Зір немовляти: розвиток по місяцях, особливості

Наталія Ударцева, 23 жовтня 2017
В очікуванні бажаної зустрічі з новонародженим сином чи донькою кожен з батьків намагається уявити собі, з якою любов'ю та ніжністю буде дивитись в очі малюка й насолоджуватись поглядом у відповідь. Але не так сталось, як гадалось: всупереч всім очікуванням, малюк більшу частину часу проводить з закритими очима, жмурячись, немов кошеня, так, начебто сонячне світло викликає у нього дискомфорт.
Зiр дитини

Інколи немовля спрямовує погляд в бік джерела світла, не звертаючи особливої уваги на дорослих. Це пояснюється незрілістю органу зору в цьому віці.

Як і будь-який напрямок розвитку, формування зорових можливостей малечі багато в чому залежить від тактики, обраної батьками. Ось ключові правила, яких слід дотримуватись з перших днів життя дитини:

  • Гарне освітлення кімнати, де живе новонароджена дитина
  • Іграшки, що відповідають віку
  • Систематичні заняття тривалістю не більше декількох хвилин 3-4 рази на день

Перший погляд дитяти

В перші дні після народження зір дитини характеризується виявленням безумовних рефлексів: реакцією зіниць на світло й спрямуванням погляду до джерела світла. Реагувати на яскраве світло малюк починає задовго до народження – на 28 тижні вагітності мами. Хоча в перші дні життя чутливість до світла вже присутня, розвинута вона поки ще недостатньо й лише по досягненні 6 місяців на 2/3 відповідає «дорослому» рівню.

Центральний зір

Становлення центрального зору, що відповідає за впізнавання форми предметів, починається в 2 чи 3 місяці. Ступінь сформованості цієї зорової функції – це і є гострота зору, яка в нормі дорівнює одиниці, тобто 100%. Такого показника дитина досягає до 6 чи 7 років, а інколи – навіть до 10-11.

Цікаво, що новонароджена дитина найкраще сприймає предмети, розташовані на відстані 20-25 см від очей – та сама відстань, яка відділяє її від материнського обличчя під час годування грудьми. При цьому іграшки в ліжечку й візочку рекомендують розміщувати трохи далі – приблизно в 40 см від очей дитини. Зображення буде більш розмитим, але таким чином маля уникне ризику розвитку косоокості.

Сприйняття кольорів

Розрізняти кольори малюк починає вже у віці 2 - 4 місяців, реагуючи спершу на червоний колір; пізніше до нього додаються зелений, жовтий та синій кольори. З огляду на те, що червоні предмети можуть підвищувати збудливість дитини, до 6 місяців рекомендується надавати перевагу іграшкам в жовто-зелених тонах. В дорослішому віці картатість тільки вітається – чим яскравішими і різноманітнішими будуть іграшки, тим краще.

Формування здатності до сприйняття кольору у дитини відбувається до 6 років, але продовжує вдосконалюватися і в дорослішому віці. Отже, чим більше уваги ви приділите заняттям та розвиваючим іграм малюка з кольором, тим ширшим й різноманітнішим буде його сприйняття довколишнього світу.

Бінокулярний зір

Чи помічали ви, як очі новонародженого малюка дивляться кожен у свій бік, не бажаючи діяти спільно? Причина такої поведінки криється в незрілості бінокулярного зору, який формується пізніше за інші функції. Його суть полягає в умінні сфокусувати погляд обох очей на якомусь предметі. Завдяки бінокулярному зору ми можемо відчувати й оцінювати обсяг та глибину навколишніх предметів.

Початком формування цієї функції стає здатність дитини з 2-5 тижневого віку утримувати погляд на джерелі світла або ж на яскраво освітленій поверхні, а формування продовжується аж до шкільної лави.

Розвиток зору за етапами (від 1 до 8 місяців)

В перший рік життя дитинчати кожен місяць приносить нові сюрпризи, й формування органу зору не є виключенням. Батькам залишається тільки встигати підлаштовуватись під зростаючі потреби своєї малечі, даючи зелене світло дитячому бажанню знайомитись з навколишнім світом.

Перший місяць

Вже через тиждень після народження дитина здатна затримувати погляд на джерелах світла. Поле зору в цьому віці залишається гранично вузьким, тому дитина бачить, як кажуть, не далі свого носа. Відхилення предмету більш ніж на 30° від центру видимості позбавляє його будь-яких шансів бути поміченим.

Однак вже до кінця першого місяця відмічається прогрес: малюк може пильно вдивлятися в обличчя нахиленого над ним дорослого чи стежити поглядом за повільним переміщенням яскравого предмета на відстані від 25 см.

Для розвитку зорових функцій в цьому віці найкраще підійде така вправа:

Розгойдуємо іграшку

Розмістіть барвисту іграшку на відстані 60-70 см й, коли малюк зверне на неї увагу, почніть розгойдувати її з приблизною амплітудою 6 см.

Другий місяць

В цей період активно формується центральний та бінокулярний зір маляти. Він впевненіше фокусує погляд на яскравих іграшках протягом декількох секунд та із задоволенням розглядає обличчя рідної людини, яка до нього наблизилась.

В перші півроку життя дитини найпривабливішими для неї залишаються об'єкти овальної форми, що повторюють обриси людського обличчя.

В кольорах явна перевага на боці контрастних кольорів. Наприклад, дитину може зацікавити великий чорно-білий геометричний візерунок на одязі мами.

Розгойдуємо іграшку - 2

Вправа з рухомою іграшкою залишається актуальною і на другому місяці життя. Малюк став трохи дорослішим, тому нині можна дещо ускладнити задачу, переміщуючи предмет більш хаотично, наближаючи його на відстань 20-30 см й знову віддаляючи. Відмінний спосіб привернути увагу маленького учня – залучити ще й слухові рецептори. Супроводжуйте гру з ним ласкавими словами, цікавими неголосними звуками й співом. Стануть в нагоді й іграшки, що генерують легенький шум.

Третій місяць

Можливості малюка на цьому етапі розвитку значно зростають. Він вже може недовго утримувати в руці легке брязкальце та з цікавістю його розглядати. Знайомі іграшки, як і поява близьких людей, викликають в нього непідробну радість, яка супроводжується широкою посмішкою.

Крихітна дитина поки ще не здатна правильно оцінювати відстань, тому вона простягає руку, щоб взяти предмет, що знаходиться на відстані.

В цьому віці можна ще більше ускладнювати рухи іграшки під час гри, змінюючи не тільки місце розташування, але й швидкість переміщення.

Четвертий місяць

Тепер малюк здатен пильно стежити за рухомими предметами й частково запам'ятовувати траєкторію їх руху. Втративши іграшку з поля зору, він повертається поглядом до точки, де бачив її востаннє.

Навички сприйняття глибини (бінокулярний зір) продовжують стрімко розвиватися й новим улюбленим заняттям малюка може стати гра в баньки. Спробуйте зловити очима погляд малюка, повільно нахиліть голову вправо, а потім – вліво. Не відриваючи погляду, він зробить те ж саме, не бажаючи втратити з поля зору улюблене обличчя.

В цей період також зростає цікавість до яскравих кольорів. Якщо раніше перевага надавалась чорно-білій гамі, то зараз карапуза притягують соковиті, насичені відтінки.

П'ятий місяць

Головне досягнення цього періоду – оволодіння мистецтвом хапати предмети однією рукою. Обравши собі ціль, маля впевнено тягнеться до неї. Схоже, дитина в неймовірному захваті від того, щоб може робити будь-що з річчю, яка потрапила до її рук – оглянути, вкусити, перекласти в іншу долоньку. Тепер татові й мамі слід бути обережнішими й не залишати поруч з маленьким дослідником речей, яких йому поки що не бажано торкатись. А для ігор в цьому віці саме час придбати кубики.

Ще одне відкриття в цьому віці: дитинка помічає своє й мамине відображення в дзеркалі та із захватом розглядає їх.

Шостий місяць

В цьому віці малюк здатен розрізняти дрібні деталі предметів – сітківка ока вже достатньо сформована для цього. Він може переводити погляд з одного предмету до іншого, що розташований на відстані, а потім повертатись до першого, не втрачаючи його з поля зору.

На наближення предмета малюк відтепер реагує кліпанням – це демонструє прогрес у формування бінокулярного зору. Віднині дитині вдається між декількома іграшками поглядом виокремити свою улюблену та сфокусувати погляд на предметі, який знаходиться на відстані 7-8 см від її обличчя.

Сьомий місяць

Головна особливість цього періоду – прояв здатності помічати найменші предмети оточення та деталі довколишніх предметів. Малюк може витратити декілька хвилин, намагаючись вхопити пальчиками крихітну ниточку, що пристала до одягу, чи маленьку квіточку, зображену на маминій сукні.

Саме час почати ігри з сипучими матеріалами й намистинами, які розвивають одночасно дрібку моторику й гостроту зору.

Будьте обачними й не залишайте дитину гратись з дрібними предметами наодинці, щоб уникнути їх проковтування чи потрапляння до дихальних шляхів та слухових проходів. Навіть шматочки їжі інколи можуть становити небезпеку, опинившись у невідповідному місці.

З тією ж метою можна використати їстівні «іграшки» - сухі сніданки (кульки, зірочки, кільця), зелений горошок й спагеті.

Восьмий місяць

До восьмого місяця малюк опановує здатність сприймати предмет не тільки цілком, але й частинами. Він вже здатен досить довго спостерігати за об'єктом, що рухається й починає активно його шукати, коли той зникає з поля зору.

Малюк уважно приглядається до виразу обличчя дорослого й копіює його. Саме в цей час особливо яскраво проявляється здатність відрізняти «своїх» людей від «чужих».

Продовжує розвиватися також гострота зору, тому в цей період прекрасним заняттям може стати спільне розглядання барвистих малюнків та ілюстрацій в дитячих книгах, фотографій.

Контроль здоров'я зору

Вперше офтальмолог оглядає дитину в період від народження до 3 місяців. Звернення до фахівця в цей час дозволяє провести ранню діагностику вроджених патологій та підвищує шанси на успішне лікування.

Якщо ніяких відхилень не виявлено, наступний візит до офтальмолога планується ближче до 6 місяців, надалі – кожні півроку.

Спокій і тільки спокій!

Чимало молодих батьків схильні до надмірної драматизації ситуації, коли справа стосується малюка. Бути напоготові – не значить бити на сполох з кожного найменшого приводу. Планомірне спостереження за поведінкою маленької людини допоможе вчасно помітити відхилення й вжити заходів. Приводом для занепокоєння можуть бути наступні особливості в розвитку дитини:

  • відсутність чи сповільнення слідування за рухомим предметом;
  • косоокість;
  • почервоніння білкової оболонки очей;
  • виділення, які накопичуються в кутиках очей та на повіках;
  • рясна сльозотеча й ознаки неспокою дитини – тертя очей кулачками, вередливість

Навіть присутність цих ознак не слід сприймати як вирок: порушення зорових функцій ефективно лікуються. Просто зверніться за допомогою до лікаря й не панікуйте дарма – цим ви тільки нервуватимете малюка. Памятайте, що щасливі діти бувають тільки у щасливих батьків.

Відео по темі
Додатковi посилання
  • Команда Сирс, «Ваш малыш от рождения до двух лет»
  • Комаровский Е.О., «Здоровье ребенка и здравый смысл его родственников»
  • Наталья Фирсова, «Глазами младенца…»
Коментарі