й зрозуміти.

Довірливі стосунки: ми рухаємось разом, ми – команда!

Спільні активні ігри зможуть помітно зміцнити ваші взаємини з дитиною. Як же це здорово – мчати, сидячи на татовій шиї, немов на чарівному коні, майже дістаючи рукою до самого неба! Або забити йому свій перший гол новісіньким м'ячем... А весело танцювати під запальну музику разом із мамою – це особливе задоволення.

Граючись та рухаючись з дитиною, ви дізнаєтесь про неї багато нового, зможете зазирнути в найзагадковіші куточки її душі. Не пропустіть такої нагоди!

Самоствердження: я сам!

Для маленької дитини надзвичайно важливим є момент, коли вона опановує нову навичку. Це означає, що вона подолала нову сходинку, підкорила нову висоту в своєму житті. Ось вона зуміла сама сповзти з дивана й не гепнутись на підлогу – яка перемога! Ось донесла ложку з їжею до рота, майже не проливши суп – тут є чим пишатись навіть деяким дорослим.

Будь-яке вміння, таке важливе для малюка, пов'язане з освоєнням того чи іншого типу рухів: крокувати сходами, залізати на дитячу гірку, підставляти табурет, щоб увімкнути світло – для всього цього доведеться навчитись правильно рухатися. А хто ж навчить дитину, якщо не батьки?

Емоційна стабільність: позбавляємось від зайвої енергії

Фізичні вправи допомагають дитині зняти емоційну напругу й позбавитись від надлишку енергії, що нагромадилася. Хочете, щоб малюк добре їв й міцно спав всю ніч? Терміново приведіть до рівноваги отримані ним калорії й витрачену на прогулянці енергію. Бурхливі рухливі ігри на свіжому повітрі – кращий засіб від плаксивого настрою й погромів, влаштованих дитиною в будинку.

То перевальцем, то поповзом

(Від народження до року)

З першого дня свого життя малюк робить безліч рухів: він шукає поглядом маму, коли чує її голос, махає ручками й ніжками, намагаючись зрозуміти, «як це працює». За декілька місяців він почне впевнено штовхатись, якщо з чимось не згоден – наприклад, з мокрим підгузком.

До кінця першого року він встигне навчитись перекочуватися зі спини на живіт й назад, повзати, самостійно спинатись на ноги, а можливо – й ходити. Паралельно із засвоєнням цих непростих для нього вмінь, карапуз дізнається багато нового про навколишній світ, навчиться вміло висловлюватись за допомогою жестів й відкриє для себе існування причинно-наслідкових зв'язків.

Рухи та вправи

Якщо малюк не виявляє завзяття в спробах самостійно сідати, перевертатись на животик або повзти, ви можете стимулювати його, запропонувавши гри, для яких потрібні ці навички:

Піднімаємось на ручках

Покладіть малюка на животик й ляжте в тому ж положенні обличчям до нього. Пограйте в «хованки», закриваючи долонями обличчя й спираючись руками на підлогу, коли відкриваєте його. Це послужить прикладом для малюка. Якщо хитрість не вдалась, підніміть його груди, підтримуючи рукою, а ручки обіпріть на підлогу. Незабаром він буде комфортно почуватись в такому положенні й гратись іграшкою, тримаючи її поперед себе.

Намагайтеся розташовувати іграшки та предмети навколо малюка таким чином, щоб йому доводилося повзти або підтягуватись, щоб їх дістати. Це стане відмінним стимулом для розвитку рухової активності.

Танці з малюком

Ви можете танцювати з карапузом вдвох або в компанії дорослих. Тримаючи малюка на руках, станьте в центрі кола й дозвольте маленькому танцюристу відчути себе важливою персоною на цій вечірці. Урізноманітніть ваші танці: змінюйте ритм, використовуйте погойдування, підкидання, перекидання малюка.

Перекотиполе

Покладіть дитині під животик валик із ковдри або великий щільний рушник, згорнутий в рулон, так, щоб ніжки й ручки торкались підлоги. Відчуття опори під собою додасть малюку впевненості у власних силах й допоможе йому швидше засвоїти навички повзання.

Ще раз звертаю увагу: сидіти й ходити дитина повинна захотіти сама. Принаймні, у віці до року не потрібно її навмисне тренувати й «вчити». Нічого страшного, якщо малюк зайвий місяць полежить та поповзає. (Є.О. Комаровський)

Фітнес з малям

Такий спосіб відновлення після пологів стане приємною розвагою для мами й малюка. Виконуючи вправи з «підіймання й перевертання дитини», ви перед собою ставите одночасно три мети: стрункішаєте,сприяєте фізичному розвитку малюка й пречудово проводите час в компанії одне з одним.

Веселі старти

(Від 1 до 2 років)

Фізична активність дитини в цей період тісно пов'язана із розвитком самостійності. Малюка тішить той факт, що він може сам взяти з полиці потрібну іграшку або жестами порозумітись з оточуючими. Ці маленькі перемоги вселяють у нього впевненість у собі й сприяють формуванню самоповаги.

Рухи та заняття

Танцюють всі!

Заохочуйте бажання дитини танцювати. Частіше вмикайте музику різних жанрів і беріть участь в танцях, придумуючи нові нескладні рухи. Наслідуючи вас, малюк буде вдосконалюватись в цьому напрямку, а ви станете для нього справжньою зіркою танцмайданчика.

Не забувайте коментувати та хвалити рухи дитини. Це допоможе їй зрозуміти, що вам небайдужі її успіхи й вона все робить вірно.

Тато-атракціон

Ця нехитра забава вже сотні років по праву залишається однією з найпопулярніших у світі. Гра полягає в підкиданні, перевертанні та розгойдуванні у всі боки маляти, що тим часом аж вищить від захоплення. Попри удавану безглуздість, ця вправа виконує цілих три важливі функції:

  • Розвиває вестибулярний апарат дитини;
  • Формує відчуття довіри й прихильності малюка до дорослого;
  • Покращує настрій обом.

Смуга перешкод

Подаруйте карапузові незабутню розвагу, побудувавши у дворі або в будинку смугу перешкод, яку йому доведеться подолати. Можливо, це буде непідкорена гора з подушок або мотузка, що просто лежить (на натягнута!) на підлозі, через яку потрібно перестрибнути. Можна зробити перешкоду у вигляді миски, наповненої водою, до якої потрібно увійти, щоб перебратись на інший бік. Будь-які, навіть найнавіженіші ідеї вітаються, якщо вони не несуть небезпеки дитині.

Ви можете урізноманітнити гру, взявши на себе роль сірого вовка й трохи порикати, вилазячи з печери у шафі. Гарна ідея – увімкнути веселу музику під час гри.

Подивись, як я вмію!

(Від 2 до 3 років)

Малюк опановує все складніші рухи й розвиток координації стає помітним неозброєним оком. До його життя надовго входять сюжетно-рольові ігри, а уявні чарівники раз по раз перетворюють предмети. Камінчик на деякий може легко перетворитись на тістечко, а дерев'яний кубик – на праску.

Відтепер фізичні вправи можна й потрібно пов'язувати з цікавими історіями, стимулюючи розвиток уяви та творчого мислення.

Рухи й вправи

Стрибаємо, мов зайчик й пливемо, мов рибка

Не лінуйтесь вигадувати все нові й нові образи для дитини. Дотримуючись заданої ролі, вона буде з усіх сил намагатись виконати потрібни       й рух – ось вам ще й акторська майстерність на додачу!

В цю гру можна грати в будинку, у дворі, у ванній й навіть йдучи вулицею. Її можна доповнювати короткими віршиками, які малюк поступово запам'ятає. Наприклад, вірші А. Барто «Барабан», «Бичок», «Горобець».

Підземні ходи в пісочниці

Збираючись на дитячий майданчик, запасіться відерцями різних розмірів, лопатками й маленькими м'ячиками. Сьогодні у вас з малюком важливе завдання: копати тунелі в піску й запускати туди м'ячі.

Урізноманітніть роботу малюка, дозволяючи йому орудувати лопаткою й руками. Покажіть, як м'ячик зникає в тунелі й з'являється на протилежному його боці – це чудове тренування логічного мислення.

Завдання для карапуза

У цій грі рухова активність відмінно поєднується з розвитком мислення й мовлення. Дайте малюкові нескладне завдання, яке він із задоволенням кинеться виконувати. Наприклад: принеси із передпокою мою білу сумочку; поклади цю іграшку на стіл.

Щоб зробити гру цікавішою, можна віддавати команди незвичайним голосом або взагалі не від свого імені. Як варіант, ви можете використовувати іграшкового супергероя або ляльку-примхливу принцесу, які будуть говорити, що потрібно зробити.

Закінчи історію

Відмінна гра для розвитку уяви. Прочитавши дитині знайому казку, запропонуйте їй відтворити звідти останній епізод. Найвдаліші варіанти – це показувати природні явища (сніг, дощ), тварин, казкових героїв (фея, гномик), марш солдатів, прогулянку в лісі, виконання домашніх справ (прибирання, прання, прасування, будівництво або ремонт чого-небудь).

Клопоти з тупотінням

Проспівайте ім'я дитини, відбиваючи ритм долонями. Попрохайте її прослухати й затанцювати із цим «музичним супроводом», але кожного разу змінюйте ритм. Запропонуйте малюкові допомогти вам, тупаючи ногами в такт вашим лясканням.

***

Рух для дитини – це природний її стан, закладений самою природою. Вам як батькам дісталось цілком посильне завдання: дбайливо підтримувати прагнення малюка рухатись й розвиватися, іноді просто направляючи його в потрібний бік.

Коментарі