Зарубіжний досвід виховання дитини: дитячий садок у Великобританії

Наталія Ударцева, 20 грудня 2018
Дошкільні навчальні заклади в Англії користуються попитом. Батьки тут вважають за краще не економити на дошкільній освіті, а деякі навіть беруть позики, щоб оплатити послуги дитячого садочку.
Дитячий садок у Великобританії

Бонус від держави

Істотний плюс британських дитсадків (nursery) полягає в їх відносній доступності. Чому відносній? Тому що відвідувати державний садок малюки можуть лише з двох років, в той час як відпустка по догляду за дитиною тут триває всього 9 місяців.

 Якщо матуся не бажає втратити робоче місце, батькам доводиться виходити зі становища самостійно. І коли під рукою не виявляється бабусь чи дідусів, згодних доглянути за малюком, варіантів залишається всього два: або найняти няню, або скористатися послугами приватних ясел.

 І те, й інше коштує недешево. Тому, якщо оклад не перевищує вартості дитсадку, жінки через 9 місяців після народження дитини звільняються з роботи.

Згідно з даними британських благодійних організацій Daуcare Trust і Save the Children, на дошкільну освіту англійці витрачають приблизно третину сімейного бюджету

 Приватні ясла й дитсадки коштують від 11 до 20 тисяч фунтів на рік. Наприклад, один день перебування в лондонському приватному садочку коштує близько 80 фунтів. В інших містах ціни, звичайно ж, нижчі. Приймають у такі заклади з 3 місяців.

Ситуація змінюється, коли карапузові виповнюється 3 роки. Починаючи з цього віку, кожна мама може розраховувати на 15 годин перебування малюка в дитячому садку за рахунок держави. Тоді як американські батьки платять чималі гроші за дошкільну освіту дітвори, тут безкоштовні години надаються всім дітям без винятку ― навіть тим, чиї батьки проживають на території країни нелегально.

Державний чи приватний?

Вибір між державним дитячим садом, прикріпленим до школи, й приватним закладом постає лише перед дуже забезпеченими батьками. Навіть при урахуванні 15 годин, «подарованих» державою, оплатити решту годин перебування в такому садку не завжди під силу навіть цілком заможним родинам. А відвідування малюком дитсадка всього 15 годин на тиждень не влаштовує власників приватних установ ― утримувати місце за малюком для них економічно невигідно.

Тому більшість англійських дітлахів до трьох років залишаються з мамою вдома, а після ― йдуть до державного дитсадку, який нерідко представляє собою прикріплений до школи своєрідний «стартовий майданчик». Перевага такої «єдності» ―  відсутність клопоту з пошуком школи й вступом до неї.

Недолік полягає в практично шкільному режимі роботи такого саду: години перебування тут дітей збігаються з уроками, тобто закінчуються близько 15.00, а під час шкільних канікул групи бувають закриті, як і навчальні класи.

Багато дитячих садків Англії розташовуються в будівлях церков або невеликих маєтках ― до приміщень дитячих установ тут немає суворих вимог

В 4 роки малюки йдуть до школи, найчастіше до тієї, до якої прикріплено їхній садок, щоб пройти річний підготовчий курс ― «reception». Ще через рік вони стануть школярами.

Рейтинг садів і шкіл

Вибираючи школу й дитячий садок для дитини, батьки найчастіше керуються не лише зручним розташуванням та відгуками знайомих. Організація Ofsted інспектує школи й дитсадки по всій території країни, складаючи на основі перевірок їхній рейтинг. Найкращою оцінкою є «Outstanding», після неї йде «Good», що теж вважається дуже хорошим результатом.

Державні дитсадки підлягають обов'язковій інспекції, приватні ― за бажанням. Гарна оцінка дає власнику явні переваги над конкурентами.

Чому англійські мами не люблять народжувати у вересні?

Навчальний рік в Англії починається у вересні. До державного дитячого садку можуть потрапити лише ті діти, яким на 1 вересня виповнилося 3 роки. Навіть якщо день народження у малюка 2 вересня, доведеться чекати своєї черги ще цілий рік ― такі правила.

Знаючи цю прикру особливість бюрократичної системи, багато хто з англійських матусь намагаються планувати вагітність так, щоб дата пологів випадала на літні місяці. Тоді їм не доведеться зайвий рік сидіти з малюком вдома, чекаючи своєї черги вступу до дитсадку.

Вступ до дитячого садку

Стандартний алгоритм влаштування дитини до державного садку при школі починається з подачі батьками заяви до самої школи, розташованої в їх районі (borough). При цьому заява може бути не одна ― чим більше шкіл розгляне вашу заявку, тим більше у вас шансів знайти для дитини відповідний дитсадок.

Заява подається того року, коли дитина досягає трирічного віку, приблизно в лютому.

Після закінчення встановленого терміну батьки отримують лист з відповіддю шкільного керівництва про прийом дитини до садку. Їм можуть бути запропоновані різні варіанти ― перебування дитини в садку неповний день, оплачений державою (ті самі 15 годин) і повний день (з 9.00 до 15.30).

На безкоштовний повний день мають право лише пільгові категорії громадян європейського походження.

Якщо умови прийому малюка до садку влаштовують батьків, ті повинні вчасно повідомити про це шкільне керівництво.

 До початку занять вихователі можуть зайти в гості до майбутнього вихованця, щоб ближче познайомитися з ним і батьками. Хоча навчальний рік починається 1 вересня, дата першого відвідування дитсадку у кожного малюка своя. Щоб їм було легше адаптуватися, вихователі беруть «новеньких» поступово, уникаючи таким чином напливу карапузів, що плакатимуть за мамою.

Дитячий садок у Великобританії

Ігрові групи

Рlaуgroups ― хороший варіант для тих батьків, чия дитина з якихось причин не відвідує дитячий садок. Велика частина дітлахів у них ― малюки від 2 до 3 років. Вони приходять до групи з батьками, граються й спілкуються. Персонал складається з медсестер і волонтерів — кваліфікованих педагогів тут зустріти складно. Такі групи — не державні організації, й часто вони існують на благодійних засадах.

Головна мета ігрових груп ― соціалізація дитини перед вступом до дитячого садку або школи.

Дивацтва режиму

Багато речей, звичайних для англійської дитсадку, здаються дивними нашим співвітчизникам. Наприклад, для діточок, яким виповнилося більше року, в дитсадках відсутня тиха година. Немовлята сплять у ліжечках, але не завжди у кожного є своє. Роздягатися на час тихої години не прийнято ― діти сплять у тому, в чому гралися. Якщо, влаштовуючи малюка до садку, ви підкреслите, що вашій дитині необхідний денний сон, вам нададуть килимок у ігровій кімнаті і пояснять, що на ньому в будь-який час можна прилягти і відпочити.

У цій же ігровій кімнаті малеча приймає їжу. Гарячі обіди, як і в багатьох інших дитсадках світу, тут не надаються. Харчування найчастіше обмежене запеченими або вареними овочами, соками, печивом. Зустрічаються в меню також бургери й картопля фрі. Деякі дорогі приватні садки мають у своєму розпорядженні власні кафе, які надають малюкам здорову органічну їжу, але перебування в них коштує неймовірно дорого.

Англійський дитсадок зсередини

 Дошкільні заклади Великобританії відрізняються не лише програмами, але й складом персоналу. Залежно від типу установи й віку дітей, тут доводиться від 8 до 30 дітлахів на 1 дорослого.

У дитячому садку з малюками працює педагог дошкільної освіти або вихователь (ці спеціальності тут відрізняються за терміном навчання та рівнем кваліфікації). Педагогу або вихователю надається помічник, який називається, відповідно, асистент педагога дошкільної освіти або асистент вихователя.

В ігровій групі немає вихователя, але є керівник групи з помічником.

В установі, де кількість дітей невелика (до 50) поділ на групи може бути відсутнім, але навіть якщо це не так, групи часто різновікові. Виняток становлять лише діти до року ― їх не змішують зі старшими. Кількість дітей у дитсадку рідко перевищує 80 осіб.

Приміщення групової кімнати розділене на зони, де малюки можуть зайнятися різними видами діяльності ― конструюванням, іграми з водою й піском, малюванням, грою на дитячих музичних інструментах і т.д.

У Великобританії широко поширена система Монтессорі

У молодшій школі й дитсадках, які працюють повний день, діти отримують безкоштовний ланч. У деяких з них існує тиха година.

Кількість занять у садках, як і різноманітність навчальних програм, не обмежена. Це пояснюється багато в чому високою вартістю послуг: багато дітей відвідують сад не регулярно, більшість проводить тут лише кілька годин на день. У таких умовах складно говорити про сувору організацію навчального процесу, як це прийнято в садах, де діти проводять 5 повних днів на тиждень.

Однак розвиваючі заняття та ігри обов'язково проводяться, як і прогулянки й бесіди з дітьми. Одразу кілька педагогів одночасно спілкуються й граються з малюками, спрямовуючи процес у потрібне русло. При цьому кожна дитина закріплена за певним дорослим ― наставником, відповідальним за її успіхи й благополуччя. Отримати відповіді на питання про те, як малюк провів день, батьки також можуть у наставника.

У дошкільних установах практикуються такі види діяльності:

  • читання книг уголос і обговорення прочитаного;
  • дидактичні ігри на свіжому повітрі і в групі;
  • підготовка свят і вистав для батьків;
  • приготування нескладних страв в мікрохвильовці;
  • спільне з педагогами прибирання приміщення;
  • екскурсії на природу, прогулянки містом і відвідування цікавих місць ― музеїв, бібліотек, центрів садівництва і т.д.

Зарубіжний досвід виховання дитини: Великобританія

Санітарні норми

До питань дитсадкової санітарії в Англії ставляться набагато простіше, ніж у пострадянському просторі. Тут не прийняте змінне взуття, діти грають у групі у вуличному взутті або зовсім босоніж, на вулиці ― в легких курточках нарозхрист, не боячись застудитися.

Невеликий нежить, кашель і навіть злегка підвищена температура ― не привід залишатися вдома, дітей приймають до садку без медичних довідок.

Уроки дисципліни для батьків

Англійці дбають про безпеку дітей, тому дитину з дитсадку можуть забрати лише батьки. Якщо мама відправила за малюком бабусю, та повинна сказати вихователю секретний пароль, і тільки тоді їй віддадуть онука.

За запізнення або необґрунтований пропуск накладається штраф. Про намір зробити перерву у відвідуванні саду батьки зобов'язані заздалегідь письмово повідомити керівництво.

Програма-керівництво для базової ступені

Для садків, які отримують повне або часткове державне фінансування ― як приватних, так і державних ― з 2000 року існує єдина загальноприйнята програма. Вона передбачає проведення виховної роботи в наступних напрямках (областях):

  • розвиток особистості, емоційних і соціальних навичок;
  • розвиток мови і навчання рідної мови;
  • формування математичних навичок;
  • фізичний розвиток;
  • знайомство з навколишнім світом;
  • творчість.

Програма була розроблена британськими педагогами й спрямована на вдосконалення процесу дошкільного навчання, але вже через 2 роки перетворилася на національний курикулум дошкільної освіти, регламентований законодавством.

Відео по темі
Коментарі